Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

S-ryhmä, Kesko ja Tokmanni poistavat venäläiset tuotteet valikoimistaan – Alko lopettaa venäläisten juomien myynnin

Suomalaiset yritykset kertovat poistavansa venäläisiä tuotteita valikoimistaan.

S-ryhmä poistaa venäläistä alkuperää olevat tuotteet markettiensa valikoimista Suomessa Ukrainan tilanteen vuoksi.

– Se, mitä Ukrainassa tällä hetkellä tapahtuu, on järkyttävää ja täysin tuomittavaa. Olemme seuranneet tiiviisti asiakkaidemme reaktiota tapahtuneeseen. Kaikki toivovat keinoja vaikuttaa tilanteeseen jollain tavalla, meille tämä valikoimalinjaus oli yksi sellainen, sanoo päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho tiedotteessa.

Valikoimasta poistuu noin 50 tuotetta. Joukossa on elintarvikkeita sekä yksittäisiä urheiluvälineitä, tekstiilejä ja muita käyttötavaroita.

S-ryhmän Virossa toimivat Prismat tekivät vastaavan päätöksen perjantaina. S-ryhmällä on Prismoja myös Pietarissa.

Kesko lopettaa ostamisen ja viemisen

Myös Kesko kertoo lopettaneensa venäläisten tuotteiden ostamisen sekä elintarvikkeiden viennin Venäjälle. Yhtiön mukaan linjaus on kannanotto Ukrainan järkyttävään tilanteeseen.

Yhtiön mukaan sen hankinnat Venäjältä ovat olleet erittäin vähäiset vuosien 2016–2018 jälkeen, jolloin Kesko vetäytyi Venäjältä ruoka- ja rautakauppojen osalta.

Päivittäistavarakaupan osalta hankinnat Venäjältä ovat olleet noin 35 eri tuotetta, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli STT:lle.

– Ajatuksena on se, että myydään loppuun ne tuotteet mitä meillä on kaupoissa, koska jos niitä ei myydä ne päätyvät biojätteeksi, mikä olisi siis hävikkiä.

Vuoropuhelua eri tahojen kanssa

Myös Alko keskeyttää venäläisten alkoholituotteiden myynnin myymälöissään ja verkkokaupassaan.

– Tilanne Ukrainassa on poikkeuksellinen ja järkyttävä, ja olemme ottaneet tilanteen vakavasti, sanoo valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskinen.

Alko kertoo käyneensä viime torstaista lähtien venäläisiä alkoholituotteita koskevaa vuoropuhelua eri tahojen, kuten venäläisiä tuotteita maahantuovien yritysten, kanssa. Myös asiakkaat ovat yhtiön mukaan ilmaisseet huolensa tilanteesta.

Valio puolestaan kertoi maanantai-iltana tuomitsevansa Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja toivovansa tilanteen vakautumista. Yhtiö kertoi, että se lopettaa välittömästi viennin Suomesta Venäjälle.

Tokmanni lopettaa Teboilin öljyjen hankinnan

Myös halpakauppaketju Tokmanni kertoi maanantaina lopettaneensa Teboilin öljyjen ja teknokemikaalien sekä muiden venäläistä alkuperää olevien tuotteiden hankinnan.

Ketjun mukaan tuotteet poistuvat myymälöistä ja verkkokaupasta varaston loputtua. Tokmanni lahjoittaa jäljellä olevien Teboilin tuotteiden myyntituotot Ukrainaan kohdistuvaan humanitääriseen apuun. Kauppaketju kertoo päätyneensä tähän, koska öljytuotteiden hävittäminen kuormittaisi ympäristöä.

Valikoimista poistuu Tokmannin mukaan kymmeniä venäläistä alkuperää olevia tuotteita.

Lisäksi Broman Group kertoo, että yhtiön omistamat Motonet- ja Varaosamaailma -ketjut poistavat Teboilin tuotteet valikoimistaan välittömästi. Myös liikepaikkayhteistyö Teboilin kanssa jäädytetään toistaiseksi.

Teboilin omistaa venäläinen Lukoil .

Liikennepalvelukauppiaat suosittelee luopumaan boikotista suomalaisia Teboil-yrittäjiä kohtaan

Huoltamo- ja liikennepalvelualojen toimialajärjestö Liikennepalvelukauppiaat suosittelee luopumaan boikotista Teboil-yrittäjiä kohtaan. Järjestö muistuttaa Teboil-kauppiaiden olevan paikallisia suomalaisia yrittäjiä, jotka vastaavat itsenäisesti huoltoasemiensa liiketoimista.

– Liikennepalvelukauppiaat pyytää, että kaikki huoltoasemien käyttäjät arvioisivat boikotointeja kohdistaessaan niiden vaikutuksia suomalaisten huoltamotyöntekijöiden, kauppiaiden ja heidän perheidensä toimeentuloon, järjestö vetosi tiedotteessaan maanantaina.

Teboil on venäläisen öljyjätti Lukoilin tytäryhtiö, minkä vuoksi useat tahot ovat irtisanoneet yhteistyökumppanuutensa Teboilin kanssa. Muun muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on kertonut, ettei sen jäsenkortissa oleva polttoaine-etu enää ole voimassa ja liitto etsii vaihtoehtoista palveluntarjoajaa.

Liikennepalvelukauppiaat kertoi tuomitsevansa jyrkästi Venäjän sotatoimet ja toivovansa Ukrainan kriisin mahdollisimman pikaista päättymistä.

– Ajatuksemme ovat Ukrainan kansan tukemisessa.

Ravintoloille suositus lopettaa venäläisen vodkan myynti

Matkailu- ja ravintolapalvelualan etujärjestön Maran hallitus suosittelee jäsenravintoloilleen venäläisten tuotteiden myynnin lopettamista. Suositus kattaa kaikkien Venäjällä valmistettujen ruoka- ja juomatuotteiden kuten venäläisten vodkien myynnin lopettamisen.

– Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ei voi käsittää. Emme voi tehdä paljoa, mutta pienetkin teot Venäjän sotatoimien tuomitsemiseksi ovat tärkeitä, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Hänen mukaansa harvoin niin harvat ovat aiheuttaneet niin suurta hävitystä ja kärsimystä niin monille kuin Venäjän johto on nyt tehnyt.