Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomeen povataan viikonlopuksi poikkeuksellisen lämmintä säätä – elohopea kipuaa etelässä jopa 15 asteeseen

Suomeen ennustetaan viikonlopuksi poikkeuksellisen lämmintä säätä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Erityisesti sunnuntaista povataan aurinkoista poutapäivää, jolloin koko maassa on vähintään kymmenen astetta lämmintä.

Vielä tänään lämpötilat pysyttelevät alle kymmenessä asteessa, ja sää on laajalti pilvinen sekä epävakainen. Maan yli kulkee päivän aikana kapea sadealue kohti itää, jossa voidaan illan mittaan nähdä heikkoja lumi- ja vesisateita. Lounais-Lapissa voi sataa pari senttiä lunta, mutta muualla lumisateet jäävät vähäisemmiksi.

Lämpötilat alkavat nousta huomenna, ja maan etelä- sekä keskiosissa ollaan kymmenen asteen tuntumassa. Myös Lapissa voi huomenna olla paikoin lähes kymmenen astetta lämmintä.

Sunnuntaina lämpötila kohoaa selvästi yli kymmenen asteen suuressa osassa maata. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Heikki Sinisalon mukaan sunnuntaiksi ennustettu sää olisi vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lämmin.

– Maan etelä- ja keskiosissa 15 asteen lämpötilat ovat ihan mahdollisia. Lapissakin kymmenen asteen lämpötilat näyttävät jopa todennäköisiltä, Sinisalo toteaa.

– Toteutuessaan nämä ovat poikkeuksellisen lämpimiä (lukemia) vuodenaikaan nähden.

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen vain, kun sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin.

Lämpö, pakkasöiden lyhentyminen, tuuli ja kosteus antavat lumelle kyytiä

Sinisalon mukaan yksi poikkeuksellisen lämmin viikonloppu vaikuttaa lumitilanteeseen enemmän kuin kuluneen viikon lämpimät päivät. Pelissä on monta tekijää.

– Korkeampi lämpö jo itsessään nopeuttaa lumen sulamista jonkin verran. Lisäksi viikonloppuna ei mennä öisinkään niin selvästi pakkaselle kuin aiemmin viikolla, Sinisalo sanoo.

Koska pakkasyö ei ole niin pitkä, lumi ehtii sulaa päivän aikana kauemmin. Lisäksi tuuli ja kosteus vaikuttavat lumen sulamiseen. Kosteutta on ilmassa erityisesti tänään, ja tuulisuus voimistuu huomenna koko maassa.

– Lauantaina lounaistuuli voimistuu, ja erityisesti maan pohjoisosassa tuuli puhaltaa puuskissa yli 20 metriä sekunnissa, Sinisalo kertoo.

– Etelässä on hieman vaimeampaa, mutta kyllä tuulen voimistumisen varmaan huomaa lähes koko maassa.

Vaikka lämmin viikonloppu vauhdittaa lumen sulamista, maat pysyvät ainakin osittain valkeina vielä ensi viikollakin.

– Lunta on vielä sen verran paljon, ettei siitä ihan päästä tällä lämpimällä viikonlopulla eroon, Sinisalo toteaa.