Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän joukkojen piirittämästä Mariupolin kaupungista pääsi vihdoin ihmisiä pois, Ukrainan ja Venäjän neuvottelut jatkuvat tiistaina

Yli 160 yksityisautoa on päässyt ajamaan humanitaarista käytävää pitkin ulos Venäjän piirittämästä Mariupolin kaupungista Ukrainan kaakkoisosassa, kertoivat kaupungin viranomaiset.

Autot suuntasivat satamakaupunki Berdjanskia kohti johtavalle tielle.

Vielä ei tiedetä, kuinka paljon matkustajia autoissa oli. Kyse on kuitenkin merkittävästä evakuoinnista sen jälkeen, kun Venäjän joukot piirittivät kaupungin tämän kuun alkupuolella.

Viime viikkoina useat evakuointisuunnitelmat humanitaaristen käytävien kautta ovat epäonnistuneet Venäjän joukkojen tulituksen takia.

Neuvottelut jatkuvat tiistaina

Ukrainan ja Venäjän neuvottelut jatkuvat tiistaina "teknisen tauon" jälkeen, kertoi Ukrainan pääneuvottelija Myhailo Podoljak Twitterissä .

Maiden edustajat neuvottelivat maanantaina videoyhteyden välityksellä. Podoljak sanoi ennen neuvotteluja, että Ukraina vaatii neuvonpidossa välitöntä tulitaukoa ja kaikkien venäläisjoukkojen vetäytymistä maasta.

Podoljakin mukaan vasta näiden vaatimusten täytyttyä voidaan keskustella poliittisista erimielisyyksistä maiden suhteissa.

Osapuolten edellisellä neuvottelukierroksella tapahtui sekä ukrainalais- että venäläislähteiden mukaan hienoista edistystä.

YK:n arvioiden mukaan lähes 2,8 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Ihmisistä suurin osa on paennut Ukrainan naapurimaahan Puolaan.

Kremlin väite: Yhdysvallat ja EU "provosoineet" Venäjää hyökkäämään kaupunkeihin

Venäjän mukaan on edelleen mahdollista, että sen joukot ottavat hallintaansa Ukrainan suurkaupunkeja. Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan presidentti Vladimir Putin on kehottanut toistaiseksi pidättäytymään välittömistä hyökkäyksistä suurkaupunkeihin, koska siviiliväestön kärsimät tappiot nousisivat niin suuriksi.

Peskovin mukaan Venäjän puolustusministeriö ei kuitenkaan ole sulkenut pois mahdollisuutta kaupunkien ottamisesta hallintaan.

Kremlin näkemys on, että Yhdysvallat ja EU ovat myös "provosoineet" Venäjää hyökkäämään kaupunkeihin, kertoi Moscow Times.

– Yhdysvaltojen ja EU:n johtajat pakottavat Venäjää hyökkäämään suuriin ukrainalaiskaupunkeihin, jotta voisivat sen jälkeen pitää maatamme vastuullisena siviilien kuolemista, Peskov sanaili.

Kiovassa tulitettiin kerrostaloa

Ukrainan pelastusviranomaisten mukaan pääkaupunki Kiovan luoteisosassa sijaitsevaa kerrostaloa tulitettiin maanantaina aamulla. Tulitus on vaatinut ainakin yhden kuolonuhrin. Haavoittuneita on useita, mutta tarkka uhrimäärä vaihtelee lähteistä riippuen.

Tulituksen kerrottiin vahingoittaneen myös televisiotornia Rivnen kaupungissa Ukrainan länsiosassa. Paikallisten viranomaisten mukaan yhdeksän ihmistä kuoli ja yhdeksän haavoittui Venäjän joukkojen iskussa.

Lisäksi Hostomelin lentokentän lähellä sijaitsevaa Antonovin lentokoneiden kokoonpanohallia Kiovan lähellä tulitettiin. Kuolonuhreja on viranomaisten mukaan ainakin kaksi.

Iskut ovat jatkuneet myös muualla Ukrainassa, muun muassa piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa, jonne ei yrityksistä huolimatta ole saatu toimitettua apua.

Kaupungissa on kuollut Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen ainakin 2 500 ihmistä, kertoi Sky News . Sen mukaan tiedon vahvisti Ukrainan presidentin neuvonantaja Oleksi Arestovytsh, joka kertoi arvion kuolleiden lukumäärästä perustuvan Mariupolin kaupunginhallinnon keräämiin tietoihin.

Venäjän mukaan 23 ihmistä kuoli Ukrainan ohjusiskussa kapinallisten hallussa olevassa Donetskissa Itä-Ukrainassa. Venäjän mukaan kyse on sotarikoksesta. Aiemmin Venäjän tukemat separatistit olivat sanoneet 16 ihmisen kuolleen, kun ilmatorjunnan tuhoaman ukrainalaisohjuksen kappaleet putosivat Donetskin keskustaan.

Kiina kiisti tiedot Venäjän kalustopyynnöstä

Kiina kommentoi maanantaina yhdysvaltalaisviranomaisten medialle antamia tietoja, joiden mukaan Venäjä olisi pyytänyt Kiinalta kalustoapua sotaan sekä taloudellista tukea pakotteiden vuoksi.

– Yhdysvallat levittää Ukrainan tilanteesta Kiinaa koskevaa disinformaatiota, koska sillä on pahantahtoisia aikeita, kommentoi Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian.

Kiinan Yhdysvaltain-suurlähetystö puolestaan kommentoi, ettei ole kuullut mistään Venäjän Ukrainaa koskevista pyynnöistä.

Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Julkisesti se on korostanut vaativansa kummaltakin osapuolelta pidättyvyyttä voiman käytössä ja korostanut diplomatian merkitystä.

Myös Kreml kommentoi asiaa. Peskovin mukaan Venäjällä on riittävästi omia resursseja asioiden hoitamiseen Ukrainassa eikä sen tarvitse pyytää Kiinalta apua.

Ulkomaisia yrityksiä Venäjällä uhkaa takavarikko

Venäjällä viranomaiset ovat uhanneet maasta vetäytymistä suunnittelevia yrityksiä johtajien pidätyksillä ja varojen takavarikoinnilla, kertoi Wall Street Journal .

Lehden mukaan syyttäjäviranomaiset ovat varoittaneet muun muassa Coca-Colaa, McDonald'sia ja IBM -yhtiötä. Yhtiöiden Venäjällä toimiviin yksikköihin on otettu yhteyttä joko soittamalla, sähköpostitse tai käymällä paikan päällä.

Venäjän Yhdysvaltain-suurlähetystö tyrmäsi väitteen.

– Kehotamme paikallista mediaa lopettamaan pahantahtoisen valeuutisten levittämisen. Wall Street Journalin luomus on puhdasta fiktiota, lähetystö kirjoitti Facebook-sivullaan.

Venäjä esti pääsyn Instagramiin

Pääsy kuvapalvelu Instagramiin on Venäjällä estetty, kertoi uutistoimisto AFP. Venäjän viranomaiset ovat syyttäneet Instagramin emoyhtiötä Metaa Venäjän vastaisen väkivaltaisen sisällön jakamisesta.

AFP:n toimittajien mukaan Instagramiin ei enää päässyt maanantaina ilman VPN-välityspalvelinta. Instagram oli myös lisätty Venäjän mediaa valvovan Roskomnadzorin listalle palveluista, joihin pääsyä on rajoitettu.

---

Korjattu aiempaa uutista kello 18.50: Autot eivät suunnanneet Berdjanskiin, vaan sitä kohti johtavalle tielle. Lisäksi korjattu aiempaa uutista kello 19.50: Separatistit eivät kertoneet 23 ihmisen kuolleen, vaan 16 ihmisen kuolleen ilmatorjunnan tuhoaman ukrainalaisohjuksen kappaleiden pudotessa Donetskin keskustaan. Myöhemmin Venäjä sanoi 23 ihmisen kuolleen Ukrainan ohjusiskussa.