Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Burkina Fasossa suunnitellaan sotilasjunttaa kannattavaa joukkokokousta – Ranska ja YK tuomitsivat vallankaappauksen

Länsiafrikkalaisessa Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa useat sadat ihmiset osoittivat tukeaan sotilasjuntalle tiistaina. Kannattajat heiluttivat lippuja ja toitottivat vuvuzelatorviaan.

Sotilaat kaappasivat vallan maanantaina ja ottivat kiinni muun muassa presidentti Roch Marc Christian Kaboren.

Kapina alkoi sunnuntaina sotilastukikohdissa ympäri maata. Sotilaat vaativat muun muassa armeijan johdon erottamista ja lisää resursseja taisteluun islamisteja vastaan.

Juntan mukaan "perustuslaillinen järjestys" palautetaan "kohtuullisen ajan" kuluessa.

Tiistaina juntta ilmoitti, että lentoliikenne aloitetaan uudelleen ja maarajat avataan muun muassa humanitaarisia tarvikkeita ja sotilastarvikkeita kuljettaville ajoneuvoille.

Ranska tuomitsi vallankaappauksen entisessä siirtomaassaan

Juntan mukaan "perustuslaillinen järjestys" palautetaan "kohtuullisen ajan" kuluessa. Lisäksi maassa tulisi voimaan ulkonaliikkumiskielto iltayhdeksän ja aamuviiden välillä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tuomitsi Burkina Fason sotilaiden vallankaappauksen. Burkina Faso on Ranskan entinen siirtomaa, joka itsenäistyi vuonna 1960.

Ranskalla on tuhansia sotilaita tukemassa entisiä siirtomaitaan Burkina Fasoa, Malia ja Nigeriä niiden vastustaessa jihadistien toimia.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto sanoi "paheksuvansa syvästi sotilaiden vallankaappausta".

– Vaadimme sotilaita vapauttamaan heti presidentti Roch Marc Christian Kaboren ja muut kiinni otetut ylimpään johtoon kuuluvat, sanoi toimiston tiedottaja Ravina Shamdasani toimittajille.

– Me vaadimme nopeaa paluuta perustuslailliseen järjestykseen, hän lisäsi.

Sotilasjuntan mukaan Kaboren suistaminen vallasta tapahtui verettömästi eikä kehenkään pidätettyyn ole kohdistettu fyysistä väkivaltaa.

Vallankaappauksen ovat tuominneet myös muuan muassa Etelä-Afrikka ja Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowas. YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan sotilasvallankaappauksia on mahdoton hyväksyä.