Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi varoittaa Nato-maihin kohdistuvasta venäläisohjusten uhasta, jos Ukrainan ylle ei perusteta lentokieltoaluetta – sunnuntaina yli 5 500 ihmistä evakuoitiin humanitaaristen käytävien kautta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi patistaa tuoreessa videopuheessaan sotilasliitto Natoa perustamaan lentokieltoalueen Ukrainan ylle. Hän näkee, että on vain ajankysymys, milloin venäläiset ohjukset osuvat Naton alueelle.

Venäjä iski sunnuntaina sotilastukikohtaan lähellä Natoon ja EU:hun kuuluvan Puolan rajaa. Paikallisviranomaisen mukaan ilmaiskuissa lähellä Lvivin kaupunkia kuoli yhteensä 35 ihmistä ja haavoittui yli 130.

Muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg näkee, että lentokieltoalueen perustaminen johtaisi sotaan Naton ja Venäjän välillä.

Ukrainan valtakunnansyyttäjä aloittanut maanpetostutkinnan Melitopoliin nimitetystä pormestarista

Ukrainan valtakunnansyyttäjä on aloittanut tutkinnan Melitopoliin nimitetyn pormestarin Halyna Danyltshenkon mahdollisesta maanpetoksesta.

Asiasta on kertonut valtakunnansyyttäjä Iryna Veneditkova Twitter -tilillään.

Valtakunnansyyttäjän mukaan Danyltshenko on venäläisjoukkojen ohjeistamana pyrkinyt luomaan miehityshallintoa Melitopolin kaupunkiin.

Uutiskanava CNN :n mukaan sunnuntaina Melitopolin kaupunginvaltuuston jäsenet lähettivät kirjeen, jossa pyysivät valtakunnansyyttäjää aloittamaan rikosoikeudelliset toimet Danyltshenkoa vastaan. He syyttivät Danyltshenkoa kaupungin hallinnon lakkauttamisesta ja vallan siirtämisestä kansankomitealle.

CNN kertoi myös, että paikalliskanavalla puhunut Danyltshenko on kertonut venäläisten televisiokanavien aloittavan lähetykset alueella.

Danyltshenkon pormestarinimityksestä kerrottiin paikalliskanavalla lauantaina. Ukrainan ulkoministeriö kertoi venäläisjoukkojen kaapanneen Melitopolin pormestarin Ivan Fedorovin perjantaina.

Sunnuntaina kerrottiin sieppauksen kohteeksi joutuneen myös maan kaakkoisosassa sijaitsevan Dniprorudnen pormestarin Jevhen Matvejevin. Hänen kaappauksestaan kertoi Zaporizhzhjan alueen paikallishallinnon johtaja Oleksandr Starukh Facebookissa.

Ukrainassa evakuoitu kuudessa päivässä 130 000 ihmistä

Ukrainassa yli 5 500 ihmistä on sunnuntaina evakuoitu humanitaaristen käytävien kautta, kertoo maan varapääministeri Iryna Vereshtshuk videopuheessaan CNN :n ja brittilehti Guardianin mukaan.

Suurin osa ihmisistä pakeni varapääministerin mukaan pääkaupunki Kiovan alueelta. Ihmiset käyttivät yhteensä yhdeksää käytävää.

CNN:n mukaan Vereshtshuk sanoi saarretun Mariupolin kaupungin olleen koko päivän tulituksen kohteena. Alueelle on yritetty toimittaa avustuskuljetuksia, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Presidentti Zelenskyin mukaan kuuden päivän aikana 130 000 ihmistä on saatu evakuoitua humanitaaristen käytävien avulla. Hänen mukaansa venäläiset estivät kuitenkin taas Mariupolin käytävän käytön.

– Yritämme uudelleen siihen asti, kunnes voimme auttaa kansalaisiamme, hän sanoi.

Zelenskyi kertoi puheessaan myös vierailemastaan sairaalasta, jossa samalla osastolla hoidetaan haavoittuneita ukrainalais- ja venäläissotilaita.

– Hekin ovat ihmisiä eivätkä villipetoja. Meidän on selvittävä tästä sodasta niin, että säilymme kaikki ihmisinä.

Zelenskyi: Ukrainan ja Venäjän edustajat keskustelevat päivittäin videoyhteydellä

Zelenskyi totesi, että humanitaariset käytävät ovat tulosta neuvotteluista venäläisten kanssa. Presidentin mukaan Ukrainan ja Venäjän edustajat keskustelevat päivittäin videoyhteyden välityksellä.

– Neuvottelijoillamme on selkeä tehtävä. He tekevät kaikkensa presidenttien tapaamisen järjestymiseksi. Tätä tapaamista ihmiset varmasti odottavat, Zelenskyi kertoi.

Venäjän ja Ukrainan välisistä neuvotteluista kuului viikonlopun aikana varovaisen myönteisiä lausuntoja molemmin puolin. Ukraina ja Venäjä ovat käyneet neuvotteluita Valko-Venäjän rajalla sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

Venäjän laivasto eristänyt Ukrainan kansainväliseltä laivaliikenteeltä, kertoo Britannian puolustusministeriö

Venäjän laivasto on eristänyt Mustallamerellä Ukrainan kansainväliseltä laivaliikenteeltä, Britannian puolustusministeriö tiedotti myöhään sunnuntaina.

Venäjän laivasto jatkaa Britannian mukaan ohjusiskuja ympäri Ukrainaa.

Brittien puolustusministeriö arvioi myös, että Venäjä saattaa suunnitella lähiviikkoina uusia maihinnousuja Ukrainaan Mustanmeren rannikolla. Venäjä on jo tehnyt Ukrainaan hyökätessään maihinnousun Asovanmerellä.

--

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.