Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IMF on hyväksynyt 1,4 miljardin dollarin tukipaketin sodan keskellä olevalle Ukrainalle

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n hallitus on hyväksynyt 1,4 miljardin dollarin eli yli 1,2 miljardin euron suuruisen tukipaketin sodan keskellä olevalle Ukrainalle. Hätäavulla pyritään auttamaan maata Venäjän hyökkäyksen aiheuttaman mittavan humanitaarisen ja taloudellisen kriisin kanssa.

IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva sanoi paketin tarjoavan kriittistä taloudellista tukea. Se jouduttaa hänen mukaansa suurimittaista rahoituksen mobilisaatiota, mitä tarvitaan sodan talousvaikutusten lieventämiseksi.

– Talous on romahtamassa, arvioi Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa majaansa pitävän Peterson Institute for International Economics -ajatushautomon Adnan Mazarei.

Koska Ukraina ei pääse käsiksi verotuottoihin, on Mazarein mukaan elintärkeää, että kansainvälinen yhteisö tarjoaa pikaista avustusta paitsi humanitaarisista syistä, myös joidenkin hallinnon perustoimintojen ylläpitämiseksi.

Mazarein mukaan myös pankkisektori tarvitsee avustusta, kun monet Ukrainasta lähtevät pakolaiset vievät säästöjä mukanaan.

IMF:n Georgieva varoitti syvästä lamasta vielä tämän vuoden aikana.

Lännen tuki ei luultavasti estä merkittävää talouskriisiä

Maailmanpankki ilmoitti maanantaina lähes 500 miljoonan dollarin avustuksista, joiden uskotaan olevan osa laajempaa Ukrainalle tarjottavaa kolmen miljardin dollarin tukipakettia.

Yhdysvalloissa puolestaan edustajainhuone antoi keskiviikkona äänestyksesä hyväksyntänsä liittovaltion budjetille, jonka osana oli myös 13,6 miljardin dollarin tukipaketti Ukrainalle. Aiemmin kerrottiin, että Ukrainalle tarkoitetusta summasta 1,8 miljardia on korvamerkattu hallinnon jatkuvuuden varmistamiseen, kyberhyökkäysten estämiseen ja energiasektorin tukemiseen.

Budjetti vaatii vielä Yhdysvaltain senaatin hyväksynnän.

Maailmanpankin tietojen mukaan Ukrainan kansantalous oli vuoden 2020 lopulla 155,5 miljardin luokkaa ja uutistoimisto AFP:n mukaan edellä mainittujen tukipakettien suuruudet ovat merkittäviä maan talouteen nähden.

– Jälleenrakennuspyrkimyksiä varten tarvittaneen luultavasti suurta lisätukea, kunhan sota on ohitse ja kunnollisia vahinkoarvioita voidaan tehdä, Georgieva sanoi.

Asiantuntijat ovat kuitenkin varoitelleet, ettei tuki luultavasti riitä siihen, että Ukraina välttäisi merkittävän talouskriisin. Jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukraina kuului Euroopan köyhimpien maiden joukkoon.

Mazarein mukaan kansainvälisen yhteisön tulee valmistautua sodan jälkeiseen ajanjaksoon ja niihin vaikutuksiin, joita sodalla on myös Ukrainan naapurimaihin.