Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona heikensi lasten ja nuorten ehkäisevien terveyspalvelujen toteutumista

Korona on heikentänyt lasten ja nuorten ehkäisevien terveyspalvelujen toteutumista. Laaja terveystarkastus tehtiin toissa vuonna alle puolelle lapsista ja nuorista, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tänään julkaisemasta tilastosta.

Sen mukaan vuonna 2020 lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon laajat terveystarkastukset tehtiin keskimäärin vain 48 prosentille kohderyhmistä. Vuonna 2019 vastaava osuus oli 54 prosenttia ja vuonna 2018 60 prosenttia.

THL:n tilastossa on tiedot määräaikaisista terveystarkastuksista äitiys- ja lastenneuvolassa vuonna 2020 sekä kouluterveydenhuollossa vuosina 2020-2021.

Korona-aikana kaikkien määräaikaisten terveystarkastusten toteutuminen heikkeni kouluterveydenhuollossa enemmän kuin lastenneuvoloissa. Terveystarkastusten toteutumisessa oli myös suuria maakuntakohtaisia eroja ja etäasiointi lisääntyi kaikissa palveluissa, tilaston yhteenvedossa todetaan.

Koululaisten terveystarkastukset toteutuivat heikoimmin Uudellamaalla

Kouluterveydenhuollossa näkyi THL:n tilastoinnin mukaan suuria eroja eri maakunnissa. Tilastointi perustuu ensimmäisen, viidennen ja kahdeksannen luokan oppilaiden terveystarkastuksiin.

Yksikään maakunnista ei saavuttanut 60 prosentin kattavuutta laajojen terveystarkastuksen toteuttamissa, kun kolmen ikäryhmän tarkastukset laskettiin yhteen. Yli 50 prosenttiin pääsivät Etelä-Karjala, Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Kymenlaakso, Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Päijät-Häme, Satakunta ja Varsinais-Suomi.

Heikoimmin tarkastukset toteutuivat Uudellamaalla, jossa laajoja terveystarkastuksia tehtiin ensimmäisellä luokalla vain vajaalle neljäsosalle oppilaista. Viidesluokkalaisista alle 30 ja kahdeksannen luokan oppilaista 16 prosenttia sai laajan terveystarkastuksen.

Pohjois-Pohjanmaalla nelikuukautisten vauvojen tarkastuksista toteutui alle kolmannes

Lastenneuvoloiden osalta tarkasteltiin nelikuukautisten, 1,5-vuotiaiden ja nelivuotiaiden lasten laajojen terveystarkastusten toteutumista vuonna 2020. Niissäkin havaittiin suuria maakuntakohtaisia eroja.

Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Päijät-Hämeen maakunnissa laajoja terveystarkastuksia oli tehty yli 60 prosentille lapsista. Yli 50 prosenttiin päästiin Kymenlaakson, Lapin, Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen maakunnissa.

Potilastietojärjestelmien kirjausten perusteella sekä neljän kuukauden ikäisten että 1,5-vuotiaiden lasten laajat terveystarkastukset toteutuivat heikoiten Pirkanmaalla. Siellä toteutui vain 32 prosenttia vauvojen ja 1,5-vuotiaiden lasten laajoista terveystarkastuksista. Pohjois-Pohjanmaalla puolestaan toteutui vain 28 prosenttia neljän kuukauden ikäisten lasten tarkastuksista vuonna 2020.