Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oscar-juhlassa ennakkosuosikki on Jane Campionin Netflix-elokuva

Oscar-palkinnot jaetaan Suomen aikaa varhain aamulla 28. maaliskuuta Los Angelesissa. Suuria jännitysasetelmia on näillä näkymin tuskin tiedossa, sillä ennakkosuosikeille ei ole noussut haastajia. Jane Campionin ohjaaman ja kirjoittaman The Power of the Dogin povataan vievän sekä parhaan elokuvan että ohjaajan palkinnot.

Toinen kärkielokuva on Denis Villeneuven tieteisseikkailu Dyyni. Se vaikuttaisi olevan ylivoimainen teknisissä kategorioissa, ja sille ennusteet näyttävät myös parhaan kuvauksen Oscaria. Dyyni sai kaikkiaan 10 ehdokkuutta, The Power of the Dogilla niitä on 12.

Elokuvavuotta 2021 leimasi epävarmuus. Pandemiarajoitukset johtivat pitkiin teatterisulkuihin, joten ensi-iltoja oli tavallista vähemmän. Monet Hollywoodin suuret elokuvat siirrettiin tälle vuodelle tai jopa vuodelle 2023.

The Power of the Dogin voitoilla olisi silti suuri historiallinen arvonsa. Jos Oscar menee Campionille, hän olisi kaikkien aikojen kolmas ohjauksesta palkittu nainen. Vuonna 2010 The Hurt Lockerista palkittu Kathryn Bigelow oli ensimmäinen ja viime vuonna Nomadlandista palkittu Chloe Zhao toinen.

Elokuvan on hankkinut suurimpaan osaan maailmaa yksinoikeudella suoratoistojätti Netflix , ja esimerkiksi Suomessa sitä ei nähty valkokankailla lainkaan. Voitto tarkoittaisi Netflixille sen ensimmäistä parhaan elokuvan Oscaria, mikä olisi myös levitystapojen muutoksen virstanpylväs. Parhaan elokuvan Oscarin voittajat on vuosikymmenien ajan levitetty valkokankaalla Suomessa.

Netflixin elokuvista myös Adam McKayn yhteiskuntasatiiri Don’t Look Up on mukana parhaan elokuvan kategoriassa. The Power of the Dogin kintereillä muita parhaan elokuvan ja ohjauksen kategorioiden kärkiehdokkaita ovat Kenneth Branaghin omaelämäkerrallinen nuoruusmuistelo Belfast sekä Steven Spielbergin uusi versio West Side Storysta.

Suosio on hiipunut

Oscar-gaalan televisioinnin katsojamäärä on ollut vuosia laskussa. Keskeisimmäksi syyksi on arvioitu sitä, etteivät vuoden suurimmat menestyselokuvat saa ehdokkuuksia tärkeimmissä kategorioissa. Asian voi muotoilla myös niin, ettei Oscareista päättävän AMPAS-järjestön (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) elokuva-ammattilaisista koostuva jäsenistö pidä supersankarielokuvia suuressa arvossa, sillä juuri ne ovat vallanneet katsojatilastojen kärkipaikat.

Vuoden 2021 katsotuin elokuva sekä Yhdysvalloissa että maailmanlaajuisesti oli Spider-Man: No Way Home. Hämähäkkimiehen seikkailu sai vain yhden ehdokkuuden, erikoistehosteistaan. Toiseksi menestynein elokuva, 007-leffa No Time to Die on ehdolla erikoistehosteista ja äänityksestä.

AMPAS:n uudistumishankkeet, kuten jäsenmäärän kasvattaminen ja kansainvälistäminen, ovat muuttaneet Oscareita ehkä juuri tähän suuntaan. Vähemmän konservatiiviset nuoret jäsenet ovat tuoneet ehdokkaiden joukkoon enemmän kansainvälistä elokuvaa.

Näyttelijäehdokkuuksia tositarinoille

Naispääosan kategoria lienee kisan jännittävin. Kristen Stewart oli syksyllä ennakkosuosikki prinsessa Dianan roolistaan Pablo Larrainin henkilökuvadraamassa Spencer. Tapahtui jotain odottamatonta: Stewart jäi tyystin ilman ehdokkuutta näyttelijöiden liiton SAG:n palkinnoissa, jotka ovat ennustaneet Oscar-mahdollisuuksia.

Oscar-ehdokkuus kuitenkin irtosi, ja nyt Stewart on vedonlyöntisivustojen suosikki numero kaksi, edellään vain Nicole Kidman elokuvasta Being the Ricardos.

Miespääosan Oscaria on veikattu Will Smithille, joka esittää elokuvassa King Richard tennismestarien Serena ja Venus Williamsin valmentajaisää Richardia.

Parhaan ei-englanninkielisen elokuvan kategoriassa japanilainen Drive My Car on ohittamaton. Ryusuke Hamaguchin draama sai ehdokkuudet myös parhaan elokuvan sekä sovitetun käsikirjoituksen sarjassa. Ne kerrat, kun elokuva on kisannut sekä parhaan elokuvan että parhaan ei-englanninkielisen elokuvan kategorioissa, on jälkimmäisestä tullut voitto.