Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina: Tshernobylin ydinvoimala jälleen ilman sähköä

Ukrainan energiaoperaattorin Ukrenergon mukaan Tshernobylin ydinvoimala on jäänyt jälleen vaille sähköä. Yhtiö kertoo Facebookissa, että "miehitysjoukkojen" eli venäläisten toimet ovat vaurioittaneet voimalinjaa Tshernobyliin ja Slavutytshin kaupunkiin.

Ukrainalaisviranomaiset kertoivat aiemmin tänä aamuna, että voimala liitetään takaisin ulkoiseen sähköverkkoon. Tähän saakka sähkövirtaa vaativaa toimintaa voimalalla on jatkettu generaattoreiden avulla.

Käytöstä poistettu voimala tarvitsee sähköä esimerkiksi jäähdytysjärjestelmiin.

Turvallisuuslaitteiston korjaus- ja ylläpitotoimet keskeytetty, kertoi IAEA

Tshernobylin ydinvoimalan korjaus- ja ylläpitotoimet turvallisuuslaitteistolle on keskeytetty henkilöstön fyysisen ja psykologisen rasituksen vuoksi. Ukrainalaisviranomaiset kertoivat asiasta Kansainväliselle atomienergiajärjestö IAEA :lle sunnuntaina.

Voimalalla työskentelevät hieman yli 200 ihmistä ovat joutuneet tekemään töitä ympäri vuorokauden lähes kolmen viikon ajan, sillä venäläisjoukkojen vallattua alueen työntekijöiden rotaatiota ei ole pystytty järjestämään.

Ukrainalaisviranomaisten aiemmin kertoman mukaan voimala oli tarkoitus liittää takaisin ulkoiseen sähköverkkoon maanantai-aamuna. Voimalinjojen vaurioiduttua sähkövirtaa vaativaa toimintaa voimalalla jatkettiin generaattoreiden avulla.

IAEA on painottanut moneen otteeseen, ettei Tshernobylin ydinvoimalan voimalinjojen vaurioituminen luonut vakavaa uhkaa voimalan turvatoimille.

Ukrainalaisviranomaiset ovat ilmoittaneet IAEA:lle, että Ukrainan viidestätoista ydinreaktorista kahdeksan on toiminnassa.

Sekä Venäjä että Ukraina lupasivat viime viikolla, että maat tekevät yhteistyötä atomienergiajärjestö IAEA:n kanssa varmistaakseen Ukrainan ydinvoimaloiden turvallisuuden.

Ydinvoimalaonnettomuus Tshernobylissä vuonna 1986 tappoi satoja ihmisiä ja levitti radioaktiivista pölyä ympäri Eurooppaa.