"Koronan ilmaantuvuus on korkeampi kuin koskaan aiemmin" – koko Suomi on nyt leviämisaluetta, epidemian huippu on vielä edessä

Suomessa todettiin viikon aikana (26.12.2021–1.1.2022) yli 38 700 uutta koronavirustapausta, kun sitä edeltäneen viikon aikana todettiin noin 19 600 tapausta. Eiliseen tiistaihin mennessä on todettu yhteensä 363 varmistettua omikron-löydöstä. Luvut käyvät ilmi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ilmoittamista tiedoista.

– Etelä-Suomessa ja Varsinais-Suomessa noin 90 prosenttia raportoiduista koronatartunnoista on omikronmuunnosta, THL:n johtaja Mika Salminen kertoi koronatiedotustilaisuudessa.

– Koronan ilmaantuvuus on korkeampi kuin koskaan aiemmin, Salminen täydensi.

Leviämisalueiden tunnusmerkit täyttyvät nyt koko Suomessa.

THL raportoi keskiviikkona koko maassa 6 791 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi nyt 422 ihmistä. Heistä 47 on tehohoidossa.

THL kertoi myös 25 uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta Suomessa. Kaikkiaan pandemian aikana on todettu 1 624 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Useampi kuin yhdeksän kuollutta kymmenestä on ollut yli 60-vuotiaita.

– Koronaepidemian huippua ei ole vielä nähty Suomessa, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Voipio-Pulkin mukaan erikoissairaanhoidon kuormitus on kasvanut maltillisesti, eikä tehohoidon tarve ole jatkuvasti lisääntynyt.

– Koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten määrä on myös onneksi aivan toisenlainen kuin epidemian alussa. Rokotukset ovat vaikuttaneet asiaan ja ovat edelleen keskeisin asia vakavan tautimuodon ehkäisyssä.Voipio-Pulkki huomautti.

Suuren tartuntamäärän koko vaikutusta vakavimpiin tautimuotoihin ei ole kuitenkaan vielä nähty, joten asiaan tulee varautua, Voipio-Pulkki muistutti viikoittaisessa koronakatsauksessa.

Kahden viime viikon aikana (19.12.2021–1.1.2022) uusia koronatartuntoja ilmaantui 1 048 sataatuhatta asukasta kohden. Sitä edeltävän kahden viikon jakson aikana koronatapauksia ilmaantui 426 sataatuhatta asukasta kohden.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät keskiviikkona kello 12 alkaen tilannekatsauksen, jossa käsitellään rokotustilannetta sekä koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti.

Tilannekatsauksessa ovat mukana johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja johtaja Mika Salminen THL:stä. Lisäksi kysymyksiin vastaamassa ovat osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä ja johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

Suoraa lähetystä tiedotustilaisuudesta voi seurata tässä jutussa.

Mainos: Kymen Sanomat

Mainos: Etelä-Suomen Puumarket

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka