Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Jihadistinen terroriuhka Euroopassa on yhä korkealla, arvioi EU:n terrorismin torjunnan koordinaattori Ylelle – "Jopa Facebook voi tulla terroristien hyväksikäyttämäksi"

EU aikoo ensi kesästä lähtien velvoittaa internetin palveluntarjoajat ja sosiaalisen median alustat poistamaan terroristisen aineiston nopeasti. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Vaikka Euroopassa tapahtuneet terrori-iskut ovat muuttuneet pienemmiksi, on jihadistinen uhka Euroopassa pysynyt korkealla, arvioi EU:n terrorismin torjunnan koordinaattori Ilkka Salmi Ylen haastattelussa.

Hänen mukaansa esimerkiksi Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten joukkojen vetäytyminen Afganistanista on jättänyt tilaa terrorismin kasvulle.

– On olemassa riski, että Talebanin valtaannousu Afganistanissa avaa tietä al-Qaidan ja Isisin voimistumiselle. Tähän riskiin EU varautuu, Salmi sanoo Ylelle.

Koronapandemia on vaikuttanut Salmen mukaan terrorismiin kahtalaisesti. Rajavalvonnan tiukentuminen ja matkustusrajoitukset ovat hillinneet terroristista liikehdintää ja vaikeuttaneet iskujen tekemistä. Sen sijaan verkossa leviävän propagandan määrä on korona-aikana kasvanut.

– Jopa hyvin isot alustat kuten Facebook ovat kohdanneet vaikeuksia ja voivat olla haavoittuvia ja tulla terroristien hyväksikäyttämäksi.

Salmen mukaan pandemia on myös pitkittänyt oikeusprosesseja ja tehnyt radikalisoitumisen ehkäisemisestä vaikeampaa.

Tavoitteena saada terroristinen sisältö pois tunnissa

EU pyrkii puuttumaan tiukemmin verkossa olevaan terroristiseen sisältöön ensi vuonna voimaan tulevalla lainsäädännöllä.

– EU velvoittaa internetin palveluntarjoajat ja sosiaalisen median alustat poistamaan sellaisen aineiston, joka on selkeästi terroristista, hyvin nopeassa aikataulussa, Salmi kertoo Ylen Ykkösaamussa .

Salmen mukaan aikajänteeksi on asetettu yksi tunti siitä, kun ilmoitus aineistosta on tehty. Lainsäädäntö koskee kaikkia alustoja, kuten Facebookia, Twitteriä ja Tiktokia.

Salmen mukaan palveluntarjoajat voidaan tuomita sakkoihin, mikäli terroristista materiaalia ei poisteta saatavilta vaatimusten mukaisesti. Sakkojen suuruus määräytyy palveluntuottajien liikevaihdon mukaan.

Lainsäädännön on määrä olla voimassa ensi kesänä, ja sen toimivuutta pyritään arvioimaan vuoden kuluttua lain voimaan tulosta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka