Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkökatkoja on odotettavissa, arvioivat sähköverkkoyhtiöt – huono ajokeli voi hidastaa vikapaikoille pääsyä

Suomen suurimmat jakeluverkkoyhtiöt Caruna ja Elenia arvioivat, että Valtteri-myrsky voi aiheuttaa sähkökatkoja. Molemmat yhtiöt kertovat varautuneensa myrskyyn ja nostaneensa valmiutta.

Yhtiöt ennakoivat, että runsas lumisade ja huono ajokeli voivat hidastaa vikapaikoille pääsyä ja vikojen korjaamista.

Caruna arvion mukaan raskas lumi voi kertyä sekä puihin että sähkölinjoille, joten sähkökatkoja on odotettavissa sekä saaristossa että mantereella. Carunan verkkoalueista lumisateen odotetaan osuvan pahimmin Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomeen sekä Satakuntaan.

– Kaikille vikapaikoille mennään, kun niille siirtyminen on turvallista. Kelirikko-olosuhteet ja voimakas tuuli merellä hidastavat vikojen korjausta joillakin alueilla, koska kohteisiin päästään vain helikopterilla tai veneillä, Caruna kertoo tiedotteessa.

Caruna vastaa yli 700 000 asiakkaan sähkönjakelusta Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa, Koillismaalla sekä Satakunnassa.

Elenia ennakoi lumimyräkän aiheuttavan vaikeuksia sähkönjakeluun erityisesti Kanta-Hämeessä sekä Pirkanmaan etelä- ja länsiosissa. Elenian mukaan sähkökatkoja voi tulla myös muualla Hämeessä, Pirkanmaalla sekä Keski-Suomessa.

– Jos lämpötila on sisämaassa nollan vaiheilla, tarttuu lumi puihin taivuttaen oksia ja runkoja sähkölinjoille, Eleniasta arvioidaan tiedotteessa.

Yhtiö arvioi, että tuulen vaikutukset sähkönjakeluun jäänevät tällä kertaa vähäisiksi, koska maa on roudassa ja puissa ei ole lehtiä.

– Kovasta tuulesta voi olla jopa enemmän hyötyä kuin haittaa, jos tuuli ravistelee lunta puustosta alas.

Elenia vastaa yli 432 000 asiakkaan sähkönjakelusta Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Neljän maakunnan alueella toimiva Kymenlaakson Sähköverkko varoittaa myös, että puihin kertyvä lumi ja myrskypuuskat voivat aiheuttaa sähkökatkoja heidän alueellaan. Kymenlaakson Sähköverkko toimittaa sähköä Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä ja Itä-Uudellamaalla.

Kaikki sähköyhtiöt muistuttavat, että puiden poistaminen sähkölinjoilta on ammattilaisten työtä eikä johdoilla roikkuviin puihin saa koskea itse eikä niitä saa ryhtyä raivaamaan omatoimisesti.

Myöskään maassa oleviin sähköjohtoihin ei saa koskea hengenvaaran vuoksi. Johdoille kallistuneisiin puihin ja lähellä maata roikkuviin johtimiin on pidettävä 20 metrin varomatka, neuvoo Kymenlaakson Sähkö tiedotteessaan.

Sähköyhtiöt kehottavat seuraamaan sähkökatkotilannetta yhtiöiden verkkosivuilta löytyvistä häiriökartoista. Esimerkiksi Caruna neuvoo, että kartalla näkyvästä sähkökatkosta tarvitsee tehdä vikailmoitus vain, jos on tarkempaa tietoa vikapaikasta. Sähköyhtiöiden vikapalvelunumerot päivystävät vuorokauden ympäri.

Elenia muistuttaa, että jos sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Näissä tilanteissa kannattaa katkaista sähkö heti pääkytkimestä ja ottaa yhteys vikapäivystykseen, sillä nollajohtimen katkeamisesta voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara.