Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Vaalimainoksissa huijaaminen ei ole rangaistavaa – tietojen oikeellisuutta ei valvo kukaan ellei ehdokkaan taustaryhmä tee sitä

Vaalimainoksissa voi huijata ilman rangaistusta, eikä ehdokas myöskään menetä saamiaan ääniä vääristä tiedoista huolimatta, kertoo Yle. Uutisen mukaan vaalimainosten tietojen paikkansa pitävyyttä ei valvota, ellei ehdokkaan taustaryhmä – yleensä puolue – sitä tee.

– Ei sitä valvo oikein kukaan. Pitää lähteä siitä, että demokratiassa kansalaiskontrolli pelaa, Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoo Ylelle.

Ainoa virallinen kontrolli on, että ehdokaslistoista tarkistetaan jokaisen nimi ja ammatti. Tolvanen pitää lähes mahdottomana laatia vaalimainontaa koskevaa lainsäädäntöä.

– On vaikea säännellä muuta kuin, että tiedot ehdokasasettelun yhdistelmässä ovat oikeita, Tolvanen sanoo Ylen mukaan.

Poliittisella mainonnalla ei Ylen mukaan ole eettistä tai muutakaan valvontaelintä. Jos joku huomaa vaalimainoksissa paikkansa pitämättömiä tietoja, Tolvanen kehottaa ottamaan yhteyttä ehdokkaan paikalliseen taustaryhmään tai mediaan.

– Paras valvoja saada asia esille on media, kyllä se näin valitettavasti menee, Tolvanen sanoo Ylelle.

Vaalimainonnassa huijaamisella voi olla seuraamuksia politiikassa.

– Kyllä ura loppuu poliittisessa elämässä siihen, jos tämmöinen havaitaan, Tolvanen kommentoi Ylelle.