Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paperiliitto valmis neuvottelemaan UPM:n eri toimialojen kanssa – UPM raotti sittenkin ovea sovun tunnustelulle

Paperiliitto kertoo olevansa valmis neuvottelemaan UPM :n eri toimialojen kanssa työehtosopimuksista. Tähän saakka työntekijäliitto on vaatinut neuvotteluja UPM:n kanssa yrityskohtaisesta sopimuksesta.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala painottaa, että liitto on nyt ottanut askeleen eteenpäin, ja UPM:ltä halutaan vastausta aloitteeseen.

UPM ei ollut aluksi valmis hyväksymään neuvottelutarjousta, mutta muutti kantaansa illan mittaan.

– UPM on illan kuluessa keskustellut Paperiliiton kanssa liiketoimintakohtaisten neuvottelujen edellytyksistä. UPM on valmis ensi viikon tapaamiseen Paperiliiton ja selluliiketoiminnan välillä selvittääkseen, millainen neuvotteluprosessi on Paperiliiton kanssa mahdollinen, yhtiö tviittasi .

Työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoi aiemmin STT:lle, ettei yhtiö voi osallistua neuvotteluihin Paperiliiton esittämällä tavalla, koska neuvotteluissa olisi mukana myös UPM:n kilpailijoiden edustajia.

Ehdotuksen mukaan neuvottelut käytäisiin Paperiliiton tes-neuvottelukunnan kanssa, jossa on mukana myös muiden metsäyhtiöiden väkeä.

UPM linjasi illalla, että se ei käsittele luottamuksellisia liiketoimintakohtaisia kysymyksiä kilpailijoiden läsnäollessa. Samalla se toisti vaatimuksensa, että kaikkien liiketoimintojen neuvottelut on aloitettava samanaikaisesti. Paperiliiton tarjous koskee pelkästään selluliiketoimintaa.

– On ensiarvoisen tärkeää, että kaikki liiketoiminnat pääsevät pöytiin tulevan viikon aikana.

Paperiliiton hallitus päätyi kokouksessaan siihen, että liitto on valmis neuvottelemaan, vaikka UPM haittaa neuvotteluja asettamillaan ennakkoehdoilla. Hallitus korostaa, että Paperiliitolla on edelleen omat tavoitteensa koskien työehtosopimuksen sisältöä.

Paperiliitto kertoo odottavansa, että UPM ymmärtää, kuinka merkittävistä syistä viisi viikkoa kestäneeseen lakkoon on ryhdytty.

Liitto sai sivustatukea keskeisiltä ay-johtajilta. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kummastelivat molemmat UPM:n alkuperäistä kielteistä vastausta.

– Kovin on vaikea uskoa UPM:n neuvotteluhaluun tämän vastauksen jälkeen, Eloranta tviittasi .

Aalto torjui myös UPM:n perustelut. Sopimukset pitää käsitellä liiton hallinnossa, ja hallinnon jäsenten tulee tietää, minkälaisia sopimuksia liitto tekee, hän tviittasi .

– Ei pitäisi olla uutinen myöskään UPM:lle. Niin käsiteltiin meilläkin yhtiön sopimukset, eikä tullut valitusta.

Lakko jatkuu maaliskuulle ellei sopimusta synny

Lakko UPM:n tehtailla kuitenkin jatkuu. Paperiliiton hallitus päätti jatkaa lakkoaan 12. maaliskuuta saakka, ellei neuvottelutulosta uudesta työehtosopimuksesta synny sitä ennen.

Lakon ulkopuolelle rajataan ne työt, jotka Helsingin käräjäoikeuden antaman päätöksen mukaan voisivat vaarantaa hengen, terveyden tai ympäristön tilan. Rajaus koskee yhtiön toimipaikkoja Kaukaalla, Kymillä, Pietarsaaressa, Raumalla, Jämsänkoskella ja Tervasaaressa.

Paperiliitto on solminut yrityskohtaiset työehtosopimukset muiden suurten metsäteollisuusyhtiöiden Stora Enson ja Metsä Groupin kanssa.

UPM perustelee toimialakohtaisia neuvotteluja sillä, että toimialojen tilanne on hyvin erilainen.