Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keitele Group tes-neuvotteluihin Teollisuusliiton kanssa, saarrot puretaan

Metsäyhtiö Keitele Group ja Teollisuusliitto aloittavat yrityskohtaiset työehtosopimusneuvottelut sovittelija Jukka Ahtelan johdolla, kertoo valtakunnansovittelijan Metsäyhtiö Keitele Group ja Teollisuusliitto aloittavat yrityskohtaiset työehtosopimusneuvottelut sovittelija Jukka Ahtelan johdolla, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto. Neuvottelut koskevat sekä työntekijöitä että toimihenkilöitä.

Osana tes-neuvotteluiden aloittamista osapuolet ovat sopineet, että Teollisuusliitto, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja Rakennusliitto purkavat Keitelettä koskevat saartotoimet sovittelun ajaksi. Uusia saartotoimia ei julisteta sovittelun aikana.

Keitele sitoutuu noudattamaan sovittelun aikana työehdoissaan vähintään vuodenvaihteessa päättyneen mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksen tasoisia määräyksiä. Näihin kuuluvat myös ammattiyhdistystoimintaa koskevat määräykset.

– Keitele Groupin osalta edellä mainittu ei kuitenkaan tarkoita kannanottoa tai sitoutumista työehtosopimuksen yleiseen jälkivaikutukseen, josta osapuolilla on voimassa olevan oikeustilan suhteen eriävät tulkinnat, sanotaan valtakunnansovittelijan toimiston tiedotteessa.

Lisäksi Helsingin käräjäoikeudessa käsittelyssä olevaa turvaamistoimiprosessia lykätään sovittelun ajan.

Teollisuusliiton antama lakkovaroitus koko Keitele Groupiin on yhä voimassa. Lakko alkaa ensi viikon torstaina, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta.

Ahtela kertoo Twitterissä , että Keiteleen ja Teollisuusliiton välisen työriidan sovittelu jatkuu sunnuntaina.

AKT asetti Keiteleen saartoon joulukuussa

Teollisuusliitto on aiemmin sanonut, että Keitele olisi ryhtynyt yksipuolisesti sanelemaan työntekijöidensä työehtoja ja kieltäytynyt neuvottelemasta niiden sisällöstä Teollisuusliiton kanssa. Keitele puolestaan sanoi, etteivät työehdot ja työntekijöiden oikeudet ole heikkenemässä.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on kuvaillut tilannetta Keitele Groupissa poikkeuksellisen tulehtuneeksi. Keiteleen mukaan yrityksessä ei ole havaittu merkkejä tilanteen tulehtumisesta.

AKT asetti joulukuussa Keiteleen saartoon tukeakseen Teollisuusliiton vaatimusta tes-neuvotteluista. Saarron aikana AKT:n jäsenet eivät käsitelleet Keiteleen tuotteita Suomen satamissa.

Perjantaina AKT tiedotti, että se keskeyttää toistaiseksi Keitelettä koskevat saartotoimet satamissa.

Keitelettä koskeva kiista johti joulukuun lopulla siihen, että AKT pysäytti tavaraliikenteen Suomen satamissa vuorokauden ajaksi. AKT perusteli mielenilmausta sillä, että saartoa oli kahdesti yritetty murtaa Valkon satamassa Loviisassa joulunaluspäivinä.

Keiteleen mukaan tukitoimien tarkoituksena oli pakottaa konserniin kuuluva Keitele Forest tekemään työehtosopimus Teollisuusliiton kanssa, joka edustaa vain osaa yhtiön työntekijöistä.

– Keiteleellä ei ole mitään lakisääteistä velvollisuutta neuvotella Teollisuusliiton kanssa, kun yleissitovat työehtosopimukset ovat loppu, sanoi Keitele Groupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio STT:lle joulukuun lopulla.

Mekaanisen metsäteollisuuden aiemman työehtosopimuksen toinen osapuoli, työnantajajärjestö Metsäteollisuus, on ilmoittanut, ettei se tee enää valtakunnallisia työehtosopimuksia.