Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump ei halua todistaa petosoikeudenkäynnissä – vaatii saamansa haasteen kumoamista

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump ei halua todistaa petosoikeudenkäynnissä. Trump ja hänen perheensä vaativat, että heille lähetetty haaste tulla todistamaan kumotaan.

Trump, hänen tyttärensä Ivanka Trump sekä poikansa Donald Trump Jr saivat maanantaina kutsun todistajiksi perheen yritysryhmän Trump Organizationin petosepäilyn tutkinnassa. Kutsun lähetti New Yorkin osavaltion oikeuskansleri Letitia James.

James tutkii, onko Trump Organization ilmoittanut laittomasti kiinteistöjensä arvosta vääriä tietoja saadakseen esimerkiksi veroetuja.

– Huolimatta useista yrityksistä viivyttää Trump Organizationia koskevaa tutkimustamme olemme vakuuttuneita siitä, että kysymyksiimme vastataan ja totuus paljastuu, koska kukaan ei ole lain yläpuolella, Jamesin tiedottaja sanoi haasteen lähettämisen jälkeen.

Trumpin asianajaja Alina Habba uhkaa Jamesia oikeustoimilla.

– Jamesin toiminta on uhka demokratiallemme, ja aion saattaa hänet vastuuseen niin pitkälle kuin se vain on mahdollista, Habba sanoi.

Joulukuussa Trump haastoi oikeuskansleri Jamesin oikeuteen pysäyttääkseen liiketoimintaansa koskevan tutkimuksen. Trump väitti tuolloin, että tutkinta loukkaa hänen perustuslaillisia oikeuksiaan. Ex-presidentin kanteen mukaan tutkinta on myös "huonosti salattu yritys vahingoittaa Trumpia ja hänen työtovereitaan".

Verotiedot lopulta syyttäjänvirastolle

Syyttäjät saivat Yhdysvalloissa alkuvuodesta 2021 käsiinsä Donald Trumpin veroilmoitukset kuukausien oikeustaistelun päätteeksi. Maan korkein oikeus hylkäsi Trumpin asianajajien yrityksen estää verotietojen luovutus.

Sittemmin tutkinnat ovat laajentuneet koskemaan muun muassa epäiltyä veronkiertoa sekä vakuutus- ja pankkipetosta. Trumpin entisen asianajajan Michael Cohenin todistuksen mukaan Trump vääristeli omaisuutensa arvoa sekä välttääkseen veroja että saadakseen edullisemmat pankkilainat.

Trump on kutsunut tutkintoja maan historian suurimmaksi noitavainoksi.