Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savonlinnan ja Helsingin välinen lentoliikenne palannut normaaliksi – oli pysähdyksissä gps-paikannusjärjestelmän häiriöiden vuoksi

Savonlinnan ja Helsingin välinen reittilentoliikenne on palannut tänään normaaliksi, lentoasemayhtiö Finaviasta kerrotaan. Reitin lennot olivat pysähdyksissä koko viime viikon gps-paikannusjärjestelmän häiriöiden vuoksi. Fintrafficin lennonvarmistus on varoittanut siviili-ilmailua gps-häirinnästä.

Finavian viestinnästä kerrottiin STT:lle, että maanantaiaamun ensimmäinen lento Savonlinnasta Helsinkiin sujui normaalisti. Myös Savonlinnasta Helsinkiin kahdelta lähtenyt kone laskeutui Finavian mukaan pari minuuttia ennen sen aikataulun mukaista aikaa, joka oli 14.55.

Ulkoministeriön (UM) viestinnästä kerrottiin STT:lle, että aluelennonjohdolle on tullut maaliskuun aikana useita ilmoituksia siviili-ilmailun ongelmista gps-järjestelmien kanssa.

– GPS-signaalien häirintää on viimeisimpien arvioiden mukaan todettu Suomessa ja Suomen lähialueella maaliskuun aikana, UM:n viestinnästä kerrottiin sähköpostilla.

Häirinnällä on UM:n viestinnän mukaan ollut konkreettisia vaikutuksia siviililentoihin.

– Suomi suhtautuu erittäin vakavasti minkäänlaiseen toimintaan, joka voi aiheuttaa Suomessa vaaraa siviilitoimijoille ja muun muassa lentoturvallisuudelle, UM:n viestinnästä kerrottiin.

Ulkoministeriön mukaan häirinnän tarkempia yksityiskohtia selvitetään parhaillaan UM:n ja muiden viranomaisten, kuten liikenne- ja viestintävirasto Traficomin toimesta.

Ulkoministeriö kertoo tiedottavansa asiasta yksityiskohtien selvittyä ja ryhtyvänsä tarvittaessa jatkotoimiin.

Finavia: Vaikutuksia on ollut vain Savonlinna-Helsinki-reitillä

Finavian viestintäpäällikkö Annika Kåla kertoi iltapäivällä, ettei Finavialla ollut muuta tietoa gps-häiriöistä kuin se, minkä Traficom tai lentoyhtiöt ovat kertoneet.

– Traficom on kertonut, että häiriöitä olisi ollut Itä-Suomessa, mutta meillä ei ole tietoa, että se olisi vaikuttanut muiden reittien kuin Savonlinnan ja Helsingin välisiin lentoihin, Kåla sanoi STT:lle.

Finavian verkkosivujen mukaan lentoliikenne on nyt palautunut, ja Transaviabaltika lentää normaalisti Helsinki-Savonlinna-reittiä 14.3. alkaen.

Finnairin lennoilla havaittu gps-häiriöitä Kaliningradin lähistöllä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoi viime viikolla, että Suomen itärajan läheisyydessä oli tehty tuolloin poikkeuksellisen paljon havaintoja gps-häiriöistä.

Finnairin viestinnästä kerrottiin viime viikolla STT:lle, että sen lennoilla on gps-häiriöitä havaittu Kaliningradin lähistöllä. Yhtiön lentäjät kertoivat huomanneensa gps-häirintää Kaliningradin lähettyvillä maaliskuun aikana. Häirintä ei ole Finnairin viestinnän mukaan aiheuttanut muutoksia lentojen aikatauluihin.

Muilla lennoilla häiriöitä ei ole havaittu. Finnairin Suomessa käyttämät itäisimmät lentokentät ovat Kuopiossa ja Kuusamossa.

Finnairin Etelä-Euroopan ja Aasian lentojen reitit kulkevat nyt Kaliningradin ohitse.