Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Madagaskarissa selvitetään Ana-myrskyn tuhoja – yhteensä myrsky tappoi lähes sata ihmistä

Kaakkoisessa Afrikassa Madagaskarin saarella pääkaupunki Antananarivon tulvineen naapuruston asukkaat palailevat trooppisen Ana-myrskyn jälkeen selvittämään veden aiheuttamia tuhoja kodeilleen ja viljelyksilleen.

Kymmenen päivää kestäneiden voimakkaiden sateiden seuraukset aiheuttivat Madagaskarissa yli 50 ihmisen kuoleman. Tulvat ja maanvyörymät vaikuttivat noin 130 000 ihmiseen, ja moni jäi vaille kotia.

Madagaskarista myrsky jatkoi matkaansa mantereelle. Yhteensä kuolonuhreja tiedetään tulleen Madagaskarissa, Mosambikissa, ja Malawissa 90.

Pelastusryhmät taistelevat edelleen päästäkseen Madagaskarissa alueille, joilla teitä ja siltoja on pyyhkiytynyt tulvaveden ja maanvyörymien mukana. Kulkureittien lisäksi myrsky katkoi sähköt kymmeniltätuhansilta ihmisiltä.

Hätäsuojassa virustartunnan riski

Betsimitatatran soisen tasangon asukkaat ovat tottuneet elämään veden kanssa, sillä taloja yhdistää puisista ponttoneista rakennettu järjestelmä. Myrsky on kuitenkin peittänyt kaiken ruskehtavaan ja lietteeltä haisevaan veteen, jonka pinnalla uiskentelee ruokaa etsiviä rottia.

66-vuotiaan Ulrich Tsontsozafyn riisipelto, kookospalmu ja avokadopuu tuhoutuivat. Hänen vaimonsa, 65-vuotias Juliette Etaty onnistui pelastamaan joitakin säkillisiä riisiä.

17-vuotias lapsenlapsi muistaa heränneensä keskellä yötä jalkansa vedessä.

– Ensimmäinen asia, jota ajattelin, olivat kouluvihkoni, hän sanoo.

Pääkaupungin kouluja ja muita tiloja on muutettu hätäsuojiksi. Perhe ei kuitenkaan halua lähteä kodistaan, sillä ruuhkaisissa tiloissa on koronavirustartunnan riski ja vartioimatta jäänyt koti voisi jäädä varkaiden armoille.