Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Netissä huumeiden kauppapaikkaa ylläpitänyt mies syyllistyi itsekin huumeiden välittämiseen, katsoo KKO

Korkein oikeus (KKO) tuomitsi huumeiden kauppapaikkana toimineen Sipulikanava-sivuston perustajan ja ylläpitäjän torstaina viiden ja puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tuomio annettiin törkeästä huumausainerikoksesta.

Mies oli aiemmin tuomittu Helsingin hovioikeudessa neljän vuoden vankeuteen avunannosta 18 törkeään huumausainerikokseen ja 12 huumausainerikokseen.

Alemmista oikeusasteista poiketen KKO piti Sipulikanavan ylläpitäjänä toimineen Kim Hjalmar Holvialan, 48, toimintaa huumausaineiden välittämisenä ja tuomitsi hänet näin ollen törkeästä huumausainerikoksesta.

Ei itse käsitellyt huumeita

Holviala perusti Sipulikanavan anonyymin käytön mahdollistavaan Tor-verkkoon vuonna 2014. Huumeiden myyjät ja ostajat jättivät sivustolle myynti- ja ostoilmoituksia yhteystietoineen. Holviala ei itse osallistunut huumeiden käsittelyyn.

KKO katsoi ennakkopäätöksessään, että Holvialan toiminta Sipulikanavan ylläpitäjänä mahdollisti verkon välityksellä käydyn laajamittaisen anonyymin huumausainekaupan, johon viranomaiset eivät usean vuoden aikana pystyneet puuttumaan.

– Tekoa on pidettävä myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä ottaen erityisesti huomioon se, että Holviala on toiminnallaan edistänyt koko Suomen alueella verkon välityksellä käytävää laajamuotoista huumausainekauppaa, kirjoittaa KKO päätöksessään.

Sekä hovioikeus että Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsivät aikanaan syyttäjän ensisijaisen syytteen törkeästä huumausainerikoksesta. Ne eivät katsoneet Holvialan syyllistyneen huumausaineiden välittämiseen, sillä hän ei itse hyötynyt huumekaupoista taloudellisesti. Toissijaisena syytteenä syyttäjä vaati sivuston ylläpitäjälle rangaistusta avunannoista yksittäisiin huumausainerikoksiin, jotka olivat toteutuneet Sipulikanavan välityksellä.

Viranomaiset sulkivat sivuston loppuvuodesta 2017.