Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio vie Kiinan ja Liettuan välisen kauppakiistan WTO:n ratkaistavaksi

Euroopan komissio vie Kiinan ja Liettuan välille syntyneen kauppakiistan Maailman kauppajärjestön WTO:n riidanratkaisuun. Kiina on estänyt liettualaisten tuotteiden pääsyä Kiinan markkinoille ja painostanut muissa EU-maissa toimivia yrityksiä karsimaan tuotantoketjuistaan liettualaisia osia.

Kiinan toimien taustalla on suuttumus siitä, että Liettua antoi viime kesänä Taiwanin perustaa oman edustuston Vilnaan. Kiina ei tunnusta Taiwania itsenäiseksi valtioksi, vaan pitää saarta kapinoivana maakuntanaan.

Komission varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskisin mukaan EU on yrittänyt monta kertaa ratkaista kiistaa kahdenvälisesti, mutta tuloksetta.

– WTO-käsittelyn aloittaminen ei ole askel, jonka otamme kevyin mielin, Dombrovskis kommentoi tiedotteessaan.

Viemällä asian WTO:hon EU-komissio osoittaa tukeaan Liettualle vaikeassa tilanteessa. WTO:n riidanratkaisuprosessit ovat kuitenkin pitkiä polkuja, joten tuloksen saamiseen saattaa kulua vuosia.

Alkuun osapuolilla on 60 päivää aikaa löytää riitaansa ratkaisu ennen kuin kiistaa käsitellään WTO:n paneelissa.

Kiina pitää kiistaa vain poliittisena

Kiina pitää EU-komission väitteitä perusteettomina ja lyttäsi WTO-prosessin tarpeellisuuden heti alkuunsa.

– Ongelma Kiinan ja Liettuan välillä on poliittinen, ei taloudellinen, kommentoi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian.

EU-komissio on kuitenkin koonnut todisteita Kiinan luomista kaupanesteistä liettualaisille tuotteille. Komission raportin mukaan Kiina on painostanut saksalaisia, suomalaisia ja ruotsalaisia yrityksiä luopumaan liettualaisista osista toimitusketjuissaan.