Yhdysvallat ja Venäjää tukeva Kiina keskustelivat Ukrainan sodasta – Xi: "Valtioiden väliset konfliktit eivät ole kenenkään etujen mukaisia"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskusteli tänään Ukrainan sodasta Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa. Valkoisen talon mukaan Biden pyrki keskustelussa suostuttelemaan Kiinan presidenttiä yhtymään lännen kantaan Venäjän tuomitsemisessa.

Kiinan valtiontelevision mukaan Xi sanoi Bidenille videopuhelussa, etteivät valtioiden väliset konfliktit ole kenenkään etujen mukaisia.

– Valtioiden väliset suhteet eivät voi mennä sotilaallisiin vihollisuuksiin, Xin kerrotaan sanoneen.

– Rauha ja turvallisuus ovat kansainvälisen yhteisön arvostetuimpia aarteita.

Kiinan valtiontelevision mukaan Xi sanoi myös, että Kiinan ja Yhdysvaltojen tulisi kantaa kansainvälinen velvollisuutensa ja pyrkiä turvaamaan maailmanrauhaa.

Valkoisen talon mukaan Xi ja Biden keskustelivat Ukrainan lisäksi Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kilpailun hallinnasta. Presidenttien puhelu kesti vajaat kaksi tuntia.

Kiina on kieltäytynyt tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä

Presidentti Xitä pidetään kenties ainoana johtajana, joka voi vaikuttaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin toimiin.

Kiina on toistaiseksi kieltäytynyt tuomitsemasta liittolaisensa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja vakuuttanut maiden välisten suhteiden olevan vahvat. Toisaalta Kiina on myös julkisesti ilmaissut jossain määrin tukeaan ukrainalaisille ja peräänkuuluttanut rauhanomaista ratkaisua sotaan.

Kiinan ulkoministeri on painottanut, ettei Kiina halua joutua kärsimään lännen talouspakotteista Venäjää vastaan.

– Kiina ei ole kriisin osapuoli, ja vielä vähemmän se haluaa pakotteiden vaikuttavan itseensä, ulkoministeri Wang Yi sanoi.

Harkitseeko Kiina sotilaallisen avun antamista Venäjälle?

Yhdysvaltalaisten mediatietojen mukaan Venäjä olisi pyytänyt Kiinalta sotilaallisen ja taloudellisen tuen lisäksi ruoka-apua Ukrainassa sotimiseen. Uutistoimisto Bloomberg on kertonut yhdysvaltalaisiin virkamieslähteisiin nojaten, että Kiina voi olla kallistumassa tukemaan Ukrainaan hyökännyttä Venäjää.

Politico -lehti on antanut samansuuntaisia viitteitä kertoen, että EU:n johtajilla olisi hallussaan "erittäin luotettavia todisteita" siitä, että Kiina harkitsee sotilaallisen avun antamista Venäjälle.

Kiina ei ole suoraan kiistänyt tai myöntänyt tietoja, mutta se on syyttänyt Yhdysvaltoja "disinformaation" levittämisestä.

----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka