Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KHO näytti punaista valoa Finnpulpin sellu- ja biotuotetehtaalle, hylkäsi yhtiön hakemuksen purkaa kielteinen ympäristölupapäätös

Korkein hallinto-oikeus (KHO) näytti punaista valoa Finnpulpin Kuopioon Kallaveden rantaan suunnitteleman sellu- ja biotuotetehtaan ympäristöluvalle. Se on antanut tänään päätöksen, jonka mukaan se hylkää Finnpulpin jättämän purkuhakemuksen KHO:n vuonna 2019 antamasta kielteisestä ympäristölupapäätöksestä.

KHO:n alkuperäisen kielteisen ympäristölupapäätöksen perustelun mukaan suunnitellun tehtaan aiheuttama lisäkuormitus vesistöön olisi niin merkittävää ja pitkäaikaista, että sen vaikutuksesta vesistön hyvän tilan tavoitteen säilyttäminen vaikeutuisi selvästi.

KHO ei vakuuttunut siitä, että tehtaan toiminnasta koko sen elinkaaren aikana ei aiheutuisi purkuvesistöön ympäristönsuojelulain kieltämää merkittävää pilaantumista.

Yhtiö vaati kielteisen päätöksen purkua

Finnpulpin mukaan hylkäys perustui menettelyvirheeseen katselmuksessa ja asian selvittämisessä sekä virheelliseen tulkintaan ympäristönsuojelulaissa olevasta epävarmuuden käsitteestä.

Finnpulp vaati tehdashankkeen ympäristöluvasta tehdyn kielteisen päätöksen purkua ja ympäristöluvan välitöntä antamista pääosin KHO:n vähemmistön hyväksymin lupaehdoin tai ainakin asian käsittelyä uudelleen.

Itä-Suomen aluehallintovirasto oli myöntänyt Kuopion Sorsasaloon kaavaillulle tehtaalle ympäristöluvan maaliskuussa 2018, ja Vaasan hallinto-oikeus oli pitänyt sen voimassa syyskuussa 2018.

KHO:n mukaan ei virhettä

KHO:n mukaan hakemuksen käsittelyssä ei ollut tapahtunut käsittelyvirhettä eikä kyse väärästä lain soveltamisesta.

Finnpulpin toimitusjohtajan Martti Fredriksonin mukaan Finnpulpin hakemuksen mukaisen tehdashankkeen osalta asia on nyt loppuun käsitelty.

– Tutustumme päätökseen tarkemmin eikä meillä toistaiseksi ole muuta kerrottavaa, Fredrikson sanoo Finnpulpin tiedotteessa.

Kysymyksessä oli kokoluokaltaan poikkeuksellisen suuri biotuotetehdas, jonka tuotantomäärä olisi 1,2 miljoonaa tonnia sellua vuodessa.