Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veikkaus-tuottojen siirto budjettiin tuo miljoonien leikkaukset kulttuurialalle

Veikkaus -tuottoja saavalle kulttuuri- tiede- ja liikunta-alalle on odotettavissa usean miljoonan euron leikkauksia lähivuosina.

Asia kävi ilmi tiistaina, kun valtioneuvosto kertoi rahapelituottoja saaneiden järjestöjen ja muiden toimintojen uudesta rahoitusmallista vuosille 2024–2026.

Toimintoja rahoitetaan 990 miljoonalla eurolla vuonna 2024, ja vuoteen 2026 mennessä se alenee noin 975 miljoonaan euroon veteraanien kuntoutusmäärärahojen pienentyessä. Tämä 15 miljoonan euron alenema ei kuitenkaan kohdistu yksinomaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) rahoitukseen, vaan osansa siitä saavat myös opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) sekä maa- ja metsätalousministeriön (MMM) rahoittamat toiminnot, tilaisuudessa kerrottiin.

OKM:n rahoittamilta tuotoilta vähenee noin kahdeksan miljoonaa euroa, STM:n alalta noin kuusi miljoonaa euroa ja MMM:n puolesta runsaat 600 000 euroa, kertoi valtiosihteeri Henrik Haapajärvi (sd.) Hän kuuluu pääministeri Sanna Marinin (sd.) poliittiseen esikuntaan.

– Vähentyminen johtuisi siitä, että veteraanirahoituksen tarve vähenee. Sitä kautta kokonaisuuteen tulee tehostuselementti, Haapajärvi sanoi.

OKM jakaa nykyisellään Veikkaus-rahoituksesta yli puolet, joten vähenemä on suurin sen tukemalla kulttuurin, liikunnan, tieteen ja nuorisotyön saralla. Rahanjakosuhde kolmen ministeriön välillä perustuu arpajaislakiin, ja alenema jaetaan tässä suhteessa.

– Näkisin kuitenkin, että ehdotettu tehostaminen rahoituskuviossa on varsin maltillinen verrattuna siihen, mikä on Veikkauksen todellinen tuloksenteon mahdollisuus, Haapajärvi sanoi.

Ensi vuoden rahoitusta lupailtiin samalle tasolle

Uusi rahoitusmalli perustuu työhön, jota hallituksen valtiosihteerit ja eduskuntapuolueiden edustajat ovat syksyn aikana työstäneet.

Heidän saavuttamastaan sovinnosta kerrottiin perjantaina. Sovun suurin anti oli, että Veikkauksen valtiolle maksamat tuotot maksetaan vastaisuudessa suoraan budjettiin. Näin katkaistaan rahapelien nykyinen suora kytkös edunsaajien rahoitukseen.

Samalla työhön osallistuneet eduskuntapuolueet kuitenkin lupasivat turvata edunsaajien nykyisen tulotason. Viime vuosina koronapandemia sekä Veikkauksen omat toimet rahapelihaittojen ehkäisemiseksi ovat pudottaneet sen tienestejä. Valtio on kompensoinut menetettyjä tuloja edunsaajille sadoilla miljoonilla euroilla.

Tilaisuudessa kerrottiin, että nykyisen tulotason laskennallisena pohjana käytettiin usean aiemman vuoden keskiarvoa. Näin on päädytty 990 miljoonan euron summaan vuodelle 2024.

– Seuraava hallitus, joka näitä asioita on päättämässä, toivon mukaan mahdollisimman pitkälle kunnioittaa näitä periaatteita ja rahoitustasoja. Nyt kun tähän on saatu kaikki ryhmät mukaan, olen luottavainen siihen, että järjestelmän siirtymävaihe tulee olemaan varsin vakaa ja ennakoitava näille avustuksen saajille, Haapajärvi sanoi.

Maksuissa on tosin ensi vaiheessa tarkoitus käyttää apuna STM:n niin kutsuttua jakamatonta varaa. Haapajärven mukaan tätä erää olisi jäljellä runsaat 70 miljoonaa euroa vuosille 2024–2026, joka voitaisiin käyttää kolmen vuoden kesken tasaerinä. Hänen mukaansa rahoituksen muutoksesta tämän erän käytön jälkeen ei työryhmissä keskusteltu.

Istuva hallitus ei ole myöskään vielä tehnyt päätöstä vuoden 2023 rahoituksesta. Asiasta päätetään syksyn budjettiriihessä. Haapajärven oletus on, että summa on hyvin lähellä vuoden 2024 tasoa.

– Varmasti 990 miljoonan ja miljardin euron suunnalla se suurin piirtein tulee olemaan.