Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huawei haluaa Ruotsilta korvauksia, koska ei pääse mukaan laajentamaan maan 5g-verkkoa

Kiinalainen teknologiayhtiö Huawei ilmoitti sunnuntaina panneensa alulle välimiesmenettelyn Ruotsia vastaan. Yhtiö kertoi tehneensä aloitteen menettelyn aloittamiseksi Maailmanpankin Kansainvälisen investointiriitojen sovittelulaitoksen (ICSID) kautta.

Huawein uutistoimisto AFP:lle toimittaman lausunnon mukaan Ruotsin viranomaisten päätös estää Huawein osallistuminen 5g-verkon laajentamiseen on merkittävästi haitannut Huawein investointeja Ruotsissa ja rikkoo Ruotsin kansainvälisiä velvoitteita.

Huawei ei lausunnossaan tarkentanut korvausvaateitaan. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan alun perin vaadittu summa oli 5,2 miljardia kruunua (noin 495 miljoonaa euroa), mutta määrä voi nousta huomattavasti suuremmaksikin.

Ruotsi on Britannian jälkeen toinen Euroopan maa ja ensimmäinen EU-maa, joka on selkeästi kieltänyt verkko-operaattoreita käyttämästä Huawein laitteita 5g-verkon infrastruktuurin rakentamisessa. Ruotsi on myös määrännyt Huawein poistamaan jo asennettuja laitteita vuoden 2025 alkuun mennessä.

Alun perin Ruotsin posti- ja telehallitus PTS sulki kiinalaiset verkkolaitevalmistajat Huawein ja Z TE:n pois maan 5g-verkkojen rakentamisesta toissa syksynä. Huawein valitettua ratkaisusta ruotsalaistuomioistuin vahvisti päätöksen viime kesäkuussa.

Päätös on hiertänyt Ruotsin ja Kiinan välejä. Kiina ilmoitti taannoin, että PTS:n päätöksellä voisi olla seurauksia Ruotsin Kiinassa toimiville yhtiöille.