Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tietotekniikan vaikuttaja ja ex-kansanedustaja Jyrki Kasvi jättää aukon poliittiseen järjestelmään

Suomen poliittinen järjestelmä on menettänyt tietotekniikkaan ja kansalaisten tietoturvaan syvällisesti perehtyneen asiantuntijan. Entinen vihreiden kansanedustaja, tekniikan tohtori ja digivaikuttaja Jyrki Kasvi kuoli 57-vuotiaana eilen illalla. Hän oli sairastanut pitkään syöpää.

– Jyrkin merkityksen voi tiivistää hyvin yksinkertaisesti niin, että näissä asioissa poliittisessa järjestelmässä ei ole ketään, joka olisi yhtään samalla tasolla, sanoo Electronic Frontier Finlandin (Effi) varapuheenjohtaja Elias Aarnio STT:lle.

Effi puolustaa kansalaisten oikeuksia erityisesti tietotekniikkaan liittyvissä asioissa. Aarnion mukaan esimerkiksi valmisteilla olevaan genomilakiin liittyy sellaisia pohdintoja, joita ei poliittisen järjestelmän puolella moni hallitse kuten Kasvi. Hän piti esillä muun muassa riskejä, joita liittyy genomitiedon joutumisesta vääriin käsiin.

– Hän jättää ison aukon. Hänen asiantuntemuksensa ja näkemyksensä yhdistettynä karjalaistaustaiseen kykyyn ilmaista asioita toisia loukkaamatta oli ainutlaatuinen yhdistelmä, Aarnio toteaa.

Uudenmaan vaalipiiriä edustanut Kasvi oli kansanedustajana kahteen otteeseen, ensin vuodet 2003–2011 ja uudemman kerran vuosina 2015–2019. Hän ei enää keväällä 2019 tullut valituksi.

Lisäajalla kesän yli

Kasvi oli syntynyt Pyhtäällä Kymenlaaksossa. Hänellä oli diagnosoitu virtsarakon syöpä keväällä 2003, samana keväänä, kun hänet valittiin ensimmäistä kertaa eduskuntaan. Hoidoista huolimatta syöpä eteni vähitellen, ja lopulta myös maksasta löydettiin syövän etäpesäkkeitä.

Tammikuussa Kasvi sai lääkäriltään tiedon, ettei hoito tehoa ja hänet tullaan siirtämään saattohoitoon. Hän sai kuitenkin vielä avuntarjousten vyöryn ansiosta yhden hoitojakson, jonka avulla hän selviytyi kesän yli.

Hän piti blogia , joissa kertoi avoimesti sairastamisestaan. Tammikuussa Kasvi kirjoitti, että uudesta yhdysvaltalaisesta Padcev-nimisestä syöpälääkkeestä on saatu lupaavia hoitotuloksia, mutta että lääkkeellä ei ole vielä myyntilupaa Euroopassa.

Kirjoitus polkaisi käyntiin adressin, jossa vaaditaan, että EU:n lääkevirasto myöntää välittömästi myyntiluvan tälle lääkkeelle. Se oli jo aiemmin saanut Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirastolta nopeutetusti myyntiluvan.

Kampanjointia klingonin kielellä

Kasvin koko työura kiertyi pitkälti tietotekniikan ja teknologian ympärille. Hän piti esillä tietosuoja-, tietoturva- ja tekijänoikeuskysymyksiä.

Kasvi muun muassa ajoi kiivaasti kuluttajien oikeuksia vuonna 2005, kun eduskuntalaki sääti tekijänoikeuslain. Hän myös äänesti vuonna 2009 hallituksen esitystä vastaan, vaikka vihreät oli hallituspuolueena ajamassa sähköisen viestinnän tietosuojalakia, joka antoi työnantajille tietyin ehdoin oikeuden tutkia työntekijöidensä sähköpostien tunnistetietoja.

Vuonna 2007 Kasvin eduskuntavaalikampanja sai kansainvälistäkin huomiota, kun hän Star Trek -fanina kampanjoi myös klingonin kielellä. Käännöstyössä oli omat pulmansa, sillä klingoneilla ei ole esimerkiksi sanaa suvaitsevaisuudelle tai useille väreille, kuten vihreälle, Kasvi kertoi tuolloin uutistoimisto Reutersille.

Pelien harrastaja ja peliarvostelija

Kasvi toimi ennen kansanedustajauraansa tutkijana silloisessa Teknillisessä korkeakoulussa ja kansanedustajakausien välissä tutkimus- ja kehittämisjohtajana Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus Tiekessä.

Kasvi kirjoitti tai oli mukana noin kymmenessä julkaisussa alkaen Huvia ja hyötyä Commodore 64 -kirjasta vuodelta 1986.

Kasvi oli tunnettu pelien harrastaja ja peliarvostelija. Hän kertoi olevansa myös burleskin harrastaja, roolinimellä Papa Midnite. Burleskilla tarkoitetaan viihdesuuntausta, jolle on tyypillistä liioittelu, ilveily ja usein myös seksuaalisuus.

Omaelämäkerta ilmestyy helmikuussa

Viimeisessä blogikirjoituksessaan, joka on julkaistu 10. heinäkuuta, Kasvi kertoi nauttivansa kesästä mökillä ja kirjoittavansa elämäkertaa.

– Olen investoinut näitä päiviä, iltoja ja vähän öitäkin muistelmien kirjoittamiseen, että nämä muistot eivät katoaisi kuin kyyneleet sateeseen, hän kirjoitti.

Omaelämäkerta nimeltään Jyrki Kasvin kolme elämää ilmestyy helmikuussa.

Keväällä perustettiin Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistys. Yhdistyksen on tarkoitus perustaa Jyrki Kasvin säätiö, joka jatkaa hänen elämäntyötään digitalisaation ja muiden uusien teknologioiden vastuullisen käyttöönoton edistämiseksi.

Useat poliitikot ovat esittäneet osanottonsa sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö toteaa Twitterissä jäävänsä kaipaamaan Kasvin huumoria ja lämpöä. Hän toteaa, että "ei ollut toista päättäjää, joka olisi tietoyhteiskuntamurroksen yhtä oivaltavasti ja ihmisen näkökulmasta nähnyt". Helsingin pormestari Juhana Vartiainen kiittää kaveruudesta ja ystävällisistä keskusteluista.

– Lepää rauhassa, sinua muistavat monet, hän tviittaa .

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi tviittaa , että "jos on olemassa paikka, jossa välimuisti on rajaton, ohjelmistot eivät koskaan kaadu ja tietoturva on aukoton, niin Jyrki Kasvi on varmasti nyt siellä".