Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilapäisistä yksityismajoituksista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä ukrainalaisille – "Heidän elämäänsä ei helpota, että tulee lisähuolia majoituksen pysyvyydestä"

Suomalaiset ovat tarjonneet Ukrainasta tulleille turvapaikanhakijoille tilapäistä yksityismajoitusta, kertoo Maahanmuuttovirasto. Lyhytaikaisimmat majoitukset ovat kestäneet viikon.

Tilapäiset majoitukset ovat Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtajan Pekka Nuutisen mukaan ongelmallisia, koska ne eivät tarjoa ukrainalaisille tarvittavaa pysyvyyttä ja psykologisen turvallisuuden tunnetta.

– Jos ihmiset ovat tulleet sotaolosuhteista ja ovat traumatisoituneita, heidän elämäänsä ei helpota, että tulee lisähuolia majoituksen pysyvyydestä, Nuutinen sanoo.

Lyhytaikaisesta majoituksesta voi olla Nuutisen mukaan enemmän haittaa kuin hyötyä turvapaikanhakijoille.

Vastaanottokeskuspaikkaa ei saa välttämättä samalta alueelta kuin missä oli majoittunut yksityisesti

Jos ukrainalaiset eivät saa yksityismajoitusta, Maahanmuuttovirasto järjestää heille laitospaikan vastaanottokeskuksesta. Laitospaikka saattaa kuitenkin löytyä Nuutisen mukaan eri puolelta Suomea, kuin missä pakolaisen tilapäinen yksityismajoitus oli ollut.

– Jos nämä ihmiset ovat ehtineet tottua elämään jollain tietyllä alueella Suomessa, niin siirtyminen väkisin muualle voi lisätä stressiä.

Jos turvapaikanhakija on ollut tilapäisessä yksityismajoituksessa esimerkiksi Helsingissä, on Nuutisen mukaan todennäköistä, että hän joutuisi laitosmajoitukseen pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Monet ukrainalaiset ovat Nuutisen mukaan löytäneet pysyvämpiä yksityisiä majoituspaikkoja Suomessa aikaisempien kontaktien kautta. He ovat voineet saada majoituksen esimerkiksi vanhan kausityöpaikan tai Suomessa valmiiksi asuvien ukrainalaisten kautta.

Yksityismajoitusta ei pidä tarjota hätäisesti

Maahanmuuttovirastolla ei ole tarkkaa tietoa, kuinka moni suomalainen tarjoaa tällä hetkellä majoitusta ukrainalaisille.

– Heitä saattaa olla merkittävästikin. Ihmisillä on nyt halu auttaa, Nuutinen sanoo.

Nuutinen uskoo, että suomalaiset haluavat tarjota apuaan vilpittömästi. Yksityismajoitusta pitäisi pystyä kuitenkin tarjoamaan pysyvämmin kuin muutaman viikon ajaksi.

– Apua on lähdetty osin tarjoamaan hetken hurmiossa ja hätäisesti, mutta majoituksen ei pitäisi olla tempoilevaa.

Kaikki avun tarjoajat eivät Nuutisen mukaan välttämättä ymmärrä, että yksityisen majoituspaikan antaminen ei ole helppoa ja vie paljon voimavaroja.

– Pitäisi miettiä tarkkaan ja harkita useampaan kertaan, ennen kuin tarjoaa omaa majoitustaan.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Suomeen on saapunut tällä hetkellä ainakin 10 000 turvapaikanhakijaa sodan jaloista.

- - - - - -

Uutista on korjattu klo 10.28: Pekka Nuutisen titteli on vastaanottoyksikön johtaja eikä vastaanottokeskustoiminnon johtaja, kuten jutussa alun perin virheellisesti kerrottiin. Virhe korjattu myös kuvatekstistä.