Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tshernobylin ydinvoimalan voimalinjojen korjaustyöt ovat käynnistyneet – henkilökunta yhä vankina voimalalla

Ukrainassa Tshernobylin ydinvoimalan vaurioituneiden voimalinjojen korjaustyöt ovat käynnistyneet, kertoi Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ukrainalaisilta saamiensa tietojen perusteella.

Venäjän valtiollisen ydinenergiayhtiön Rosatomin mukaan paikalle on lähetetty venäläinen ryhmä korjaamaan sähkövoimalinjoja, uutisoi BBC lauantaina. Rosatomin mukaan korjaustoimet koordinoidaan IAEA:n kanssa turvallisuuden takaamiseksi.

Voimalinjat vaurioituivat aiemmin tällä viikolla, eikä voimala ole ollut yhteydessä ulkoiseen sähköverkkoon. Vaikka voimala on ollut poissa käytöstä, sähköä tarvitaan edelleen muun muassa voimalan jäähdytysjärjestelmiä varten.

IAEA:n mukaan voimalan dieselgeneraattorit ovat olleet toiminnassa keskiviikosta lähtien ja polttoainetta on tuotu lisää Venäjän hallussa pitämään voimalaan.

Venäjän otettua ydinvoimalan haltuunsa yli 200 teknisen henkilökunnan jäsentä ja vartijaa on ollut vankina voimalalla, ja he ovat joutuneet tekemään töitä yli kaksi viikkoa putkeen.

Myös Euroopan suurin ydinvoimala Ukrainan Zaporizhzhjassa on venäläisjoukkojen hallinnassa. IAEA on kertonut menettäneensä yhteyden sekä Tshernobylin että Zaporizhzhjan ydinvoimalan järjestelmiin Ukrainassa.

Ukrainan ydinvoimayhtiö Energoatom kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että venäläiset insinöörit saapuivat perjantaina Zaporizhzhjaan "tarkistamaan säteilytason" sekä "auttamaan voimalan korjaamisessa". Venäjä on aiemmin kiistänyt voimalan vaurioituneen tulituksessa.

Energoatomin mukaan venäläiset saapuivat paikalle, koska ukrainalaiset olivat kieltäytyneet tekemästä yhteistyötä voimalan vallanneiden venäläisten kanssa. Uudeksi aluejohtajaksi esittäytynyt venäläinen on sen mukaan ilmoittanut voimalan olevan nyt Venäjän aluetta, jota hallinnoi Rosatom. Rosatom puolestaan on väittänyt, että ukrainalainen henkilökunta hallinnoi molempia voimaloita.

Yhdysvaltain energiaministeri Jennifer Granholm syytti Twitter -tilillään Venäjää useista ydinturvallisuusrikkomuksista. Hän vaatii Venäjää lopettamaan ydinturvallisuutta uhkaavat hyökkäykset Ukrainassa.

Sekä Venäjä että Ukraina lupasivat aiemmin tällä viikolla tekevänsä yhteistyötä atomienergiajärjestö IAEA:n kanssa varmistaakseen Ukrainan ydinvoimaloiden turvallisuuden. Järjestön johtaja Rafael Grossi tapasi kummankin maan ulkoministerit erikseen Antalyassa Turkissa torstaina.

---

Lähteenä myös AFP.