Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen euroviisuedustajan paikasta kisaavat muun muassa The Rasmus ja Tommi Läntinen – UMK:ssa mukana seitsemän artistia

Tänään monen viisufanin odotus palkittiin, kun Uuden musiikin kilpailun (UMK) finalistit julkistettiin . Paikasta Suomen edustajana toukokuun Euroviisuissa kisaavat suomalaisille hyvin tutut The Rasmus ja Tommi Läntinen, rockbändi Cyan Kicks sekä pop-musiikkia edustavat Younghearted, BESS, Isaac Sene ja Olivera. Viisuedustaja selviää UMK-finaalissa 26. helmikuuta.

UMK-finalistien kilpailukappaleet julkaistaan yksi kerrallaan joka arkipäivä puolenyön jälkeen ensi yöstä alkaen. Tänä vuonna seitsemästä kappaleesta vain kolme esitetään englanniksi.

Euroviisuedustaja valitaan UMK-finaalissa, joka järjestetään Turun Logomossa sekä näytetään suorana Ylen kanavilla 26. helmikuuta. UMK on Ylen järjestämä kaikille musiikintekijöille avoin kilpailu. Biisihakuun lähetettiin yli 300 kappaletta. Finaaliin valituista kappaleista ja artisteista on päättänyt musiikin ammattilaisista koostuva asiantuntijaraati.

Lähes 30 vuotta musiikkia tehnyt The Rasmus on yksi maamme kansainvälisesti menestyneimpiä yhtyeitä, ja se sanoo olevansa valmis Euroviisulavalle. Laulaja Lauri Ylönen kertoo STT:lle, että bändin fanit ympäri maailmaa ovat pitkään patistaneet bändiä kohti Euroviisuja. Nyt hänen mukaansa syntyi sellainen kappale, joka voisi sopia sinne.

– Viisut on muuttanut muotoaan viime vuosina. Meidän bändin näkökulmasta mukana on enemmän rokkia ja bändimeininkiä, ja se on alkanut kiehtoa eri tavalla. Siitä on Lordia kiittäminen, kun he menestyivät ja voittivat vuonna 2006, Ylönen kertoo STT:lle.

Basisti Eero Heinonen sanoo, että viisujen oma hauska henkensä tuo korona-aikaan jotain piristystä. Hän lupaa The Rasmuksen tekevän jotain provosoivaa, leikkisää ja sellaista, mitä bändi ei vähään aikaan, saati ikinä ole tehnyt.

– Ollaan aloitettu aikoinaan punk-henkisenä bändinä. Tämä on paluu juurille sillä tavalla, Heinonen kuvailee.

Sunnuntaina The Rasmuksen pitkäaikainen kitaristi Pauli Rantasalmi kertoi jättävänsä yhtyeen. Hänen tilalleen nousee monille tuttu Emppu Suhonen. Suhonen aloitti uransa aikoinaan Tiktakissa.

– Pitkän linjan yhtyeen ura rakentuu aikakausittain. Nyt uudella kokoonpanolla osallistutaan UMK:hon, joka on kaikille yhtä uutta ja jännittävää. Tämä on lähtölaukaus jollekin uudelle ja hienolle, Suhonen sanoo.

The Rasmuksen kappaletta Jezebel on ollut mukana tekemässä rock-klassikoita säveltänyt Desmond Child. Hänen hittejään on muun muassa Bon Jovin Livin' on a Prayer sekä Alice Cooperin Poison.

Tommi Läntinen toista kertaa viisukisassa

Tänä vuonna toisena UMK-kisaajana konkariosastoa edustaa yli 40 vuoden musiikkiuran tehnyt Tommi Läntinen. UMK:n lisäksi Läntinen julkaisee helmikuussa uuden levyn, joka on miehen ensimmäinen uutta musiikkia sisältävä albumi yli 10 vuoteen.

– Saattaa olla, että monessa kodissa sanotaan, että "eiks se ookaa kuollu". Niinku ilahtuneena: "Ei se ookaa kuollu!" Läntinen nauraa STT:n haastattelussa.

Legendaarinen laulaja kilpailee UMK:ssa Haloo Helsinki! -yhtyeen kirjoittamalla kappaleella nimeltä Elämä kantaa mua. Kyseessä on yhtyeen ensimmäinen toiselle artistille kirjoittama kappale.

Myös Läntinen sanoo, että hyvä biisi innosti hänet lähtemään kisaan mukaan. Kappale on varta vasten Läntiselle kirjoitettu.

– Onkin aika rapsakka ralli, Läntinen sanoo ytimekkäästi.

Kappale on laulajan mukaan voimabiisi, joka on modernin pop-rockin ja klassisen rockin hybridi. Läntinen uskoo kappaleen tekstin olevan sellainen, joka koskettaa monia.

Euroviisuihin Läntinen on hakenut aiemmin vuonna 2005. Viisuja hän muistaa katsoneensa jo mustavalkoajalta – sekä sen, kun värit ja Abba tulivat.

– Aina muistan, kun alkaa se musa soimaan, niin se virittää tunnelmaan, Läntinen sanoo ja hyräilee Euroviisujen perinteistä tunnussävelmää.

Artistin mukaan olisi hienoa edustaa viisuissa omaa maataan.

– Pistää maajoukkuepaita päälle ja vetää. Olisihan se ihan mahtava juttu.

Läntinen kehuu vuolaasti kanssakilpailijoitaan. Hänen mukaansa finalistikattaus on kovatasoinen ja kappaleet sekä niiden esittäjät ovat hyvin erilaisia.

– Se voittaa ja menee Torinoon, joka saa eniten ääniä, Läntinen sanoo.

Euroviisut järjestetään toukokuussa Italian Torinossa. Italia sai isännöintivastuun voitettuaan viisut viime vuonna Hollannin Rotterdamissa. Italiaa edusti rockyhtye Måneskin kappaleella Zitti e Buoni.

Olivera on nouseva tähti, jonka hitillä on 10 miljoonaa kuuntelukertaa

Kaikki UMK-kilpailijat ovat julkaisseet jo aiemmin omaa musiikkiaan, vaikka heidän nimensä eivät ole vielä suurelle yleisölle tuttuja. Yksi heistä on laulaja-lauluntekijä Olivera.

Oliveran suurinta hittiä, No More -kappaletta on kuunneltu Spotifyssä yli 10 miljoonaa kertaa. Lisäksi hän tekee musiikkia muille artisteille: yksi nimekkäimmistä on kuuluisa DJ-tuottaja Tiësto, jonka kappale Affliction on Oliveran kirjoittama sekä laulama.

Olivera muistelee vuoden 2011 viisuedustajaa Paradise Oskaria, jonka kappale Da Da Dam oli monille varma korvamato. Oliveran mukaan kappaletta hyräiltiin hänen koulunsa käytävillä, ja silloin hän mietti, että joku päivä käytävillä hyräillään hänen omaa biisiään.

– Se on ollut melkein koko elämäni salainen haave, että joku päivä se olisin minä joka saisi sen kunnian edustaa Suomea. Ja nyt ollaan lähempänä kuin koskaan sitä, Olivera kertoo STT:lle.

Olivera on pitkään ajatellut lähtevänsä mukaan UMK:hon, kun sopiva kappale syntyy. Ikuisen elämän mahdollisuutta pohtiva Thank God I'm an Atheist on tänä vuonna kilpailun ainoa balladi. Oliveralla kuitenkin vaikea suhde balladeihin.

– Euroviisuissa se on se kohta, kun joko itketään ja rakastetaan tai käydään jääkaapilla. Mutta uskaltaisin sanoa, että minun balladini on vähän erilainen kuin mitä viisuissa on totuttu kuulemaan, Olivera sanoo.

Vaikka tähtäimessä on Euroviisut, niin Olivera toivoo UMK:n tuovan useampia ihmisiä hänen musiikkinsa pariin.

– Viime vuonna Blind Channel oli minun tapaani suurelle yleisölle tuntemattomampi, he olivat omat faninsa vakuuttaneet ja saivat runsaasti lisää faneja. Se oli heille hyvä päätös lähteä mukaan. Ja Suomelle, koska kuudes sija!

Oululaislähtöinen Blind Channel voitti viime vuonna UMK:n kappaleellaan Dark Side. Rockbändin kuudes sija viisufinaalissa oli Suomen paras sijoitus sitten Lordin voiton. Yhtye sai myös neljänneksi eniten yleisöääniä finaalissa.

Oliveran tavoitteena on pistää tänä vuonna vieläkin paremmaksi.

– Katsotaan, mihin tällä sanomalla pötkitään, jos voitto tulee UMK:sta, Olivera sanoo.