Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Biden sanoo varoittaneensa Putinia ennennäkemättömistä pakotteista, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan

Venäjän hyökkäys Ukrainaan käynnistäisi Joe Bidenin mukaan Yhdysvaltain sotilaallisen läsnäolon vahvistamisen itäisen Euroopan Nato-liittolaisten maaperällä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi varoittaneensa venäläistä virkaveljeään Vladimir Putinia tiistaisen videoneuvottelun aikana ennennäkemättömistä pakotteista, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

– Tein hyvin selväksi, että jos hän hyökkää Ukrainaan, siitä koituu kovia seuraamuksia, Biden sanoi toimittajille Valkoisessa talossa keskiviikkona.

– Taloudellisia seuraamuksia, jollaisia ei ole koskaan nähty.

Talousseuraamusten lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan käynnistäisi Bidenin mukaan Yhdysvaltain sotilaallisen läsnäolon vahvistamisen itäisen Euroopan Nato-liittolaisten maaperällä.

– Sen lisäksi tein selväksi, että antaisimme myös Ukrainalle puolustuksessa tarvittavia voimavaroja, hän sanoi.

Sen sijaan ajatus, jonka mukaan Yhdysvallat käyttäisi yksipuolisesti joukkoja haastamaan Ukrainaan hyökkäävän Venäjän, ei ole Bidenin mukaan todennäköistä nyt.

– Meillä on moraalinen ja oikeudellinen velvollisuus Nato-liittolaisia kohtaan artikla viiden mukaisesti. Se on pyhä velvollisuus. Tämä velvollisuus ei ulotu Ukrainaan, Biden sanoi.

Tapetilla Nord Stream 2 -kaasuputkihanke

Myös Saksan uusi liittokansleri Olaf Scholz sanoi, että Venäjän mahdollisella hyökkäyksellä Ukrainaan olisi "seuraamuksia" Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeelle. Kyse on suuresta venäläisestä projektista toimittaa maakaasua Saksaan.

Die Welt TV:n haastattelussa Scholzilta kysyttiin, voisiko hän kuvitella käyttävänsä kaasuputkea keinona torjua Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Scholz sanoi hallituksensa haluavan, että "rajojen loukkaamattomuutta kunnioitetaan" ja että "jokainen ymmärtää, että jos näin ei ole, tulee seuraamuksia".

Entinen diplomaatti ja Yhdysvaltain rauhaninstituutin varapuheenjohtaja William Taylor sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että kaasuputki ja sen avaaminen ovat Yhdysvalloille vipuvarsi sen painostaessa Venäjää.

Putinin mukaan Venäjällä oikeus puolustaa turvallisuuttaan

Venäjällä on oikeus puolustaa turvallisuuttaan, sanoi presidentti Vladimir Putin keskiviikkona. Hän kieltäytyi kuitenkin sanomasta, oliko hän suunnitellut hyökkäystä Ukrainaan. Sen sijaan Putin sanoi, että olisi "rikollista toimettomuutta" pelkästään tarkkailla sotilasliitto Naton liikehtimistä lähemmäs Venäjää.

– Venäjällä on rauhanomainen ulkopolitiikka, mutta sillä on oikeus puolustaa turvallisuuttaan.

Venäjä ei voi hänen mukaansa olla huolestumatta Ukrainan mahdollisesta pääsystä sotilasliitto Natoon.

– Tätä seuraisi kiistatta asiaankuuluvia sotilasjoukkoja, tukikohtia ja aseita, jotka uhkaisivat meitä, Putin sanoi.

Hän korosti, että Naton laajeneminen itään päin on "hyvin herkkä" asia Venäjälle.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka