Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortum keskeyttää kaikki uudet investoinnit Venäjällä – toimitusjohtaja on "tyrmistynyt ja surullinen" Venäjän hyökkäyksestä

Fortum keskeyttää kaikki uudet investoinnit Venäjällä. Toimitusjohtaja Markus Rauramon mukaan Fortumin on tehtävä muutoksia Venäjän liiketoiminnoissa eikä yhtiö voi jatkaa kuten ennen.

– Olen syvästi järkyttynyt ja huolissani Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Rauramo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Fortumilla on laajaa toimintaa Venäjällä. Yhtiö omistaa yhdessä saksalaisen tytäryhtiön Uniperin kanssa kaksitoista voimalaa, jotka tuottivat viime vuonna noin 20 prosenttia konsernin vertailukelpoisesta liikevoitosta.

Rauramo huomauttaa, että Fortumin asiakkaat myös Venäjällä ovat riippuvaisia yhtiön toimittamasta energiasta ja lämmöstä.

– Kaikki liiketoimintomme toimivat tällä hetkellä normaalisti, ja voimme täyttää velvoitteemme asiakkaillemme. Samaan aikaan tavanomainen liiketoiminta ei voi jatkua ennallaan, hän painottaa.

Hänen mukaansa on hyvin vaikeaa arvioida vaikutusten laajuutta Fortumin toimintaan tulevaisuudessa. Hän korostaa, että Fortum seuraa pakotteita ja noudattaa toimintaansa sääteleviä lakeja ja määräyksiä sekä varautuu erilaisiin vastaan tuleviin vaihtoehtoihin.

– Jos tilanne eskaloituu ja estää meitä täyttämästä jakeluvelvoitettamme eurooppalaisille asiakkaillemme, tulemme työskentelemään sääntelyviranomaisten ja hallitusten kanssa löytääksemme ratkaisun asiaan, Rauramo sanoo.

Kriisi osoittaa Euroopan energiasiirtymän kiireellisyyden

Rauramo kertoo, että Fortum on valmis hätätoimiin, jos esimerkiksi kaasuputkia tuhoutuu Ukrainassa sotatoimien seurauksena. Hän tähdentää, että kaasutoimitusten katkeaminen on systeeminen riski koko Euroopalle.

– Kriisi osoittaa, kuinka kiire Euroopan energiasiirtymällä on. Euroopan omavaraisuus energia-asioissa on noussut yhtä tärkeäksi kuin energian puhtaus, kohtuuhintaisuus ja toimitusvarmuus, Rauramo arvioi.

Fortum edistää hänen mukaansa tätä tavoitetta investoimalla eri puolilla Eurooppaa puhtaaseen sähköön, entistä puhtaampaan kaasuun ja joustavuutta lisääviin ratkaisuihin. Yhtiö on investoinut tuuli- ja aurinkovoimaloihin myös Venäjällä.

Uniper on vahvasti riippuvainen venäläisestä maakaasusta. Uniper on lisäksi yksi Venäjältä Saksaan kulkevan Nord Stream 2 -kaasuputken rahoittajista. Nord Stream on joutunut pakotteiden kohteeksi, ja venäläisen Gazprom -kaasuyhtiön sveitsiläinen tytäryhtiö Nord Stream 2 Ag on ajautunut maksukyvyttömyyteen.

– Eurooppa tarvitsee energialähteidensä hajauttamista, Rauramo painottaa.

Satsaus kotimaisen sähkön toimitusvarmuuteen

Fortum kertoo myös hakevansa uutta käyttölupaa Loviisan ydinvoimalaitokselle. Käyttölupaa haetaan vuoden 2050 loppuun saakka.

– Olen hyvin tyytyväinen, että päätimme hakea uutta Loviisan voimalaitoksen käyttölupaa. Ydinvoima on Fortumille päästöttömän sähköntuotannon keskeinen tukipilari, ja tuotannon jatkaminen Loviisassa on ennen kaikkea satsaus puhtaan kotimaisen sähkön toimitusvarmuuteen, Rauramo kertoo.

Hän huomauttaa, että kotimaisen ydinvoiman hyväksyttävyys on nyt historiallisen korkealla tasolla niin kansalaisten kuin poliittisten puolueiden parissa.

Lisäksi Fortum hakee myös lupaa käyttää Loviisan nykyisellä voimalaitosalueella sijaitsevaa matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituslaitosta vuoden 2090 loppuun saakka, minkä jälkeen se suljettaisiin lopullisesti.

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen on määrä alkaa Suomessa tämän vuosikymmenen puolivälissä.

Loviisan voimalaitos on tuottanut sähköä ydinvoimalla yli 40 vuotta.

Lintilä iloitsi käyttölupahakemuksesta

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) oli torstaina tyytyväinen, että Fortum hakee uutta käyttölupaa Loviisan voimalaitokselle.

– On aika selvää, että meillä kapasiteetti ei riitä siihen tarpeeseen, jota tällä hetkellä on. Olisimme olleet vielä isompien haasteiden edessä, jos he eivät olisi päättäneet Loviisaa jatkaa, Lintilä sanoi toimittajille eduskunnassa.

Lintilä ei halunnut kytkeä Loviisan voimalan jatkoluvan hakemista millään lailla Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen, joka on joutunut vastatuuleen Venäjän Ukrainaan suuntaamaan hyökkäyksen jälkeen. Venäläinen valtionyhtiö Rosatom on tytäryhtiönsä kautta Fennovoiman merkittävä osaomistaja ja laitostoimittaja.

– Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa. Ne ovat eri yrityksiä. En ala niitä vertailemaan keskenään, Lintilä sanoi.

Lintilän mukaan energiapoliittinen tilanne on muuttunut Suomessa seitsemän viime päivän aikana täydellisesti. Lintilän mukaan Suomessa tullaan näkemään ennennäkemätön määrä investointeja vihreään energiaan, johon Lintilä lukee myös ydinvoiman.

– Kaksi viikkoa sitten tehtiin vihreää siirtymää ilmastosyistä, nyt sitä tehdään turvallisuussyistä, Lintilä sanoi.

Uniperin hankinta paisuttanut liikevaihdon 112 miljardiin euroon

Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto kohosi loka-joulukuussa 1 070 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 928 miljoonasta eurosta. Liikevaihto nousi yli 50 miljardiin euroon runsaasta 21 miljardista eurosta.

Koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto nousi 2,5 miljardiin euroon toissa vuoden 1,3 miljardista eurosta. Liikevaihto kohosi 112 miljardiin euroon 49 miljardista eurosta.

Konsernin liikevaihtoa paisuttaa saksalaisen energiayhtiön Uniperin hankinta. Seuraavaksi suurimman suomalaisen yhtiön Nokian liikevaihto oli viime vuonna 22 miljardia euroa.

Rauramon mukaan viime vuoden tulos on yhtiön historian paras.

– Sähkön ja kaasun hintojen nousu vaikutti monin tavoin liiketoimintaamme ja tulokseemme. Vertailukelpoinen liikevoittomme kasvoi 89 prosenttia Uniper- ja Generation-segmenttiemme hyvien tulosten myötä. Uniperin kaasuliiketoiminta hyötyi markkinaolosuhteista ja korkeista hinnoista, hän kertoo.

Uniperin vakuusvaatimukset nousivat jyrkästi

Uniperista koitui myös harmia Fortumille. Voimakas heilunta hyödykemarkkinoilla ja ennätykselliset kaasun hinnat joulukuussa johtivat vakuusvaatimusten jyrkkään nousuun Uniperin energiakaupankäynnissä.

Tämä vuoden alussa Uniper sopi rahoitusjärjestelyistä Fortumin ja Saksan valtion omistaman KfW -pankin kanssa varmistaakseen maksuvalmiuden ja taloudellisen joustavuuden sekä varautuakseen mahdollisesti jatkuvaan heiluntaan hyödykemarkkinoilla.

Fortumin hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että osinkoa maksetaan 1,14 euroa osakkeelta. Uniper ei kuitenkaan maksa osinkoa omistajilleen viime vuodelta. Fortumin osuus Uniperista on 76 prosenttia.

Yritykset myydä kuluttajaliiketoiminnat keskeytetty

Fortum kertoo lopettavansa yritykset myydä sähkön ja kaasun vähittäismyynnistä vastaava yksikkö Consumer Solutions. Myös Puolan kaukolämpöliiketoiminnan strategisten vaihtoehtojen arviointi keskeytetään voimakkaan markkinaheilunnan johdosta.

Yhtiö jatkaa näiden liiketoimintojen kehittämistä osana konsernia. Lisäksi Fortum arvioi vaihtoehtoja hiilestä luopumiseksi Puolan tuotantolaitoksilla. Fortum on sitoutunut sähkön ja lämmön tuotantonsa hiilineutraaliuteen Euroopassa viimeistään vuoteen 2035 mennessä.

Consumer Solutions -segmentti kattaa sähkön ja kaasun vähittäismyynnin Suomessa, Norjassa, Ruotsissa, Puolassa ja Espanjassa.

Luottoluokittaja alensi Fortumin näkymiä

Luottoluokituslaitos Moody's kertoo alentavansa Fortumin luottoluokituksen näkymät vakaasta negatiiviseksi. Yhtiön luottoluokitus on tasolla Baa2.

Moody's perustelee muutosta sillä, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan lisää riskejä yhtiön toiminnassa. Näitä ovat Venäjälle asetettujen pakotteiden mahdolliset vaikutukset.

Myös kaasun hinnan voimakkaat vaihtelut sekä mahdolliset katkot saatavuudessa vaikuttavat asiaan.

Moody's huomauttaa kuitenkin, että Fortum hyötyy kohonneista energian hinnoista. Luottoluokittaja odottaa erityisesti, että Fortumin sähköntuotantoyksikkö tekee tänä vuonna vahvan tuloksen. Myös valtion enemmistöomistus Fortumissa on rauhoittava tekijä.