EU-komissio haluaa helpottaa Puolan, Latvian ja Liettuan turvapaikkahakemusten käsittelyä

Puolalle, Latvialle ja Liettualle tulisi myöntää helpotuksia turvapaikkahakemusten käsittelyssä, ehdottaa EU:n komissio. Ehdotuksen mukaan maat voisivat pitää Valko-Venäjän kautta tulevia ihmisiä turvapaikkakeskuksissa rajalla maksimissaan neljä kuukautta.

Hakemuksien rekisteröintiin olisi aikaa neljä viikkoa, kun aikaa normaalisti on kymmenen päivää. Maat voisivat myös nopeuttaa ja yksinkertaistaa käsittelyä ihmisten palauttamiseksi.

Komission ehdotus olisi toteutuessaankin väliaikainen ja voimassa puoli vuotta. Euroopan neuvoston on vielä hyväksyttävä toimet, ennen kuin ne tulevat voimaan.

Komissio muistutti, ettei uusi menettely tuo muutoksia turvapaikanhakijoiden oikeuksiin, kuten lakineuvontaan, majoitukseen, ruokaan ja terveydenhoitopalveluihin.

EU:n sisäasiainkomissaarin Ylva Johanssonin mukaan toimet ovat vastaus Valko-Venäjälle, joka käyttää rajalla olevia ihmisiä hyväkseen painostaakseen EU:ta.

Johanssonin mukaan Puolassa, Liettuassa ja Latviassa on yhteensä 8 000 siirtolaista tai turvapaikanhakijaa.

Puola sulki rajavyöhykkeen

Aikaisemmin keskiviikkona Puola kertoi rajoittavansa pääsyä Valko-Venäjän vastaiselle rajalle seuraavat kolme kuukautta. Sisäministeriö julisti alueen Valko-Venäjän vastaisella rajalla rajatuksi muille paitsi sen asukkaille tai siellä työskenteleville tai opiskeleville.

Presidentti Andrzej Dudan hyväksymien uusien määräysten mukaan esimerkiksi toimittajat tarvitsevat rajavartiolaitoksen johdolta luvan työskennelläkseen rajalla.

Laki päivitettiin kiireellisessä menettelyssä rajakriisin keskellä. Länsimaat ovat syyttäneet Valko-Venäjää siirtolaisten masinoimisesta EU:n rajoille. Valko-Venäjä on kiistänyt syytökset.

Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä on tuonut siirtolaisia rajalle kostoksi maalle asetetuista pakotteista.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka