Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalaisen USU-gallup: Lähes puolet suomalaisista ei halua kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä

Suurempi osa suomalaisista antaisi päätösvallan Suomen Nato-jäsenyydestä suoraan eduskunnalle kuin vaatii asiasta kansanäänestystä.

Uutissuomalaisen USU-gallupin mukaan kansasta 43 prosenttia on sitä mieltä, ettei Suomen Nato-jäsenyydestä tulisi järjestää neuvoa-antavaa kansanäänestystä, vaan eduskunnan pitää ratkaista asia ilman sitä.

Hieman harvempi eli 37 prosenttia on Nato-kansanäänestyksen kannalla. Joka viides suomalainen ei osaa ottaa kantaa kysymykseen.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuskeskuksen vt. johtaja Kimmo Elo arvioi tuloksen kertovan, että ihmiset näyttävät tunnistavan Nato-jäsenyyden monimutkaiseksi asiaksi, joka ei välttämättä ole kansalaisten perustietämyksen pohjalta ratkaistavissa.

– Varovainen tulkinta voisi olla, että tulos on varovainen luottamuslause edustukselliselle demokratialle. Luotetaan siihen, että kansanedustajat pystyvät tekemän tästä järkevän ja hyvän päätöksen.

Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämään galluptutkimukseen vastasi 1 000 suomalaista. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.