Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Harmaan epävakaista" – ensi yönä ollaan vielä pakkasella, sitten lämpenee

Tuleva yö on vielä pakkasyö lähestulkoon koko maassa. Rannikkoalueilla voidaan olla vielä nollan yläpuolella, koska merivesi on kuitenkin plussan puolella, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anniina Korpinen sunnuntaina alkuillasta.

Yön aikana pohjoisesta kulkee sadealue, joka tuo Lappiin lisää lunta ja samalla lauhduttaa kovimpia pakkasia. Lapissakin mennään lähelle nollaa, mutta pysytään vielä enimmäkseen pakkasen puolella.

Sadealue ei vaikuta suuremmin muualle kuin Lappiin. Satunnaisia, hajanaisia tihkusateita voi olla suuressa osassa maata, mutta enimmät sateet pysyvät kuitenkin pohjoisessa.

Tämän jälkeen Suomessa vaikuttaa läntinen virtaus, ja eteläosassa maata ollaan käytännössä koko ajan plussan puolella. Lapissa pysytään puolestaan ihan pienillä pakkasilla.

Yleisellä tasolla ensi viikko on pilvinen ja kostea. Koko maassa voi esiintyä hajanaisia tihkusateita.

– Harmaan epävakaista tämä alkuviikko. Pohjoisessa pieniä pakkasia, etelässä plussaa, summaa Korpinen.

Seuraava käänne säässä tapahtunee Korpisen mukaan torstaiyönä, jolloin Suomen ylittää alustavien ennusteiden mukaan varsin laaja-alainen matalapaine, joka tuo koko maahan sateita. Alustavasti samainen matalapaine lauhduttanee myös Lappia lähelle nollaa ja paikoin plussankin puolelle. Pieniä pakkasia saattaa pysyä ihan Pohjois-Lapissa ja Käsivarressa.

Matalapaineen jälkimainingeissa on Korpisen mukaan tulossa tällä tietoa jälleen kylmää ilmaa tuova virtaus.

Pohjoisessa huono ajokeli

Autoilijoiden tulee noudattaa maanantaina varovaisuutta teillä maan pohjoisosissa. Ilmatieteen laitos on antanut Lappiin, Pudasjärvelle, Taivalkoskelle ja Kuusamoon varoituksia huonosta ajokelistä.

Ajo-olosuhteet heikentyvät näillä alueilla aamusta alkaen jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi. Säiden vuoksi liikenteen sujuvuus heikentyy ja keskinopeus laskee. Riski onnettomuuksien syntyyn on myös tavallista korkeampi.

Perjantain aikana voi mahdollisesti tulla myös sadealue, joka voimistaa tuulia etelässä ja tuo runsaitakin sateita. Tämä ennuste menee kuitenkin Korpisen mukaan sen verran kauas, että se tulee todennäköisesti muuttumaan.