Elokuvateatterien pitkien pandemiasulkujen hinta alkaa näyttäytyä. Kun tärkein elokuvasesonki vuodenvaihteen ympäriltä menetettiin ensimmäisen kerran, tukia jaettiin Elokuvasäätiön kautta.
– Se oli ainakin jonkin verran hyödyllinen prosessi, sanoo tuottaja Venla Hellstedt.
Hellstedtin ja Elli Toivoniemen tuottaman koko perheen fantasiaelokuvan Sihja – kapinaa ilmassa piti tulla ensi-iltaan tammikuussa 2021. Elokuva on Tuffi Films -yhtiön kallein ja kolmen miljoonan euron budjetiltaan suurin suomalainen perhe-elokuva.
Sihja kuuluu elokuviin, joiden ensi-iltaa on jouduttu siirtämään yhä uudelleen. Seitsemän siirron jälkeen ensi-ilta on nyt elokuulla 2022.
– Kulut juoksevat, mutta ei ollut mitään näkymää, milloin saamme tuloja, Hellstedt sanoo.
Ongelma liittyy nyt etenkin viimeisimpään sulkuun, joka alkoi joulukuussa ja kesti helmikuulle.
Elokuvatuottajat ja levitysyhtiöt ovat kauhistuneet uhkaavasta päätöksestä jakaa sulun korvaukset Valtiokonttorista kustannustukina. Näin ei kompensaatiota voi oikeudenmukaisesti laskea, totesivat alan kattojärjestöt julkilausumassaan viime viikolla.
– Kustannustuesta ei voi tehdä minkäänlaisia ennakointeja, Hellstedt sanoo.
Kustannustuki perustuu sykliseen liiketoimintaan. Elokuvatuotannot syntyvät kuitenkin harvakseltaan. Yhtiön elokuvien valmistumisväli voi olla useita vuosia.
Ensi-ilta voidaan järjestää vain kerran, ja suurta yleisöä on mahdollista tavoitella vain tiettyinä sesonkikuukausina. Tuloutuminen perustuu muutamaan viikkoon ensi-illan jälkeen.
"Kaksi koukkua vyön alle"
Elokuvatuottaja Marko Röhr kuvailee kahden sesongin menetystä ja nyt korvauksitta jäämistä yhden aikakauden lopuksi MRP -yhtiölleen.
– Pahin mahdollinen isku, kuin kaksi koukkua vyön alle, Röhr sanoo.
Tunturin tarinan piti tulla ensi-iltaan jouluna 2020, mutta elokuvateatterit menivät pandemiarajoitusten mukaisesti kiinni. Ensi-iltaa siirrettiin viisi kertaa, lopulta joulukuuhun 2021.
Elokuva ehti valkokankaille, mutta odotetun sesongin sijaan pian alkoi uusi sulku.
Tunturin tarina on kolmas osa MRP:n luontodokumenttitrilogiaa. Metsän tarina sai 91 000 katsojaa vuonna 2012 ja Järven tarina 191 000 katsojaa vuonna 2016. Resurssit kasvoivat suuremmiksi, koska MRP investoi edellisten osien tuoton seuraavaan.
– Tunturin tarinalle arvio oli, että 200 000 katsojaa ylitetään varmasti. Kun syliin kaatui kaksi joulusulkua, meillä on nyt 49 000 katsojaa, Röhr sanoo.
Valtiokonttori ei korvaa lanseerausmenetyksiä
Harmitusta liittyy epäselvyyksiin siitä, miten koronatukia jaetaan. Vuodenvaihteen 2020–2021 myllerryksestä MRP ei yllättäen saanut korvauksia, koska ensi-ilta ei jäänyt sulun alle, vaan sitä oli päätetty siirtää. Markkinointikustannukset kuitenkin ehtivät kasautua.
Viimeisimmästäkään sulusta MRP ei ole saamassa asianmukaisia korvauksia, mikäli ne jaetaan kustannustukena.
– Liikevaihtomme ei paperilla pudonnut, sillä ilmeisimpänä vertailukautena teimme Hamsterit-elokuvaa ja myimme aiempien elokuviemme oikeuksia, jotta firma saatiin pysymään pystyssä, Röhr sanoo.
Yhden elokuvan jakelutaival poikkeaa vaikkapa ravintolatoiminnasta, hän muistuttaa.
– Ravintolan toiminta on tasaista. Meillä taas on tuote, jota voidaan myydä yhtenä kautena ensi-illan jälkeen, ja nyt sitä ei voitu myydä.
Suluista johtuva Tunturin tarinan menetys on Röhrin mukaan maltillisesti laskettuna yli puoli miljoonaa euroa.
Alalla toivotaan, että korvaukset jakaisi Elokuvasäätiö, jossa on kykyä soveltaa korvauspäätöksiä harkinnanvaraisesti. Venla Hellstedt sanoo taloudellisten huolien painavan niin, että alan vaikutusmahdollisuudet päättäjiin ovat lamaantuneet.
– Tuottajat ovat henkihieverissä, Hellstedt sanoo.
– Tuntuu, että ministeriöllä on outo suhtautuminen elokuva-alaan.