Puolan sotilaat käyttäneet kyynelkaasua kiviä heitteleviä siirtolaisia vastaan – Lukashenka kävi puhelinkeskustelun Merkelin kanssa, esillä humanitaarisen avun toimittaminen siirtolaisille

Valko-Venäjä syyttää Puolaa kriisin kärjistämisestä maiden rajalla. Valko-Venäjän hallituksen edustajan mukaan Puola haluaa tällä estää kaikki yritykset ratkaista asia.

Valko-Venäjä arvostelee niin ikään Puolaa rajalla olevien ihmisten epäinhimillisestä kohtelusta.

Puolan sotilaat käyttivät tänään kyynelkaasua ja vesitykkejä rajalla kiviä heitelleitä siirtolaisia vastaan. Puolan puolustusministeriön mukaan rajalla olevat ihmiset yrittivät käydä sotilaiden kimppuun ja tuhota raja-aidan.

Venäjä tuomitsi kyynelkaasun ja vesitykkien käytön siirtolaisia vastaan. Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan sitä on täysin mahdotonta hyväksyä.

Lukashenka puhui "niin sanotusta ongelmasta"

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka sanoi hallituksensa kokouksessa tänään, ettei "tämän niin sanotun ongelman voi antaa kuumentua selkkaukseksi".

– Nyt pääasiana on suojella meidän maatamme ja kansaamme eikä sallia yhteenottoja, Lukashenka lisäsi valtiollisen uutistoimiston Beltan mukaan.

Lukashenka keskusteli kriisistä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa maanantaina. Kyse oli ensimmäisestä puhelinkeskustelusta läntisen johtajan kanssa sen jälkeen, kun Lukashenka tukahdutti viime vuonna suuret mielenosoitukset hallintoaan vastaan.

Merkelin toimiston mukaan keskusteluissa käsiteltiin humanitaarisen avun toimittamista siirtolaisille, joiden joukossa on paljon pieniä lapsia.

Lukashenkan mukaan molemmat olivat yhtä mieltä siitä, ettei kukaan kaipaa tilanteen kiihtymistä, ei EU eikä Valko-Venäjä. Sen sijaan Lukashenkan mukaan hänen näkemyksensä olivat "erilaiset" siitä, kuinka siirtolaiset ovat tulleet Valko-Venäjälle.

Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä on tuonut siirtolaisia kostoksi maalle asetetuista pakotteista. EU:n ulkoministerit sopivat maanantaina uusista Valko-Venäjän vastaisista pakotteista. Myös Yhdysvallat on sanonut laajentavansa pakotteita.

Irak alkaa lennättää maanmiehiään takaisin kotimaahan

Irak on sanonut aloittavansa tällä viikolla niiden irakilaisten kotiuttamisen, jotka haluavat palata vapaaehtoisesti Valko-Venäjältä.

Irakin Moskovassa olevan suurlähetystön mukaan torstaina lennätetään noin 200 ihmistä takaisin Irakiin.

Monet siirtolaiset eivät kuitenkaan halua palata kotiin.

EU on pyytänyt lopettamaan lentoja Valko-Venäjälle. Turkkilainen lentoyhtiö Turkish Airlines on kieltänyt irakilaisten, syyrialaisten, jemeniläisten ja afganistanilaisten lennot Turkin kautta Valko-Venäjälle. Lisäksi syyrialainen yksityinen Cham Wings Airlines on sanonut lopettavansa lennot Minskiin.

Valkovenäläinen Belavia on myös sanonut, ettei se päästä syyrialaisia, irakilaisia, jemeniläisiä ja afganistanilaisia lennoilleen Dubaista Minskiin.

Ainakin 11 siirtolaista on kuollut molemmilla puolilla rajaa, kertovat avustusjärjestöt.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka