Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli: Venäjän-kauppa romahti 60 prosenttia kahden viime viikon aikana, Venäjältä saapuvien alusten määrä laski alle puoleen

Suomen kauppa Venäjän kanssa lähti jyrkkään laskuun maaliskuun toisesta viikosta alkaen, kertoo Tulli. Tullille tehtyjen vienti-ilmoitusten määrä laski 60 prosenttia edeltäneisiin kahteen viikkoon verrattuna.

Suomeen saapuu normaalisti reilut 20 merialusta Venäjän satamista viikoittain. Tulli kertoo, että maaliskuun toisella ja kolmannella viikolla saapui viikossa vain 9 alusta, eli määrä yli puolittui. Venäjän tuonnin suurin tuoteryhmä on raakaöljy, joka saapuu Suomeen pääosin satamien kautta.

Suomi toi viime vuonna 8,4 miljoonaa tonnia raakaöljyä, kun vuoden 2019 tuonti oli 12,5 miljoonaa tonnia. Venäjän osuus raakaöljyn tuontimäärästä on laskenut ja oli viime vuonna 81,3 prosenttia. Vielä vuonna 2019 Venäjän osuus oli 88,3 prosenttia.

Myös kuorma-autoliikenne on vähentynyt. Kaakonkulmalla eli Vaalimaalla, Imatralla ja Nuijamaalla lähtevien ja saapuvien kuorma-autojen lukumäärä laski kolmanneksen kahden viime viikon aikana.

– Viennissä lasku näkyy eniten suurimmissa tullinimikkeissä, kuten koneet ja laitteet, joissa on myös eniten vientipakotteita. Toinen suuri vientipakotenimikeryhmä on sähkökoneet ja -laitteet, joka on ollut kovassa pudotuksessa jo viimeiset kolme viikkoa. Vientipakotteiden ulkopuolisten ryhmien suurin lasku on paperissa ja pahvissa sekä energiatuotteissa, kertoi tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä tiedotteessa.