Yön uutiskooste | Hallitus vastaa opposition välikysymykseen Suomen varautumisesta hybridivaikuttamiseen, Ruotsissa äänestetään uudesta pääministeristä, Wisconsinin jouluparaatiturman uhriluku kasvoi

Eduskunnassa puidaan tänään Suomen varautumista hybridivaikuttamiseen maan rajoilla, kun hallitus vastaa oppositiopuolueiden välikysymykseen.

Perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt jättivät viime viikolla välikysymyksen, jonka aiheena on Suomen varautuminen siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja oli perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Kysymyksen taustalla on kiristynyt tilanne Valko-Venäjän ja sen EU-naapurien rajoilla, kun Valko-Venäjä on käyttänyt hyväkseen EU:n alueelle pyrkiviä siirtolaisia ohjaamalla heitä unionimaiden rajoille.

Lumipyry tekee ajokelistä erittäin huonon maan itäosissa, kelivaroituksia myös muualla

Ajokeli on keskiviikkoaamuna erittäin huono Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, Ilmatieteen laitos varoittaa. Lumipyryn vuoksi näillä alueilla liikenteeseen voi aiheutua mahdollisesti suuriakin häiriöitä. Myös onnettomuusriski on huomattava.

Huonoa ajokeliä on aamun mittaan suuressa osassa maata. Lumisade heikentää liikenteen sujuvuutta erityisesti maan keskiosissa.

Varoitusten ulkopuolella on maan etelä- ja länsirannikkoa sekä suuri osa Lappia.

Lumi- ja vesisadealue liikkuu yön mittaan Suomen yli. Päivällä suuressa osassa maata on poutaa, Ilmatieteen laitos ennustaa.

Ruotsissa äänestetään tänään uudesta pääministeristä

Ruotsissa valtiopäivien äänestys pääministeriehdokkaan hyväksymisestä tai hylkäämisestä järjestetään tänään kello kymmeneltä Suomen aikaa.

Ehdolla on sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson. Hän sai tiistai-iltana kaipaamansa vasemmistopuolueen tuen, kun puolueet pääsivät sopuun kaikkein matalimpien eläkkeiden korottamisesta.

Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén kertoi maanantaina esittävänsä sosiaalidemokraattien Anderssonia pääministeriksi.

Jos Andersson valitaan, hänestä tulee ensimmäinen nainen Ruotsin pääministerinä.

Wisconsinin jouluparaatiturman uhriluku kasvaa – auton törmäyksessä loukkaantunut lapsi kuoli

Yhdysvalloissa Wisconsinin osavaltiossa viikonloppuisen jouluparaatiturman uhriluku kasvaa. Paikallisen syyttäjän mukaan nyt yhteensä kuusi ihmistä on kuollut miehen ajettua autolla väkijoukkoon jouluparaatissa sunnuntaina iltapäivällä paikallista aikaa.

Uusin kuolonuhri on tapahtumissa loukkaantunut lapsi.

Turmassa loukkaantui kymmeniä ihmisiä.

Teosta epäillään 39-vuotiasta Wisconsinin Milwaukeesta kotoisin olevaa miestä. Mies oli poliisin mukaan paennut toisaalla tapahtuneen välikohtauksen tapahtumapaikalta. (Lähde: AFP)

Vuoden loppuun mennessä Jemenin sisällissodassa on kuollut arviolta 377 000 ihmistä

Lähi-idässä sijaitsevan Jemenin sisällissodassa on vuoden loppuun mennessä kuollut arviolta 377 000 ihmistä. Kuolemat liittyvät joko seitsemän vuotta kestäneen sodan suoriin tai epäsuoriin vaikutuksiin.

YK:n kehitysohjelman julkaisemassa raportissa sanotaan, että lähes 60 prosenttia kuolemista liittyy sodan epäsuoriin vaikutuksiin kuten puhtaan veden puutteeseen, nälkään ja sairauksiin.

YK:n mukaan suurin osa epäsuorista syistä kuolleista on pieniä lapsia, jotka ovat erityisen alttiita aliravitsemukselle.

Tänä vuonna konfliktin takia joka yhdeksäs minuutti kuolee alle viisivuotias jemeniläislapsi, raportissa sanotaan. (Lähde: AFP)

Einsteinin käsin kirjoittamista suhteellisuusteorian muistiinpanoista maksettiin huutokaupassa 11,6 miljoonaa euroa

Fyysikko Albert Einsteinin käsin kirjoittamista suhteellisuusteorian muistiinpanoista maksettiin Pariisissa huutokaupassa tiistaina 11,6 miljoonaa euroa.

Käsikirjoituksen arvoksi oli arvioitu noin neljäsosa lopullisesta myyntihinnasta. Kyseessä on kirkkaasti uusi ennätyssumma, mitä Einsteinin kirjoituksista on koskaan maksettu.

54-sivuinen käsikirjoitus sisältää esitöitä Einsteinin vuonna 1915 julkaisemasta yleisestä suhteellisuusteoriasta, joka on hänen kenties tunnetuin saavutuksensa.

Einstein kirjoitti muistiinpanot vuosina 1913 ja 1914 Sveitsin Zürichissä yhdessä työtoverinsa ja ystävänsä Michele Besson kanssa. (Lähde: AFP)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka