Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiovarainministeri Saarikko varoitti Ylellä: En halua kokea uudestaan viime kevään kehysriihikiistaa

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) varoitti Ylen Ykkösaamussa muita hallituspuolueita siitä, ettei halua kokea uudestaan viime kevään kehysriihen kaltaista kiistelyä hallituspuolueiden kesken.

Hallituspuolueiden kehysriihi venähti viime huhtikuussa peräti yhdeksän päivän mittaiseksi.

Saarikon mukaan hallituspuolueilla oli eriäviä näkemyksiä etenkin siitä, kuinka paljon täytyy toteuttaa toimia, että työllisyys kohenee ja työn vastaanottaminen on kannattavaa. Erimielisyyttä oli myös siitä, onko tarvetta joustaa aiemmin tehdyistä talouspäätöksistä.

– Toista vastaavaa vääntöä en ole valmis kohtaamaan, Saarikko sanoi Ylen haastattelussa.

Saarikko sanoi käyvänsä keskustelua menokehyksistä muiden hallituspuolueiden kanssa etupainotteisesti jo nyt sen takia, etteivät viime kevään kehysriihen kaltaiset tapahtumat toistuisi.

– Monissa hallituspuolueissa painotus on meistä merkittävästi vasemmalle. Jos minä haluan pitää meille tärkeistä periaatteista kiinni, niin se edellyttää joskus sitä, että joutuu sanomaan voimakkaasti ja myös kertomaan reilusti, missä ne meidän rajamme kulkevat, Saarikko sanoi.

Saarikon kommentit ovat jatkoa hänen kahden viikon takaiselle lausunnolleen siitä, että keskusta ei tule olemaan mukana hallituksessa, jossa "keimaillaan talousryhdin hylkäämisen kanssa". Saarikko sanoi tuolloin keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Rovaniemellä, että sovitun menokehyksen horjuttaminen on hallituksen horjuttamista.

"Kehysmenettely suojaa järjestelmää poliitikoilta"

Saarikko kritisoi Ykkösaamun haastattelussa pääministeri Sanna Marinin (sd.) marraskuussa esittämää kehysjärjestelmän uudistamista, jotta se paremmin huomioisi esimerkiksi vihreän siirtymän ja digitalisoinnin aiheuttamia investointipaineita.

Saarikko pitää kehysmenettelyä tärkeänä, sillä se suojaa järjestelmää poliitikoilta, joilla on aina suuri kiusaus kasvattaa menoja.

– Se on ollut ohjenuora yhteiselle tekemiselle. Siitä poikettiin korona-aikana, mutta pysyvää poikkeamista siitä en pidä perusteltuna, Saarikko painotti.

Saarikon mukaan Marinin puheet investointien erottamisesta kehysmenettelystä hämärtävät sitä seikkaa, että niidenkin tekemiseksi pitäisi ottaa lisää velkaa.

"Velat pitää joskus maksaa takaisin"

Kaiken kaikkiaan Saarikko kummeksuu hallituksen vasemmistopuolueiden suhtautumista velanottoon. Saarikon silmissä näyttää siltä, että vasemmisto kokee jonkin muuttuneen taloudessa niin, että velan määrällä ei ole enää niin suurta merkitystä.

– Minä en ajattele niin. Miksi en? Siksi, että ne velat pitää joskus maksaa takaisin, Saarikko sanoo.

– Tämä minun sukupolveni päättäjäjoukko on elänyt sellaista maailmanaikaa, jossa raha on ollut halpaa. Korot ovat olleet alhaalla sekä kotitalouksille että valtioille, mutta meillä ei ole mitään takeita siitä että aina on näin, Saarikko painottaa.

Saarikon mukaan velan määrää pitää seurata tarkalla silmällä etenkin, kun menopaineet kasvavat Suomen väestön ikääntymisen myötä. Saarikko muistuttaa, että Suomessa tulee 2030-luvulla olemaan valtava menotarve terveydenhuollossa ja vanhustenhoidossa, jos kaikista aiotaan pitää huolta.

– Tämän takia tästä velasta puhuminen on nyt tärkeää. Onko kaikki muuttunut pysyvästi koronan tai ilmastonmuutoksen torjuntatoimien investointien vuoksi vai onko edelleen ne lainalaisuudet, että velka on huono asia, voimassa? Minä edustan sitä ajattelua, että velka on asia, josta pitää olla huolissaan, Saarikko sanoi.

Kipakkaa kommentointia kokoomuksesta

Saarikon Ykkösaamussa esittämät näkemykset saivat lauantaina osakseen kipakkaa kommentointia oppositiopuolue kokoomuksen riveistä.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetin laatimista vetänyt kansanedustaja Timo Heinonen muistutti tiedotteessaan Saarikkoa siitä, että Marinin hallitus pysyy kasassa vain keskustan tuella.

– Keskusta toimii Marinin hallituksen ja sen talouspolitiikan pönköpuolueena. Ilman keskustan tukea vasemmistopuolueiden velkaralli ei voi jatkua. Avaimet ovat valtiovarainministeri Saarikon käsissä, Heinonen kirjoittaa.

Heinonen kritisoi myös Saarikon puheita talousarvion kehyksistä kiinnipitämisestä.

– Näitä puheita on keskustan suusta kuulunut koko vaalikausi. Teot kuitenkin puuttuvat. Valtiovarainministeripuolue keskusta on kuitannut joka ikisen velkamiljoonan, jonka vasemmistopuolueet ovat mankuneet budjettiin, Heinonen painotti.