Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin yliopisto epäilee joutuneensa informaatio-operaation kohteeksi: some-päivityksiin tulvi satoja venäläisvastaisia kommentteja

Helsingin yliopisto epäilee, että sen sosiaalisen median kanavat olisivat joutuneet informaatio-operaation kohteeksi.

Yliopiston mediapalvelu kertoi tiistaina Twitterissä , että sen viimeaikaiset sosiaalisen median julkaisut alkoivat saada suuren määrän venäläisvastaisia kommentteja.

Yliopisto päätti poistaa tai piilottaa kaikki epäilyttävät kommentit näkyvistä.

– Epäilemme, että ne ovat osa informaatiovaikuttamisen operaatiota, jonka välikappaleena emme halua olla, yliopiston tilillä julkaistussa tviitissä kerrotaan.

"Oli ilmeistä, etteivät ne olleet oikeita henkilöitä"

Helsingin yliopiston sosiaalisen median tiimin vetäjä Tomas Sjöblom arvioi STT:lle, että kommentteja tuli maanantain ja tiistain aikana noin 2 500. Kommentteja ilmestyi muun muassa yliopiston Facebookissa, Twitterissä ja Youtube-videopalvelussa tehtyihin julkaisuihin.

Kommentit olivat Sjöblomin mukaan tileiltä, joilla ei juuri ollut seuraajia tai aiempia julkaisuja.

– Oli ilmeistä, etteivät ne olleet oikeita henkilöitä.

Niissä vaadittiin Sjöblomin mukaan esimerkiksi sitä, ettei yliopisto myöntäisi stipendejä venäläisille opiskelijoille. Kommenteissa oli myös esitetty, että yliopisto irtisanoisi venäläistä henkilökuntaa.

– Joudumme nyt käyttämään työaikaamme tähän, Sjöblom kertoo.

Tiistai-iltapäivään mennessä viestien määrä oli vähentynyt. Sjöblomin tiedossa ei ole, että muissa suomalaisissa yliopistoissa olisi koettu vastaavaa.

Venäjän Suomen-suurlähetystö on aiemmin maaliskuussa pyytänyt Suomessa asuvilta venäläisiltä tietoja venäläisiin kohdistuneista oikeusrikkomuksista.