Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkaupunkiseudun laajasta rakennusalan petosvyyhdistä tuomiot – käräjäoikeus katsoi keskeisten syytettyjen toimineen järjestäytyneen rikollisryhmän tavoin

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina useita ihmisiä vankeusrangaistuksiin ja liiketoimintakieltoihin laajasta rakennusalan petosvyyhdistä pääkaupunkiseudulla. Oikeuden mukaan jutussa keskeiset tekijät olivat toimineet järjestäytyneen rikollisryhmän tavoin. Osalla tuomituista oli myös yhteyksiä Bandidos-liivijengiin.

Päätekijäksi katsottu Jani Johannes Ranta, 48, tuomittiin muun muassa useista törkeistä veropetoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista sekä törkeistä työeläkevakuutusmaksupetoksista.

Käräjäoikeuden mukaan Rannan johdolla jatkumona vuosina 2014–2017 toimineet rakennusalan yhtiöt jättivät veronsa maksamatta, kirjanpidot pitämättä ja työntekijät vakuuttamatta. Vältettyjen verojen määrä nousi oikeuden mukaan yli 1,5 miljoonaan euroon ja työeläkevakuutusmaksujen yli 800 000 euroon.

"Erittäin suunnitelmallista ja pitkäkestoista toimintaa"

Oikeuden mukaan Rannan hallinnoimilla yhtiöillä oli pääsääntöisesti kolmenlaista toimintaa: omaa todellista liiketoimintaa sekä lainvastaista nimenkäyttöä ja kuittikauppaa.

– Kun toiminta yhdellä yhtiöllä verovelvoitteiden laiminlyöntien johdosta on päättynyt, on samansisältöistä toimintaa jatkettu seuraavalla yhtiöllä. Samat työmiehet ovat jatkaneet työmailla siirtyen toimimaan uuden yhtiön työmiehinä, tuomiossa sanotaan.

Rannan lisäksi keskeisiä tekijöitä jutussa olivat kolme muuta yhtiöissä toiminutta miestä sekä vastaavana mestarina työskennellyt mies. Oikeuden mukaan hän järjesti Rannan hallinnoimat yhtiöt töihin valvomiinsa kohteisiin vaikka tiesi, että yhtiöiden toiminnan tarkoituksena on verojen välttäminen.

Syyttäjä vaati miehille tavallista kovempia rangaistuksia, koska hänen mukaansa rikokset tehtiin osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Käräjäoikeus oli asiasta samaa mieltä.

– Vastaajien työnjako, rikosten määrä ja vakavuus sekä vastaajien pääosin pitkään jatkunut toiminta huomioon ottaen kysymys ei ole siten ollut satunnaisista rikoksista, vaan jäsentyneestä yhteenliittymästä, joka on kyennyt rikollista toimintaansa koskevaan päätöksentekoon ja ryhmän tekemien päätösten toteuttamiseen. Toiminta on ollut erittäin suunnitelmallista, oikeus sanoi.

Kokonaisuutta tutkineen keskusrikospoliisin (KRP) mukaan toimintaan sisältyi sisäistä kurinpitoa ja väkivaltaakin. Oikeuden tuomiosta ilmenee, että yksi yhtiöissä toimineista miehistä oli pahoinpidelty, kun hän oli käyttänyt erään yhtiön tiliä omiin tarkoituksiinsa.

Joillain tuomituilla Bandidos-kytköksiä

KRP:n ja syyttäjän mukaan jutussa oli syytettyjen kautta yhteyksiä myös liivijengi Bandidosiin ja sen alaryhmiin, vaikka syytteissä ei väitettykään, että rikoksia olisi tehty niiden nimissä. KRP pitää Bandidosia järjestäytyneenä rikollisryhmänä.

Ranta myönsi menneensä 2000-luvulla mukaan Bandidosiin liittyvään X-Teamiin, jota oikeudessa kuultu KRP:n asiantuntija luonnehti Bandidosin juoksupojiksi ja rekrytointialustaksi. Ranta sanoi kuitenkin irtaantuneensa kerhosta syksyllä 2016 ja sanoi, ettei kerhotoiminnalla ollut mitään liityntää yhtiöihin.

Jutussa oli myös kuitinostopuoli, jossa Rannan johdolla toimineet laskutusyhtiöt oikeuden mukaan tekaisivat kuitinostoyhtiöille laskuja, jotka kuitinostoyhtiöt maksoivat tilille. Sieltä Ranta ja muut nostivat rahat käteisellä ja palauttivat ne palkkiota vastaan kuitinostoyhtiöiden käyttöön muun muassa pimeää palkanmaksua varten.

Yksi kuitinostoyhtiöiden edustajana tuomituista miehistä on KRP:n mukaan kuulunut Bandidosiin lähes 20 vuotta ja on nykyisin sen Vantaan osaston presidentti. Myös yksi muista kuitinostopuolesta tuomituista miehistä liittyi KRP:n mukaan Bandidosiin ainakin myötävaikuttajana.

Ehdotonta vankeutta ja liiketoimintakieltoja

Käräjäoikeus katsoi, että oikeudenmukainen rangaistus Rannalle kokonaisuudesta olisi kuusi vuotta vankeutta. Hänet oli kuitenkin kesällä 2020 tuomittu kuuden vuoden vankeuteen huumausainerikoksista, ja kun tämä tuomio otettiin alentavana huomioon, uusi tuomio jäi kahteen vuoteen. Lisäksi hänet tuomittiin kuuden vuoden liiketoimintakieltoon.

Rannan hallitsemissa yhtiöissä toimineet Joona Alexsandro Mäkelä, 34, ja Hannu Tapio Seppänen, 58, saivat kahden vuoden ja neljän kuukauden tuomiot. Kolmas yhtiöissä toiminut mies tuomittiin vuoden vankeuteen ja vastaavana mestarina työskennellyt mies puolentoista vuoden vankeuteen. Myös heille langetettiin vuosien liiketoimintakiellot.

Kaikkiaan torstaisessa tuomiossa oli 12 syytettyä, joista kolmen syytteet hylättiin. Käräjäoikeus on antanut kokonaisuudesta jo aiemmin ratkaisun joidenkin syytettyjen osalta.