Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnan oikeusasiamies pitää eläinsuojelurikosten ilmoitusten kirjaamista epätyydyttävänä

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan eläinsuojelurikosten kirjaamisessa, viranomaisyhteistyössä ja eläinsuojelurikosten esitutkinnassa on poikkeamia, joiden johdosta poliisit tarvitsevat uusia ohjeita. Tämä selviää hänen vastauksestaan SEY Suomen eläinsuojelun kanteluun eläinsuojelurikosten kirjaamisessa ja tutkinnassa.

– Se, että poliisissa jää kirjaamatta ilmoituksia, joissa ilmoittaja pitää tapahtumia rikoksena, on esitutkintalain vastaista. Tilanne tulisi viipymättä korjata, Jääskeläinen kirjoittaa päätöksessään.

Se, että eläinsuojelurikoksia koskevia ilmoituksia jää kirjaamatta, tarkoittaa oikeusasiamiehen mukaan, ettei rikosvastuu käytännössä voi toteutua.

Eläinsuojelua koskevaa koulutusta niukasti tarjolla poliiseille

Oikeusasiamies kiinnittää päätöksessään erityistä huomiota myös poliisien eläinsuojeluosaamisen puutteisiin. Hänen mukaansa merkittäviä epäkohtia ovat eläinsuojelurikoksia koskevan koulutuksen niukkuus sekä yhtenäisen ohjeistuksen puute.

– Pidän huolestuttavana sitä, jos kouluttautuminen eläinsuojeluasioissa jää tutkijoiden oman aktiivisuuden varaan. Lukuun ottamatta poliisin YAMK-tutkintoa näyttää eläinsuojelua koskevaa koulutusta olevan Poliisiammattikorkeakoulussa hyvin niukasti tarjolla, Jääskeläinen kirjoittaa.

Oikeusasiamies kehottaa Poliisihallitusta viipymättä ryhtymään toimenpiteisiin, joilla varmistetaan, että ilmoitukset kirjataan yhdenmukaisesti kaikissa poliisilaitoksissa.

Poliisihallitusta hän pyytää ilmoittamaan 31. toukokuuta 2022 mennessä, mihin toimenpiteisiin se on nyt tehdyn päätöksen johdosta ryhtynyt.