Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Etuudet tasasivat koronapandemian alussa palkkatulojen menetyksiä lapsiperheissä

Sosiaaliturvaetuudet tasasivat lapsiperheiden palkkatulojen menetyksiä ensimmäisenä koronavuonna. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan lapsiperheiden tulot laskivat vuonna 2020 jyrkimmin toukokuussa ja etuustulot kasvoivat erityisesti kesäkuussa.

Etuuksien vaikutus kohdistui pääosin ryhmiin, joilla oli eniten tulonmenetyksiä ja joiden työmarkkina-asema oli epävarmin muihin lapsiperheisiin verrattuna.

– Etuudet paikkasivat verrattain nopeasti palkkatulomenetyksiä ja kohdentuivat haavoittuvammassa asemassa oleviin perheisiin. Voidaan siis arvioida, että sosiaaliturva paikkasi palkkatulomenetyksiä oikea-aikaisesti ja tarkoituksenmukaisesti koronapandemian ensimmäisenä vuotena, sanoo THL:n erikoistutkija Sanna Kärkkäinen.

Työttömyysetuudet tärkeässä roolissa

Tutkimuksen mukaan erityisesti työttömyysetuuksilla oli tärkeä rooli tulojen menetystä paikkaavana tekijänä. Tarkastelluista etuuksista eniten kasvoi ansiosidonnaisen työttömyysturvan saaminen.

Moniin etuuksiin oli tehty vuonna 2020 tilapäisiä muutoksia koronapandemian vuoksi. Esimerkiksi työttömyysetuuksissa työssäoloehtoa oli lyhennetty ja osalle yrittäjistä oli annettu oikeus työttömyysturvaan.

THL selvitti koronapandemiaan liittyviä palkka- ja etuustulojen muutoksia valtion lisätalousarviossa covid-19-tutkimukseen osoitetulla rahoituksella.