Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mariupolista evakuoitu EU-diplomaatti: "Toivon, ettei kukaan joudu koskaan näkemään sitä, mitä minä näin" – seurasimme sodan 25. päivän tapahtumia

Tässä jutussa seuraamme Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hetki hetkeltä. Näet uusimmat uutiset päivittämällä juttua.

23.01 Lopetamme seurannan tältä päivältä. Seuranta jatkuu huomenna.

22.58 Kuusi eurooppalaista maata on alkanut tutkia Venäjän sotarikoksia, kertoo Ukrainan valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova Twitterissä. Tutkinnan ovat aloittaneet Viro, Liettua, Saksa, Puola, Slovakia ja Ruotsi.

22.34 Venäjän puolustusministeriö on antanut Ukrainalle varhaiseen maanantaiaamuun aikaa kertoa vastauksensa Venäjän vaatimukseen Mariupolin antautumisesta.

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reutersin sotakirjeenvaihtaja Phil Stewart Twitterissä.

21.59 Viimeisenä EU-diplomaattina evakuoitu kreikkalainen Manolis Androulakis kommentoi näkemäänsä Mariupolin tuhoa sunnuntai-iltana Reutersille.

– Toivon, ettei kukaan joudu koskaan näkemään sitä, mitä minä näin.

Hänen mukaansa Mariupol on yksi niistä kaupungeista, jotka sota on historian saatossa tuhonnut kokonaan.

21.34 Jalkapallomaailman superjulkkis David Beckham on antanut sosiaalisen median näkyvyytensä hyväntekeväisyyskäyttöön auttaakseen Ukrainan sodasta kärsiviä.

Beckhamin tarjoama näkyvyys on valtavaa, sillä hänellä on Instagramissa yli 71 miljoonaa seuraajaa.

Beckham itse kertoo Instagram-tilillään sunnuntaina tekemässään videojulkaisussa antaneensa sosiaalisen median kanavansa Irina-nimisen lääkärin käyttöön. Tarkoituksena on näyttää, millaisissa oloissa terveydenhuollon ammattilaiset Ukrainan Harkovassa parhaillaan työskentelevät.

Jalkapallon superjulkkis antoi sometilinsä ukrainalaislääkärin käyttöön: "Tänään näytän teille, miten sota-aikana työskennellään"

20.27 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui sunnuntaina etäyhteydellä Israelin parlamentille ja vaati maalta toimia. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Zelenskyi vaatii Israelia luopumaan pyrkimyksestään pysyä neutraalina ja vetosi parlamenttiin vertaamalla Venäjän toimia Ukrainassa natsi-Saksan holokaustiin.

– Nyt on Israelin aika tehdä valintansa, hän sanoi videopuheessaan Israelin parlamentin jäsenille.

Israelin pääministeri Naftali Bennett on noudattanut varovaista diplomaattista linjaa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Bennett on käynyt puhelinkeskusteluja sekä Zelenskyin että Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Lisäksi Bennett tapasi Putinin Moskovassa 5. maaliskuuta.

Zelenskyi kehotti Israelia valitsemaan puolensa Ukrainan sodassa ja antamaan aseita

20.08 Venäläisviranomaiset ovat vahvistaneet, että Venäjän Mustanmeren laivaston apulaiskomentaja Andrei Paly on kuollut taistelussa Mariupolissa. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja Reuters. Aiemmin sunnuntaina uutisoitiin Ukrainan kertoneen Palyn kuolemasta.

20.03 Osa Tshernobylin ydinvoimalan työntekijöistä on päässyt lähtemään pois alueelta, kertoo BBC. Noin 200 ydinvoimalan työntekijää ja kansalliskaartin jäsentä on ollut venäläisjoukkojen panttivankeina yli kolme viikkoa.

BBC:n mukaan alueelta poistui sunnuntaina 64 työntekijää, joiden tilalle tuli 46 vapaaehtoista työntekijää.

19.57 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee maanantaina työvierailun Pariisiin ja tapaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin, presidentinkanslia tiedottaa. Tarkoituksena on keskustella muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

19.53 Yhdysvallat ja Nato eivät usko, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi joustanut alkuperäisistä vaatimuksistaan, mitä tulee rauhanneuvotteluihin Ukrainan kanssa, kertoo yhdysvaltalainen CNN vedoten omiin lähteisiinsä.

19.43 Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri arvioi, että Venäjän ilmoitus hypersoonisten aseiden käytöstä saattaa hyvinkin pitää paikkansa. Toverin mukaan hypersoonisten ohjusten käytöllä ei kuitenkaan ole Ukrainassa suurempaa sotilaallista merkitystä, sillä Venäjä pystyy tulittamaan koko maata myös perinteisemmillä välineillä.

Jos Venäjä on käyttänyt Ukrainassa hypersoonisia ohjuksia, sillä ei ole suurempaa sotilaallista merkitystä, arvioi asiantuntija

19.23 Venäläisten hyökkäys Ukrainassa ei ole edennyt suunnitellulla tavalla, kirjoittaa kolumnissaan eversti (evp) Martti J. Kari.

Syitä operaation epäonnistumiselle tai ainakin hyökkäyksen väliaikaiselle pysähtymiselle ovat ukrainalaisten lujan vastarinnan lisäksi virheellinen tiedustelutieto, huono johtaminen, riittämätön ilma-aseen tuki, puutteellinen huolto ja venäläissotilaiden alhainen taistelutahto.

Heikosta menestyksestä kertoo myös se, että jo kuusi venäläiskenraalia on kaatunut lyhyessä ajassa.

Ukrainassa on kaatunut kuusi venäläiskenraalia lyhyessä ajassa — tämä kertoo siitä, ettei operaatio ole sujunut suunnitellusti

18.55 Kolme viikkoa kiinni pysytelleen Moskovan pörssin odotetaan avaavan osittain maanantaina. Avaaminen koskee valtionlainoja, joita maan keskuspankki on ilmoittanut ostavansa "tarvittavissa määrin".

Moskovan pörssin odotetaan avaavan osittain – Analyytikon mukaan vaikea arvioida, milloin osakekauppa avautuu: "Ehkä askel siihen suuntaan"

18.46 Useissa eurooppalaisissa kaupungeissa on järjestetty sunnuntaina Venäjä-vastaisia mielenosoituksia.

Ukrainassa mielenosoituksia on ollut BBC:n mukaan ainakin Hersonissa, Harkovassa ja Berdianskissa. BBC:n vielä vahvistamattomien tietojen mukaan venäläisjoukot olisivat pidättäneet ihmisiä ja hajottaneet väkijoukkoja.

18.37 Uutissuomalainen julkaisee valikoituja uutiskuvia sunnuntailta:

18.19 Ukrainalainen uutismedia The Kyiv Independent kertoo Twitterissä, että reilu viikko sitten kadonnut ukrainalaisjournalisti Oleh Baturin on vapautettu. The Kyiv Independentin mukaan hän oli venäläisjoukkojen vangitsemana.

– Minua hakattiin, nöyryytettiin, uhkailtiin. He sanoivat tappavansa minut. He halusivat murtaa minut, Baturin sanoo The Kyiv Independentin mukaan.

18.00 Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Euroopan-matkasta kerrotaan lisää yksityiskohtia myöhemmin tänään. Biden ei ole aikeissa matkustaa Ukrainaan.

Asiasta kertoo Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki Twitterissä.

Jo aiemmin tällä viikolla on uutisoitu, että Biden vierailee ensi viikolla Euroopassa. EU-lähteiden mukaan Bidenin on määrä osallistua EU-maiden johtajien huippukokoukseen Brysselissä.

17.49 Britannian yleisradioyhtiö BBC:n sunnuntaina julkaisemalla videolla näkyy katastrofaalisessa tilanteessa olevan satamakaupunki Mariupolin hävitys Kaakkois-Ukrainassa.

Videolla kerrotaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin sanoneen, että Mariupolin tuho tulee jäämään historiaan.

– Tämä terrori tullaan muistamaan vuosikymmenten ajan.

Voit lukea jutun ja katsoa videon täältä.

17.14 Taistelut Mariupolissa ovat jatkuneet sunnuntaina, kertoo aluehallintojohtaja Pavlo Kyrylenko uutistoimisto Reutersin mukaan televisiohaastattelussa.

16.26 Ukrainalaisen Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan Venäjä pommitti eilen koulua, jonne oli kerääntynyt suojaan noin 400 naista, lasta ja vanhusta.

Rakennuksen kerrotaan tuhoutuneen ja ihmisiä olevan edelleen raunioiden sisällä.

Jos tieto koulun pommituksesta vahvistuu, se on tuorein siviilikohde, johon Venäjän joukot ovat iskeneet piiritetyssä Mariupolin kaupungissa, sanoo BBC.

Yhteydenpito kaupunkiin on hankalaa, joten on vaikeaa puolueettomasti vahvistaa tietoja iskuista.

16.00 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ennakoi CNN:n haastattelussa neuvotteluitaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Aiemmin sunnuntaina kerrottiin BBC:n tietoihin vedoten, että Putin on kertonut suostuvansa tapaamaan Zelenskyin henkilökohtaisesti.

Zelenskyi sanoo CNN:lle olevansa valmis neuvottelemaan Putinin kanssa, mutta jos neuvottelut epäonnistuvat, se voisi tarkoittaa kolmatta maailmansotaa.

– Ilman neuvotteluita emme voi lopettaa tätä sotaa. Jos on yhdenkin prosentin mahdollisuus, että voisimme lopettaa sodan, ajattelen, että meidän kannattaa yrittää.

Zelenskyi CNN:lle: "Jos neuvottelut Putinin kanssa epäonnistuvat, se voi tarkoittaa kolmatta maailmansotaa"

15.57 Jo kymmenen miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Venäjän hyökättyä Ukrainaan, kertoo YK:n pakolaisasioiden pääkomissaari Filippo Grandi Twitterissä. Lukuun sisältyvät sekä maan sisäiset että ulkomaille lähteneet pakolaiset.

15.34 Ainakin 902 siviiliä on kuollut ja 1 459 loukkaantunut Venäjän hyökättyä Ukrainaan, kertoo YK:n ihmisoikeusasioiden toimisto (OHCHR) uutistoimisto Reutersin mukaan. Suurin osa uhreista on tullut räjähdyksissä, kuten ilmaiskuissa.

OHCHR korostaa, että todellinen uhrimäärä on todennäköisesti huomattavasti suurempi.

15.28 Paavi Franciscus on vaatinut lopettamaan "tämän vastenmielisen sodan", kertoo uutistoimisto Reuters. Sunnuntaina pitämässään puheessa hän luonnehti Venäjän hyökkäystä Ukrainaan "järjettömäksi verilöylyksi".

– Teurastuksia ja julmuuksia toistetaan joka päivä. Tälle ei ole oikeutusta, paavi sanoi puheessaan, jota oli kuuntelemassa kymmeniätuhansia ihmisiä Vatikaanissa Pietarinaukiolla.

14.31 Venäjän kerrotaan hyökänneen vanhainkotiin Luhanskin alueella. Hyökkäyksen seurauksena on kuollut 56 ihmistä, sanovat alueen viranomaiset. Tieto on vahvistamaton. Tapahtumasta ovat uutisoineet Kyiv Independent ja BBC.

14.22 Nato vahvistaa parhaillaan puolustustaan muun muassa Slovakiassa. Maahan on saapunut Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä Nato-kumppanuusmaista, kertoo Reuters.

Uutistoimiston mukaan järjestelmää operoivat saksalaiset ja hollantilaiset. Se sijoitetaan Sliacin lentokentälle vahvistamaan Naton itäistä puolustusta. Slovakia on Ukrainan naapurimaa.

14.10 Venäjä on aiheuttanut piirittämäänsä Mariupolin kaupunkiin historiallisen mittavia tuhoja. Vahingot ovat poikkeuksellisia, sillä kaupunki on ollut piiritettynä vajaan kuukauden. Moni eniten kuolemaa ja kärsimystä aiheuttaneista piirityksistä on kestänyt jopa vuosia. Lue lisää alla olevasta uutislinkistä.

Piiritykset ovat aiheuttaneet kärsimystä ja kuolemaa kautta historian – Mariupolia edelsivät esimerkiksi Aleppo, Sarajevo ja Leningrad

13.13 BBC:n ulkomaantoimittaja Lysa Doucet sanoi yhtiönsä Broadcasting House -ohjelmassa sunnuntaina, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on kertonut suostuvansa tapaamaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin henkilökohtaisesti.

Doucet raportoi lähteidensä Venäjän hallinnossa paljastaneen, että Putin "on vihdoinkin" myöntynyt mahdolliseen Zelenskyin tapaamiseen, vaikka edelleen julkisuudessa sitkeästi kiistää osallistuvansa neuvotteluihin.

BBC:n ulkomaantoimittajan arvion mukaan Putin ei kuitenkaan suostu samaan pöytään Zelenskyin kanssa ennen kuin neuvottelutilanne on todella suotuisa Venäjän presidentille.

BBC: Putin on kertonut lähipiirilleen halustaan neuvotella henkilökohtaisesti Zelenskyin kanssa

13.06 Ukrainalaislehti Kyiv Independent julkaisi Twitterissä tietoja venäläisten tappioista. Tiedot perustuvat Ukrainan omiin väitteisiin, eikä niitä ole varmistettu muista lähteistä.

12.15. Tasavallan presidentin kanslia oikaisee brittilehti Financial Timesin sunnuntaista uutista. Lehti julkaisi presidentti Sauli Niinistön haastattelun sunnuntaina ja otsikoi Niinistön varoittavan, että Suomen liittyminen Natoon kasvattaisi riskiä Euroopan turvallisuustilanteen kärjistymiseen.

Sekä Niinistö itse että presidentin kanslia oikaisivat sunnuntaina Twitterissä, että otsikosta puuttui ei-sana. Niinistön mukaan Suomen turvallisuuspohdinnat eivät ole yhteydessä Euroopan turvallisuustilanteen kärjistymiseen.

Presidentti Niinistö brittilehdelle: "Euroopassa on merkittävä eskalaation riski" – presidentin kanslia pyysi oikaisua jutun alkuperäiseen otsikkoon

Niinistö varoitti siis tilanteen kärjistymisestä, mutta korosti Suomen turvallisuuspohdintojen olevan erillinen kysymyksensä. Financial Times on sittemmiin korjannut otsikkoaan.

11.32 Ukraina ja Venäjä ovat lähestymässä yhteisymmärrystä kriittisissä kysymyksissä, arvioi Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu. Hän suhtautuu toiveikkaasti myös siihen, että Ukrainaan voitaisiin saada tulitauko, kertoo Reuters.

11.12 Venäjä kertoo, että sen ohjusisku tappoi kymmeniä Ukrainan puolesta taistelleita "palkkasotureita". Vahvistamattomista tiedoista uutisoi BBC. Venäjän puolustusministeriön mukaan ohjusiskussa kuoli yhteensä yli sata ukrainalaista sotilasta ja "ulkomaista palkkasoturia". Isku kohdistui Ukrainan länsiosassa, Ovruchin lähellä sijaitsevaan koulutuskeskukseen.

10.35 Venäjä on kertonut ampuneensa lisää hypersoonisia ohjuksia Ukrainassa. Venäjän puolustusministeriö ilmoitti tänään, että Venäjä tuhosi Kinzhal-ohjuksilla polttoaineiden varastopaikan Ukrainan eteläosassa.

Ministeriön mukaan hypersooniset ohjukset ammuttiin Mykolajivin alueella sijaitsevaan Kostjantynivkan kaupunkiin. Varastoalueella on ollut Venäjän mukaan polttoainetta ja voiteluaineita.

Aiemmin viikonloppuna Venäjä ilmoitti ampuneensa ensi kertaa hypersoonisia ohjuksia. Tuolla kertaa kohteena oli maanalainen asevarasto Ukrainan länsiosassa.

Hypersooninen ohjus voi lentää yli viisinkertaisella äänennopeudella, mikä tekee niistä vaikeampia seurata ja torjua kuin perinteiset ohjukset.

Ukraina sanoo Venäjän pommittaneen koulua, jossa oli satoja ihmisiä suojassa – Mariupolissa jo ainakin 2 500 kuolonuhria, todellinen määrä vielä korkeampi

10.29 Mariupolin tilanteesta sunnuntaina saadut tiedot kertovat entistä suuremmasta tuhosta. BBC:n mukaan kaupungin tilanne on nyt epätoivoinen.

Venäjä on tiettävästi iskenyt kaupungissa muun muassa taidekouluun, joka toimi parhaillaan noin 400 siviilin suojapaikkana.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili Mariupolin tilanteen vakavuutta viime yönä julkaistussa puheessaan historialliseksi. Kaupunki on kokonaan Venäjän piirittämä ja sen siviiliväestön ahdinko syvenee entisestään. Zelenskyin mukaan Mariupolin piiritys tullaan muistamaan vuosisatoja.

Ukrainalaisten mukaan kaupungista on siirretty ihmisiä Venäjälle vastoin heidän omaa tahtoaan. Uutisoimme aiemmin, että Mariupolin pormestarin avustaja Pjotr Andrjustshenkon mukaan noin 4 000–4 500 mariupolilaista olisi pakotettu ylittämään Venäjän raja ja menemään maan lounaisosassa sijaitsevaan Taganrogin kaupunkiin. Vahvistamaton tieto on julkaistu tänään New York Timesissa.

10.03 Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson toivoo painokkaasti, että Kiina tuomitsisi Venäjän toimet Ukrainassa. Johnson kertoi kannastaan tänään julkaistussa the Sunday Times -lehden haastattelussa. Lehden mukaan Johnson vertaa nykytilannetta toiseen maailmansotaan ja kuvaa tilannetta hyvän ja pahan taisteluksi. Hän varoittaa Kiinaa valitsemasta "paholaisen puolta".

9.49 Venäjän Ukrainassa kärsimät tappiot vaikuttavat Suomen turvallisuustilanteeseen, uutisoi Helsingin Sanomat. Lehden haastattelema, nimettömänä pysyttelevä sotilasasiantuntija sanoo, että ukrainalaiset ovat hankkineet Suomelle "kolmesta vuodesta kymmeneen vuoteen rauhanaikaa". HS:n mukaan venäläisten Ukrainassa kärsimät tappiot ovat niin suuria, että niiden korvaaminen vie vuosia.

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen totesi aiemmin tällä viikolla, että suuri osa tavallisesti Suomen lähellä olevista joukoista on nyt lähetetty Ukrainaan.

9.16 Ukraina ryhtyy tukemaan mittavasti maataloutta, kertoo ukrainalaismedia Kyiv International. Maan tavoitteena on tuottaa tänä vuonna 70 prosenttia viime vuoden sadosta.

9.05 Venäjä todennäköisesti jatkaa voimakkaita ilmaiskujaan kaupunkinympäristöihin. Myös siviiliuhreja on tulossa lisää. Näin arvioi Yhdysvaltojen puolustusministeriö tuoreessa tilannekatsauksessaan. Ministeriö julkaisi tiedustelutietoihin nojaavan lausuntonta Twitterissä sunnuntaina aamulla.

8.26 Ukraina pyytää Kiinaa tuomitsemaan Ukrainaan hyökänneen Venäjän "barbaarisuuden". Ukrainan mukaan Kiinan tulee liittyä Venäjän tuomitsemisessa länsimaihin. Kiina on on kieltäytynyt tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja pysynyt poissa kansainvälisistä mielenilmauksista sotaa vastaan. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin avustaja Mihailo Podolyak kirjoitti tviitissään, että Kiina voi olla globaalin turvallisuusjärjestelmän tärkeä elementti, jos se tekee oikean päätöksen tukea sivistysmaiden liittoumaa ja tuomita Venäjän barbaarisuus. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi Kiinan johtajalle Xi Jinpingille perjantaina puhelussa, että Venäjän tukeminen Ukrainan sodassa tulisi Kiinalle kalliiksi.

8.20 Ukrainan armeija väittää, että lauantaina Venäjä keskittyi tappioden korvaamisen ja kaluston uusimiseen eikä uusiin hyökkäyksiin. Väite julkaistiin armeijan aamukatsauksessa eikä sen todenperäisyyttä ole vahvistettu. Aamukatsauksesta uutisoi BBC.

7.52 Ukrainan ilmapuolustus toimii tehokkaasti, kertoo Iso-Britannian puolustusministeriö tilannekatsauksessaan. Ministeriön mukaan Venäjä ei ole saavuttanut Ukrainassa tavoittelemaansa ilmaherruutta, vaan epäonnistunut päämääränsä saavuttamisessa.

7.41 Ukrainassa on herätty jälleen sunnuntaina ilmahälytyssireeneihin. Sireenit ovat soineet muun muassa Mykolaivissa, Kiovassa ja Harkovassa, kertoo ukrainalainen media Kyiv Independent.

7.34 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo Ukrainan kieltävän 11 venäjämyönteisen puolueen toiminnan. Asiasta uutisoi BBC. Presidentti Zelenskyin videopuhe julkaistiin viime yönä. Puolueita koskeva kielto on voimassa sota-ajan poikkeustilan loppuun saakka.

7.21 Kiina on Ukrainan kriisissä historian "oikealla puolella", sanoo Kiinan ulkoministeri Wang Yi. Wangin lausunnosta uutisoi Reuters, Wang sanoo, ettei Kiina hyväksy minkäänlaista painostamista ja vastustaa Kiinaa vastaan esitettyjä perättömiä syytöksiä. Hän viittasi puheessaan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin lausuntoon. Biden varoitti Kiinan presidentti Xi Jinpingiä seuraamuksista, mikäli Kiina antaa aseellista tukea Venäjälle, kun maa hyökkää Ukrainaan.

7.06 Mariupolista on paikallisviranomaisten mukaan lähetetty useita tuhansia asukkaita Venäjälle, kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja CNN.

BBC:n mukaan kaupungin pormestari Vadym Boitshenko kertoi viestipalvelu Telegramissa, että jotkut oli lähetetty eteenpäin syrjäisiin venäläisiin kaupunkeihin. Muiden kohtalosta ei hänen mukaansa ole tietoa. BBC sanoo, ettei se ole kyennyt vahvistamaan pormestarin väitettä.

– Se, mitä miehittäjät ovat tekemässä tänään, on tuttua vanhemmille sukupolville. He näkivät toisen maailmansodan kauhistuttavat tapahtumat, kun natsit vangitsivat väkisin ihmisiä, Boitshenko sanoi.

– On vaikea ajatella, että 21. vuosisadalla ihmisiä karkotetaan väkisin toiseen maahan, hän jatkoi.

Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan Venäjän kiinni ottamia mariupolilaisia olisi ennen venäläiskaupunkeihin lähettämistä viety leireille, joissa venäläisjoukkojen kerrotaan tarkistaneen heidän puhelimensa ja asiakirjansa.

Myös yhdysvaltalaislehti New York Times kertoo ihmisiä viedyn vasten tahtoaan Venäjälle.

Lehdelle puhunut Mariupolin pormestarin avustaja Pjotr Andrjustshenko kertoo, että noin 4 000–4 500 mariupolilaista olisi pakotettu ylittämään Venäjän raja ja menemään maan lounaisosassa sijaitsevaan Taganrogin kaupunkiin. Hänen mukaansa heidät on viety ilman passejaan.

New York Timesin ei ole onnistunut varmentaa virkamiehen väitettä, mutta lehti alleviivaa kaupungista tuoreeltaan paenneiden kertomusten tukevan sitä.