Ukraina ja Venäjä eivät päässeet tämänpäiväisissä neuvotteluissa yhteisymmärrykseen yleisen tulitauon aloittamisesta Ukrainassa, kertoo Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba.
Kuleba tapasi tänään Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Turkin Antalyassa.
– Puhuimme tulitauosta, mutta tuloksetta, Kuleba kertoi neuvotteluiden jälkeisessä lehdistötilaisuudessaan toimittajille.
Ukrainan ulkoministeri kuvaili neuvotteluita vaikeiksi ja syytti Lavrovin tulleen neuvottelupöytään perinteisten narratiivien kanssa. Kuleba korosti, ettei Ukraina ole antautunut Venäjälle eikä aiokaan antautua.
Kuleba lisäsi olevansa valmis tapaamaan Lavrovia uudelleen, jos luvassa olisi asiallista ja ratkaisukeskeistä keskustelua.
Kuleban mukaan osapuolet sopivat jatkavansa ponnisteluja löytääkseen ratkaisun humanitaarisiin kysymyksiin Ukrainan konfliktissa.
Lavrov väittää lastensairaalan olleen ukrainalaisnationalistien sotilastukikohta
Ulkoministerien neuvottelut käytiin tilanteessa, jossa kansainvälinen yhteisö on laajasti tuominnut Venäjän eilisen ilmaiskun lastensairaalaan piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa. Iskussa kuoli ainakin kolme ihmistä, mukaan lukien yksi lapsi. Lisäksi ainakin 17 loukkaantui.
Lavrov väitti neuvotteluiden jälkeisessä omassa lehdistötilaisuudessaan, että hyökkäyksen kohteeksi joutunut sairaala oli toiminut ukrainalaisnationalistien sotilastukikohtana.
– Synnytyssairaala oli ollut radikaalien miehittämänä jo pitkään. He ajoivat ulos synnyttäneet naiset, sairaanhoitajat ja muun henkilökunnan, Lavrov sanoi neuvottelujen jälkeen.
Kuleban odotukset neuvotteluista olivat rajalliset
Kyseessä oli Kuleban ja Lavrovin ensimmäinen tapaaminen sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuun lopussa.
Neuvottelut järjestettiin diplomaattisen foorumin yhteydessä Etelä-Turkin lomakohteessa Antalyassa. Tapaamiseen osallistui myös Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu.
Kuleba sanoi jo keskiviikkona, että hänen odotuksesta neuvotteluista olivat rajalliset. Hän lisäsi, että neuvotteluiden tulokset riippuisivat siitä, millaisia ohjeita Lavrov on Kremlistä saanut.
Neuvottelut järjestettiin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin aloitteesta. Erdogan on sanonut toivovansa, että neuvotteluissa päästäisiin sopuun yleisen tulitauon aloittamisesta Ukrainassa. Turkki on tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.
Scholz ja Putin keskustelivat Ukrainan humanitaarisesta tilanteesta
Kreml kertoi eilen Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Saksan liittokansleri Olaf Scholzin keskustelleen diplomaattisista keinoista ratkaista Ukrainan konflikti ja siviilien evakuoimiseen tarkoitettujen humanitaaristen käytävien toteutuksesta.
Kremlin mukaan Putin ja Scholz keskustelivat "humanitaarisista seikoista" Ukrainassa ja separatistialueilla.
Venäjä ja Ukraina sopivat avaavansa humanitaarisia käytäviä keskiviikkona, jotta pommitusten kohteeksi joutuneista kaupungeista voitaisiin evakuoida siviilejä. Evakuoinnit eivät kuitenkaan onnistuneet kaikista niistä kaupungeista, joista käytäviä oli määrä avata.
Yhdysvallat ja Ukraina kiistivät väitteet biologisista aseista - USA:n ulkoministeriön edustajan mukaan Venäjä on keksinyt vastaavia valheellisia väitteitä aiemminkin
Hölynpölyä. Näin Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price kommentoi tiedotteessa Venäjän väitteitä siitä, että Yhdysvallat ja Ukraina valmistelisivat yhteistyössä kemiallisia tai biologisia aseita Ukrainassa.
Price kertoi Venäjän keksineen vastaavanlaisia valheellisia väitteitä toista maata vastaan aiemminkin. Tällaiset väitteet ovat hänen mukaansa todettu pitävästi ja toistuvasti vääriksi useiden vuosien saatossa.
– Yhdysvallat ei omista tai operoi mitään kemiallisia tai biologisia laboratorioita Ukrainassa, Price kertoi.
Pricen mukaan Venäjä keksii valheellisia tekosyitä pyrkiäkseen oikeuttamaan omat kauhistuttavat toimensa Ukrainassa.
Myös Ukraina on kiistänyt Venäjän väitteet.
Todisteita vailla olevia väitteitä Yhdysvaltain salaisista biologisista laboratorioista Ukrainassa on heitelty ilmoille Venäjän mediassa kiihtyvään tahtiin maan aloitettua hyökkäyksen Ukrainaan.
Guardian-lehden Lähi-idän kirjeenvaihtajan mukaan Venäjän väitteet muistuttavat retoriikkaa, jolla maa perusteli valtavia pommituksia Syyriassa aiemmin.