Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin tavoitteena päättää koronatoimia vastustavat rekkamielenosoitukset Kanadan Ottawassa välittömästi – kaksi johtohahmoa pidätetty

Kanadan pääkaupungissa Ottawassa koronarajoituksia vastustavat mielenosoitukset ovat jatkuneet kolme viikkoa. Maanantaina Kanadan pääministeri Justin Trudeau otti käyttöön kovat keinot ja julisti maahan hätätilan – vasta toista kertaa rauhan aikana. Ontarion provinssiin oli julistettu poikkeustila jo ennen viikonloppua.

Torstai-iltana paikallista aikaa Ottawan poliisi tiedotti virkaatekevän poliisipäällikön Steve Bellin suulla, että mielenosoitus aiotaan saada loppumaan välittömästi. Tämä tarkoitti Bellin mukaan sitä, että viranomaiset ryhtyvät koventamaan otteitaan mielenosoitusalueella protestien purkamiseksi. Poliisi oli ryhtynyt muun muassa rakentamaan turvaesteitä ja alkanut rajoittaa pääsyä mielenosoitusten miehittämälle alueelle kaupungin keskustassa.

– Vetoan kaikkiin, jotka ovat siellä: Hypätkää rekka-autoihinne ja poistukaa kaupunkimme kaduilta, Bell sanoi.

Myöhään torstai-iltana kanadalaismediat, muun muassa CBC , uutisoivat poliisien pidättäneen Ottawassa torstain aikana kaksi Freedom Convoy -nimellä kulkevan mielenosoituksen johtohahmoa. Uutiskanava CBC:n lähteiden mukaan molempien pidätettyjen odotetaan saavan niskaansa syytteet. Molemmat ovat myös nimettyinä Ontarion alioikeuteen jätetyssä mahdollisessa ryhmäkanteessa.

Bell oli varoittanut mielenosoittajia myöhään keskiviikkona sanoen, että jos he eivät poistu paikalta, heidät voidaan pidättää ja heidän rekkansa ottaa haltuun.

– Olemme valmiita käyttämään otteita, joita Ottawassa ei ole ennen nähty, Bell viestitti.

Rekkakuskien vastaus Bellille oli selvä: Ottawan kaduilla kaikuivat pitkälle torstaiaamuun saakka rekkojen torvet sekä huudot vapaudesta.

Yhä satoja rekkoja

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun rekkakuskit ryhtyivät protestoimaan pakollisia koronarokotuksia Yhdysvaltain rajan ylittämiseksi. Ne ovat kuluneiden viikkojen aikana laajentuneet koskemaan paitsi koronarajoituksia laajemmin myös vastustamaan hallintoa. Mielenosoittajat sekä rekat myös tukkivat kauppareittejä useiden päivien ajan, tärkeimpänä Kanadan Windsorin ja Yhdysvaltojen Detroitin yhdistävän Ambassador-sillan.

Pääkaupunki Ottawassa mielenosoitukset ovat keskittyneet keskusta-alueelle sekä hallintokortteleihin Kanadan parlamentin lähistölle. Torstaina poliisi lähetettiin tyhjentämään aluetta, jonne oli yhä pysäköitynä satoja rekkoja ja kuorma-autoja.

Virkaatekevän poliisipäällikön Bellin tiedotustilaisuuden viesti oli, että tulevana viikonloppuna Ottawan keskusta näyttää hyvin toisenlaiselta kuin se on viime viikonloput näyttänyt.

Pääministeri Trudeau puolestaan puolusteli päätöstään julistaa hätätila muistuttamalla, ettei hän ole kutsunut armeijaa paikalle laittamaan mielenosoittajia järjestykseen. Pääministerin mukaan kyse ei ole sananvapauden rajoittamisesta vaan tilanteen haltuun saamisesta.

– Rauhanomaiset mielenosoitukset eivät sisällä laittomia saartoja ja miehityksiä. Niiden on loputtava, Trudeau sanoi.

Tilanteesta mielenkiintoisen tekee sekin, että edellisen rauhan ajan hätätilan julisti Trudeaun isä, entinen pääministeri Pierre Trudeau. Montreal Gazette -lehden mukaan hätätilaa ei kuitenkaan ole nykymuodossaan julistettu kertaakaan aiemmin, sillä isä-Trudeaun hallinnon aikaan kyseessä oli yhä sodanaikainen sotatoimia koskeva laki.

---

Lähteenä myös AFP.