Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronapandemia varjosti edelleen uudenvuoden juhlallisuuksia ympäri maailmaa

Koronapandemia varjosti edelleen tänäkin vuonna uudenvuoden juhlallisuuksia ympäri maailmaa ja monet perinteiset tapahtumat toteutettiin rajoitetusti.

New Yorkissa maailmankuulu Times Squaren juhla järjestettiin, mutta rankasti rajoitettuna. Paikalle pääsi vain 15 000 juhlijaa, joilta kaikilta vaadittiin rokotustodistus.

– Tämä on aina ollut unelmamme, ja otimme rokotuksetkin vain tätä varten. Ajattelimme ensin, ettemme ota rokotuksia, mutta sitten luimme vaatimuksista ja päätimme ottaa ne, jotta voisimme tulla, perusteli Tennesseestä Yhdysvaltojen etelävaltioista paikalle tullut Chroni Stokes.

Espanjan pääkaupungissa Madridissa seitsemisen tuhatta ihmistä kokoontui kaupungin keskusaukiolle Puerta del Solille perinteiseen uudenvuoden juhlaan, jossa muun muassa syödään rypäleitä ja skoolataan kuohuviinillä. Määrä oli noin puolet pienempi kuin normaalisti.

Maski naamalle tai sakkolappu taskuun

Pariisin keskustassa virkavalta vahti, että kaikilla juhlijoilla oli kasvomaskit. Maskittomat selvisivät yleensä säikähdyksellä, jos panivat maskin heti kehotuksen jälkeen, mutta niskuroinnista seurasi sakko.

– Maskin käyttö on painostavaa, mutta ei määräyksien noudattaminen silti ole minulle mikään ongelma, vakuutti Antoine Pham, joka oli tullut vuotta vaihtamaan Pariisiin Belgiasta.

Rion maailmankuululla Copacabanan rannalla Brasiliassa uusi vuosi otettiin vastaan varsin hillitysti, sillä kaikki musiikkiesitykset oli kielletty eikä julkinen liikenne kulkenut rannalle lainkaan.

– Odotin, että täällä olisi ollut paljon enemmän väkeä ja stressiä, mutta rauhallistahan täällä on. Pidän tästä, iloitsi Alejandra Luna, 28, jonka uuden vuoden toive oli maanmainio: "Suukkoja ja halailua sitä sen paremmin pohtimatta".

Meksikon pääkaupungissa Mexicossa suukot ja halailut jäivät yksityisiin juhliin, sillä viranomaiset olivat kieltäneet liki kaikki tapahtumat koronatartuntojen räjähdysmäisen nousun vuoksi.

Pohjois-Korean Kim korvasi ulkopoliittisen uhon ruokahuollosta puhumisella

Pohjois-Korean on keskityttävä alkaneena vuotena maan ruokahuoltoon ja koronapandemian lyömiseen, vaati maan johtaja Kim Jong-un perinteisessä uudenvuoden viestissään.

Kim on aikaisempina vuosina usein vuoden vaihtuessa keskittynyt ulkopolitiikkaan, ja lähettänyt tulikivenkatkuisia viestejä Yhdysvalloille.

Korean työväenpuolueen keskuskomitean kokouksessa pitämässään puheessa Kim sanoi vuoden 2022 merkitsevän "kamppailua elämästä ja kuolemasta" ja vaati nopeaa edistystä ruokahuoltoa, vaatetusta ja asumista koskevissa ongelmissa, kertoi Pohjois-Korean KCNA-uutistoimisto.

– Kim saattaa hyvinkin olla selvillä siitä, että vaativien sotilaallisten kehityssuunnitelmien tuominen esiin tilanteessa, jossa Pjongjangin ulkopuolella kärsitään ruokapulasta ja karuista oloista, ei ehkä ole hyvä idea, pohti NK News -sivuston tutkija Chad O'Carroll Twitterissä.

– Pohjois-Korea keskittyy vuonna 2022 enemmän tai vähemmän selviytymiseen eikä oikeastaan tiedä, mitä ulkopolitiikalle pitäisi tehdä, hän jatkoi.

Vaikka Kim ei suoraan maininnut Yhdysvaltoja tai tehnyt ulkopoliittisia linjauksia, hän uhosi maan jatkavan sotilaallista valmistautumista ja "moderniin sodankäyntiin" sopivien aseiden kehittämistä.

Koronapandemia on lopettanut lähes tyystin senkin vähän ulkomaankaupan mitä Pohjois-Korealla on ollut. YK varoitti jo lokakuussa, että monet ihmiset ovat maassa nälänhädän partaalla.

Paavi kehotti tekemään työtä rauhan eteen

Paavi Franciscus kehotti uudenvuoden viestissään uskovaisia tekemään työtä rauhan saavuttamiseksi. Pietarinaukiolla Vatikaanissa puhunut 85-vuotias pyhä isä muistutti, että rauhan vuoksi on tehtävä työtä, ei vain puhuttava.

– Palatkaamme kotiin ajatellen rauhaa, rauhaa ja rauhaa. Tarvitsemme rauhaa, paavi sanoi.

– Tarvitsemme myös positiivista ajattelua, niin kirkossa kuin yhteiskunnassa yleisemminkin, jotta emme näe vain meitä erottavaa pahaa, vaan myös se hyvän, joka meitä yhdistää, paavi jatkoi.

Paavin mukaan maailman ongelmien edessä ei pidä masentua.

– Masentuminen tai valittaminen ei auta. Meidän on käärittävä hihamme rauhan vuoksi, Franciscus kiteytti.

Aikaisemmin lauantaina pitämässään messussa paavi muistutti myös naisten kokemasta väkivallasta sanoen sen olevan loukkaus Jumalaa kohtaan.