Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä vaatii Tuusulan työpaikkamurhasta syytetylle mielentilatutkimusta – kuulusteluissa mies kertoi, että uhri oli edellisenä päivänä laittanut hänet käyttämään höyryimuria ja "naureskellut" asialle

Tuusulan työpaikkamurhasta syytetty mies koki olleensa työpaikkakiusattu ja oli pakannut veriteossa käyttämänsä veitsen laukkuunsa jo edellisenä iltana, ilmenee poliisin esitutkintapöytäkirjasta.

Toisen työtoverin mukaan henkirikoksen uhriksi joutunut mies oli antanut syytetylle palautetta tämän työnteosta vain tunteja ennen puukotusta.

– (Uhri) oli tästä kertonut (toiselle työtoverille) ja sanonut, että taisi (syytetty) suuttua. Myöhemmin hän oli vielä sanonut, että (syytetty) taisi tosissaan suuttua, kun ei tee enää mitään hommia vaan hänelle jää kaikki, poliisin esitutkintapöytäkirjassa kerrotaan.

39-vuotias syytetty oli aloittanut teknologia-alan yrityksessä maaliskuussa, 60-vuotias uhri oli työskennellyt siellä 20 vuotta. Kyseessä olleella viikolla viime vuoden marraskuussa he olivat työpari iltavuoroissa.

Perjantaina kun iltavuoro päättyi, syytetty kävi uhrin kimppuun yrityksen parkkipaikalla ja iski tätä veitsellä ainakin 18 kertaa. Uhri kuoli tapahtumapaikalle.

Puolustus: Voimakas ärsytystila laukaisi surmaamisen

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Mies on kiistänyt murhasyytteen, mutta myöntää syyllistyneensä tappoon.

Syytettä käsiteltiin maanantaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Hyvinkäällä. Syytetty osallistui oikeudenkäyntiin etäyhteydellä, eikä häntä kuultu käsittelyssä.

Miehen oikeudelle toimittamassa kirjallisessa vastauksessa sanotaan, ettei teko ollut suunnitelmallinen, vaan se tapahtui hetken mielijohteesta.

– Kyse on nimenomaan voimakkaasta ärsytystilasta, joka on laukaissut surmaamisen. Näin ollen tekoa ei voida pitää vakaasti harkittuna, vastauksessa kirjoitetaan.

Poliisin kuulusteluissa mies oli kertonut, että häntä oli kiusattu työpaikalla "maalittamalla ja arvostelemalla". Jonkinlainen käännekohta vaikutti tapahtuneen veritekoa edeltävänä päivänä, jolloin uhri oli syytetyn mukaan pistänyt hänet siivoamaan höyryimurilla ja "naureskellut" siitä.

– Tämä (uhri) pisti minut siivoamaan sellaisella höyryimurilla sellaisen alueen. Se ei edes kuulunut minun tehtäviini. Sitten se naureskeli sitä sen jälkeen kahvitauolla, ja sitten perjantaina erityisesti naureskeli sitä. Se kuittaili myös jotain mittatuloksia kanssa. Se tavallaan laukaisi tämän, mies sanoi poliisin esitutkintapöytäkirjan mukaan.

"Ei tervehtinyt, ei suostunut ottamaan neuvoja vastaan"

Asiassa kuullut miehen työtoverit tyrmäsivät väitteen työpaikkakiusaamisesta. Heidän mukaansa ilmapiiri työpaikalla oli hyvä, mutta syytetty ei sopeutunut porukkaan, ei ollut sosiaalinen ja halusi olla omissa oloissaan.

Yhden todistajan mukaan mies ei puhunut muille työntekijöille mitään eikä tervehtinyt vastaan tullessa. Kahvitauoilla mies istui yksin toisessa pöydässä selkä muihin päin.

– Minusta häntä ei kiusattu työpaikalla. Kyllä me siitä puhuttiin, kun sen käyttäytyminen oli niin outoa, mutta ei niin, että olisi hänen läsnä ollessaan käytöksestä puhuttu tai kiusattu häntä. Minusta kaikki käyttäytyivät häntä kohtaan ystävällisesti ja asiallisesti, todistaja sanoi.

Työtovereiden mukaan mies ei tahtonut selviytyä töistään, mutta ei suostunut ottamaan neuvoja vastaan. Syksyn aikana useat miehen kollegat olivat huomauttaneet hänelle hänen työskentelytavoistaan.

– Olin joutunut sanomaan hänelle useasti samoista virheistä, ja aina kun sanoin hänelle, hän vain vänkäsi vastaan ja pyöritteli silmiä. Lisäksi hän jätti yhteisiä hommia muille, yksi todistajista kertoi.

Myös uhrin vaimo kertoi poliisille, että oli puhunut miehensä kanssa syytetystä ja he olivat miettineet, miten hänet saataisiin mukaan työporukkaan.

Syyttäjä: Hyökkäys tuli täytenä yllätyksenä, uhri ei ehtinyt puolustautua

Syytetty kävi uhrin kimppuun, kun tämä oli autonsa luona tekemässä lähtöä kotiin. Uhrilla ei ollut puolustautumisvammoja, mikä syyttäjän mukaan kertoo siitä, että teko tuli uhrille täytenä yllätyksenä.

– Ottaen huomioon teräaseen lyöntien lukuisuus ja voimakkuus, lyöntien kohdistuminen hengenvaarallisille alueille sekä (uhrin) vartalon etupuolelle että selkäpuolelle, lyöntien väistämättä aiheuttama erityisen suuri tuska (uhrille) ennen tämän kuolemaa sekä teon osoittama sitkeä surmaamispyrkimys, on rikos tehty vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla, syytteessä sanotaan.

Veriteon jälkeen syytetty pakeni paikalta. Mies saatiin kiinni vasta seuraavalla viikolla sen jälkeen, kun poliisi oli julkaissut hänen nimensä ja kuvansa.

Syyttäjä on vaatinut, että miehelle pitää tehdä mielentilatutkimus. Käräjäoikeus antaa 9. helmikuuta asiassa joko varsinaisen tuomion tai välituomion, jolla mies määrätään mielentilatutkimukseen.