Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Traficom ja operaattorit etsivät keinoja kansainvälisten huijaussoittojen estämiseksi – tavoitteena on muun muassa estää soittajan numeron väärentäminen

Suomen viestintäviranomaiset etsivät keinoja kansainvälisten huijaussoittojen estämiseksi. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoo, että se valmistelee yhdessä teleoperaattoreiden kanssa keinoja estää soittajan numeron väärentäminen.

Numeron väärentäminen on muodostunut yleiseksi huijauspuheluissa. Traficomin mukaan väärentäminen koskee poikkeuksetta ulkomailta tulevia huijaussoittoja.

Suomen sisällä teleoperaattorit on velvoitettu huolehtimaan numeroiden oikeellisuudesta. Sitä vastoin ulkomailta yleisenä ulkomaanliikenteenä saapuvista puheluista ei ole nyt käytännössä mahdollista tunnistaa soittajaa.

Kuluttajien saamien huijauspuheluiden määrä on kasvanut Suomessa edelleen voimakkaasti tänä vuonna.

Keskusrikospoliisin mukaan suomalaiset ovat menettäneet viime ja tänä vuonna teknisen tuen huijauspuheluissa vähintään seitsemän miljoonaa euroa.

Tarve varovaisuuteen ei poistu

Traficom kertoo, että soittajan numeron väärentämisen estokeinot tullaan antamaan teleoperaattoreita velvoittavalla määräyksellä. Tällöin operaattori voi huolehtia siitä, että numero kuuluu liittymäasiakkaalle, jolla on sen käyttöoikeus. Silloin niin ikään puhelun vastaanottaja voi luottaa siihen, että suomalaisesta numerosta tulevaa puhelu on soitettu suomalaisesta puhelinliittymästä. Lisäksi suomalaisen puhelinliittymän ja numeron haltijan ei tarvitse enää pelätä, että hänen puhelinnumeroaan käytetään rikoksiin.

– Valmistelemme ja teemme myös muita toimia huijausten estämiseksi. Ne eivät kuitenkaan poista sitä, että edelleen kaikkien on huolehdittava, että me tai läheisemme emme anna kenellekään puhelimitse esimerkiksi verkkopankkitunnuksia tai mahdollisuutta päästä tietokoneellemme, korostaa johtaja Jukka-Pekka Juutinen Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Suomalaisella puhelinliittymällä ja -numerolla voi myös vastedes soittaa ulkomailta Suomeen. Suomessa toimivat yritykset voivat niin ikään edelleen ostaa ja tarjota vaihdepalveluja tai call center -palveluja yrityksen käyttöön ulkomailta käsin.