Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta valitsi Sami Yläoutisen Valtiontalouden tarkastusviraston uudeksi pääjohtajaksi

Eduskunta on valinnut valtiovarainministeriön budjettipäällikön Sami Yläoutisen Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) uudeksi pääjohtajaksi.

Yläoutinen sai eduskunnan äänestyksessä 134 ääntä. Kaksi kansanedustajaa äänesti tyhjää ja kolme äänestyslippua hylättiin.

Kun Yläoutinen sai äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä, hänet valittiin pääjohtajan virkaan toimikaudeksi, joka alkaa ensi vuoden alusta ja päättyy vuoden 2027 lopussa.

Pääjohtajan paikkaa haki kaikkiaan 48 ihmistä. Yläoutisen valintaa esitti eduskunnan tarkastusvaliokunta, jonka nimitystyöryhmä päätyi Iltalehden mukaan yksimielisesti Yläoutisen kannalle.

Yläoutinen seuraa tehtävässä Tytti Yli-Viikaria, jonka eduskunta irtisanoi kesäkuun lopussa. Hänet oli ennen sitä pidätetty virasta rikosepäilyjen johdosta. Syyttäjä on vaatinut Yli-Viikarille ehdollista vankeusrangaistusta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja maksuvälinepetoksesta.

Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa tuomionsa asiassa tammikuun lopulla.

Pitkä ura valtiovarainministeriössä

Yläoutinen on työskennellyt valtiovarainministeriön budjettipäällikkönä vuodesta 2019. Hän on ollut valtiovarainministeriön palveluksessa vuodesta 1999 muun muassa yksikönpäällikkönä ja talouspolitiikan koordinaattorina.

Vuosina 2011–14 Yläoutinen työskenteli Washingtonissa Yhdysvalloissa neuvonantajana Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n julkisen talouden osastolla.

Koulutukseltaan Yläoutinen on kauppatieteiden tohtori. Hänen kansantaloustieteen alaan kuuluva väitöskirjansa käsitteli budjettikehikkojen toimintaa.

Valtiontalouden tarkastusvirasto valvoo valtion taloudenhoitoa, finanssipolitiikkaa sekä vaali- ja puoluerahoitusta. Virasto toimii eduskunnan yhteydessä ylimpänä ulkoisena tarkastajana.