Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL:n kouluterveyskysely vahvistaa: Osa nuorista liikkuu liian vähän

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan suuri nuorista liikkuu liian vähän. Perusopetuksen 8. ja 9. luokan pojista noin kolmannes ja tytöistä joka viides liikkuu vähintään tunnin päivässä siten, että heitä hengästyttää ja syke nousee.

Kouluterveyskyselyn tulokset antavat samansuuntaisia tuloksia kuin aiemmin tänä syksynä toteutettu Move!-tutkimus osoitti. Peruskoulun 5.- ja 8.-luokkalaisille toteutettu tutkimus osoitti lasten ja nuorten kestävyyskunnon heikentyneen.

Lukion ja ammatillisen oppilaitoksen pojista liikkui päivittäin noin viidennes ja tytöistä hieman useampi kuin joka kymmenes. Vuoteen 2019 verrattuna perusopetuksen 8. ja 9. luokan poikien sekä lukion poikien vähintään tunnin päivässä liikkuvien osuus oli hieman kasvanut.

– Vähintään tunnin päivässä liikkuvien osuus on pysynyt samana tai jopa hieman kasvanut koronaepidemian aikana, mutta vain vähän vapaa-ajan liikuntaa harrastavien osuus kasvoi vuoden 2015 jälkeen ja pysyi tällä samalla tasolla vuonna 2021, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Jenni Helenius.

Tiedot perustuvat keväällä 2021 toteutettuun Kouluterveyskyselyyn.

Joka toinen poika ja noin joka viides tyttö pelaa netissä päivittäin

Nuorten pelaaminen mobiililaitteilla ja tietokoneilla on yleistä. Pojista noin joka toinen ja tytöistä noin joka viides kertoi pelaavansa päivittäin. Osa nuorista kertoi jättäneensä usein syömättä tai nukkumatta netinkäytön takia.

Perusopetuksen 8. ja 9. luokan ja lukion tytöistä lähes 40 prosenttia ja pojista 20 prosenttia oli yrittänyt viettää vähemmän aikaa netissä, mutta ei ollut onnistunut siinä. Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista tytöistä 30 prosenttia ja pojista vajaat 20 prosenttia kertoi niin ikään epäonnistuneensa yrityksissään vähentää pelaamista.

– Koronaepidemian aikana moni nuori on käyttänyt nettiä paljon pelaamisen ja sosiaalisen median lisäksi myös koulutehtävien tekemiseen ja yhteydenpitoon ystävien kanssa. Osalla nuorista netinkäyttö on haitannut esimerkiksi unta tai syömistä, Helenius sanoo.

Vuonna 2021 kaikilla tutkituilla kouluasteilla noin joka kymmenes pojista ja hieman suurempi osa tytöistä kertoi, että ei ollut usein syönyt tai nukkunut netin takia. Suunnilleen yhtä moni nuori kertoi tunteneensa olonsa hermostuneeksi, kun ei ollut päässyt nettiin.